Στίβεν Χόκινγκ: «Θα σκεφτόμουν την υποβοηθούμενη αυτοκτονία»
Επιστήμη & Τεχνολογία

Στίβεν Χόκινγκ: «Θα σκεφτόμουν την υποβοηθούμενη αυτοκτονία»

Το ενδεχόμενο να βάλει τέλος στη ζωή του αφήνει ο Στίβεν Χόκινγκ θέτοντας ωστόσο δύο βασικές προϋποθέσεις: αφενός ότι δεν θα έχει τίποτα άλλο πλέον να προσφέρει και αφετέρου ότι θα αποτελεί βάρος για τους ανθρώπους γύρω του. Παρόλ΄ αυτά, όπως ο ίδιος δήλωσε στο BBC, η αυτοκτονία δεν είναι παρά μόνο ένα σενάριο, αφού γνωρίζει καλά ότι παρά την ασθένειά του έχει πολλά να συνεισφέρει στην επιστήμη.

«Το να κρατάς κάποιον στη ζωή παρά τη θέλησή του είναι η απόλυτη αναξιοπρέπεια», δήλωσε ο 73χρονος Βρετανός θεωρητικός φυσικός μιλώντας στον Βρετανό κωμικό Ντάρα Ο΄ Μπράιαν, για να διευκρινίσει όμως ευθύς αμέσως ότι ο ίδιος θα αυτοκτονούσε μόνο εάν πονούσε πολύ ή εάν αισθανόταν ότι δεν είναι πλέον χρήσιμος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χόκινγκ, ο οποίος πάσχει από πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση, κάνει λόγο για αυτοκτονία. Το 2014, πάλι σε συνέντευξή του στο BBC, είχε αποκαλύψει ότι είχε αποπειραθεί να βάλει τέλος στη ζωή του έπειτα από μία τραχειοστομία στην οποία είχε υποβληθεί στα μέσα της δεκαετίας του ΄80. «Είχα προσπαθήσει να αυτοκτονήσω κρατώντας την αναπνοή μου. Τα αναπνευστικά αντανακλαστικά όμως ήταν πολύ ισχυρά», είχε υποστηρίξει τότε.

Ο Χόκινγκ ανήκει στους υπέρμαχους του αξιοπρεπούς θανάτου και της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας. Πολλές φορές έχει εκφράσει δημοσίως τη θέση του τονίζοντας ότι όσοι αφουγκράζονται την επιθυμία των ασθενών να πεθάνουν και τους βοηθούν να απαλλαγούν από μία μη αναστρέψιμη επώδυνη κατάσταση δεν θα πρέπει να διώκονται ποινικά.

Και σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο, ο Χόκινγκ έχει ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να είναι απολύτως σαφής η επιθυμία του ασθενούς να πεθάνει. Και παραθέτει πάντα ένα παράδειγμα από την προσωπική του εμπειρία. Το 1985, νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση λόγω επιπλοκών μίας πνευμονίας. Η πρώην σύζυγός του Τζέιν δεν είχε δώσει τότε τη συγκατάθεση της για την αποσύνδεσή του από το μηχάνημα που τον κρατούσε στη ζωή. Το αποτέλεσμα είναι προφανές. Ο Χόκινγκ όχι απλώς συνήλθε, αλλά λίγο αργότερα μπόρεσε να ολοκληρώσει τη «Σύντομη ιστορία του χρόνου», ένα βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης, το οποίο όμως τον έκανε βασιλιά της λίστας των μπεστ-σέλερ.

Πηγή: in.gr/ επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet