Δεν πιάνει τη βάση σε βιοτικό επίπεδο η Ελλάδα
Κοινωνία

Δεν πιάνει τη βάση σε βιοτικό επίπεδο η Ελλάδα

Με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η Ελλάδα καταλήγει στην 29η θέση, με συνολική βαθμολογία 39,35 μονάδες, δηλαδή χαμηλότερα από τη βάση του 50, σε έρευνα για το βιοτικό επίπεδο μεταξύ 34 κρατών-μελών του. Η Ελλάδα τοποθετείται ανάμεσα στην Πορτογαλία και τη Σλοβακία, με επιμέρους βαθμολογία 0,7 στην εργασία και 3,8 στα εισοδήματα αντί του δέκα που είναι η υψηλότερη βαθμολογία. Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η υψηλή ανεργία.

Στην πρώτη θέση της κατάταξης των χωρών με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο βρίσκεται η Αυστραλία με συνολική βαθμολογία 67,85, στη δεύτερη η Νορβηγία (65,41), στην τρίτη η Σουηδία (63,57) και στην τέταρτη η Νορβηγία. Ο διεθνής οργανισμός αξιολογεί το βιοτικό επίπεδο των κρατών-μελών του, λαμβάνοντας υπόψη τις εξής οκτώ παραμέτρους: εκπαίδευση, θέσεις εργασίας, εισοδήματα, ασφάλεια, υγεία, περιβάλλον, κοινωνική συνοχή και πρόσβαση σε υπηρεσίες. Στην έρευνα αυτή του ΟΟΣΑ αξιολογούνται, επί της ουσίας, οι συνθήκες διαβίωσης σε 364 περιοχές που ανήκουν στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων 275 μεγάλων αστικών κέντρων, δηλαδή πόλεων με πληθυσμό άνω του μισού εκατομμυρίου ατόμων.

Η τελική βαθμολογία προκύπτει από την πρόσθεση των επιμέρους βαθμολογιών σε αυτούς τους οκτώ τομείς. Κάθε προαναφερόμενος τομέας στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών αξιολογείται από το μηδέν μέχρι το δέκα (0-10).

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε ο Οργανισμός για τον Δείκτη Ποιότητας Ζωής στη χώρα μας.

Η Αθήνα έχει την υψηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα όσον αφορά το εισόδημα των νοικοκυριών, την πρόσβαση σε υπηρεσίες και την εκπαίδευση.

Η Βόρεια Ελλάδα κρατά τα πρωτεία στον τομέα της ασφάλειας και της συμμετοχής στα κοινά, η Κεντρική Ελλάδα προηγείται στον κρίσιμο τομέα της απασχόλησης αλλά και της ασφάλειας, ενώ τα Νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη είναι μπροστά στον τομέα της υγείας.

Αυτά προκύπτουν από στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν τις διαφορές μεταξύ περιοχών της χώρας μας.

Τα στοιχεία αφορούν στον Δείκτη Ποιότητας Ζωής σε επιλεγμένες περιοχές των 34 χωρών-μελών του. Ο ΟΟΣΑ παρουσίασε την Τρίτη 24 Ιουνίου τον νέο διαδραστικό ιστότοπο www.oecdregionalwellbeing.org, όπου μπορεί κανείς να δει πως διαμορφώνονται οι συγκεκριμένοι οκτώ παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής στον τόπο διαμονής του επιτρέποντας τη σύγκριση και με άλλες περιοχές.

Από τους οκτώ αυτούς παράγοντες προκύπτει ο Δείκτης Ποιότητας Ζωής ανά περιοχή. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, καταγράφεται το υψηλότερο εισόδημα νοικοκυριών στις τέσσερις περιοχές που εξετάζει ο ΟΟΣΑ και ανέρχεται περίπου στα 12.750 ευρώ.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet