Η κρίση αυξάνει το εργασιακό στρες στην Ελλάδα
Κοινωνία

Η κρίση αυξάνει το εργασιακό στρες στην Ελλάδα

Ποσοστό άνω του 15% των εργαζομένων στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας, βρίσκονται στα όρια υψηλού κινδύνου σε ό,τι αφορά στο εργασιακό στρες και στις επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται στην υγεία τους.

Τα συνολικά αποτελέσματα προέκυψαν μετά από επιστημονική έρευνα και συγκεκριμένα από την εφαρμογή του καινοτόμου εργαλείου PRIWA (Psychosocial Risks & Impacts in the Workplace Assessment), σε δείγμα μεγαλύτερο των 2.600 εργαζομένων, σε πλήθος ελληνικών επιχειρήσεων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, από το 2012 έως το 2017.

Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο 5ο ΕΑΡ Forum με θέμα «EAP & ROI: Proven Workplace Outcomes» που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαΐου στην Αθήνα, από τον καθηγητή του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πέτρο Ρούσσο.

Το PRIWA αποτελεί το μοναδικό ελληνικό εργαλείο μέτρησης των ψυχοκοινωνικών κινδύνων και των επιπτώσεών τους στον εργασιακό χώρο, το οποίο κατασκεύασε η εταιρεία Hellas EAP σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες του ελληνικού εργασιακού περιβάλλοντος. Το συγκεκριμένο εργαλείο παρέχει τη δυνατότητα να εντοπισθούν οι παράγοντες που συνδέονται με την ψυχοκοινωνική υγεία στον εργασιακό χώρο και οι επιπτώσεις τους τόσο στον εργαζόμενο όσο και στον οργανισμό. Bάσει των αποτελεσμάτων, ο βασικός στόχος του PRIWA είναι η έγκαιρη αναγνώριση, η πρόληψη, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εξειδικευμένων δράσεων για την περαιτέρω ενίσχυση της υγείας και ευεξίας των εργαζομένων, και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και ανταγωνιστικότητας του κάθε οργανισμού.

Μετράει τους εξής παράγοντες :

1. Οργανωσιακή κουλτούρα (σαφήνεια ρόλου, σχέσεις μεταξύ συναδέλφων, υποστήριξη από προϊσταμένους, διαφάνεια και αναγνώριση).

2. Υγεία και ευεξία (σωματικά συμπτώματα, συμπτώματα άγχους/στρες, συμπτώματα κατάθλιψης).

3. Δυσλειτουργικές συμπεριφορές στον χώρο εργασίας (χρήση ουσιών και αλκοόλ, βία και κακοποίηση στον χώρο εργασίας).

4. Ικανοποίηση και δέσμευση στην εργασία (ικανοποίηση από την εργασία, επαγγελματική εξουθένωση, κίνητρα για εργασία, δέσμευση και ηθικό του εργαζομένου).

5. Εργασιακές απαιτήσεις (φόρτος εργασίας και δυνατότητα εξισορρόπησης των εργασιακών απαιτήσεων με αυτές της προσωπικής και της οικογενειακής ζωής).

6. Εργασιακή ασφάλεια.

7. Τυπική παρουσία στην εργασία.

Ορισμένα βασικά συμπεράσματα

Σημαντικά είναι τα ποσοστά (15% και άνω) των εργαζομένων που, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικιακής ομάδας, βρίσκονται στα όρια του υψηλού κινδύνου στους παράγοντες:

  • της οργανωσιακής κουλτούρας,
  • των εργασιακών απαιτήσεων,
  • της εργασιακής ανασφάλειας.
  • Η καλύτερη (χαμηλότερη) τιμή συναντάται στον παράγοντα που αφορά στις δυσλειτουργικές συμπεριφορές.
  • Οι άνδρες έχουν υψηλότερες μέσες τιμές από τις γυναίκες στους παράγοντες της οργανωσιακής κουλτούρας, των δυσλειτουργικών συμπεριφορών, της ικανοποίησης και της δέσμευσης στην εργασία και του παρουσιασμού.
  • Αντιθέτως, οι γυναίκες έχουν υψηλότερες μέσες τιμές από τους άνδρες στους παράγοντες της ευεξίας και της επαγγελματικής ανασφάλειας. Η διαφορά στον παράγοντα των εργασιακών απαιτήσεων βάσει φύλου δεν είναι σημαντική.
  • Οι μέσες τιμές των εργαζομένων σε δημόσιους φορείς ήταν σημαντικά υψηλότεροι στους παράγοντες της οργανωσιακής κουλτούρας, της υγείας και ευεξίας και των δυσλειτουργικών συμπεριφορών από αυτές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
  • Σημαντικά υψηλότερες μέσες τιμές στους παράγοντες της οργανωσιακής κουλτούρας, της υγείας και ευεξίας και των δυσλειτουργικών συμπεριφορών είχαν οι εργαζόμενοι που έχουν παιδιά σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν.
  • Οι εργαζόμενοι που δήλωσαν ότι το αντικείμενο των σπουδών τους δεν έχει σχέση με την εργασία τους είχαν σημαντικά υψηλότερες τιμές σε όλους τους παράγοντες (εκτός από τον παράγοντα των εργασιακών απαιτήσεων) σε σχέση με αυτούς των οποίων οι σπουδές και η εργασία είναι σχετικές.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet