Πλημμύρες στη Μάνδρα: Πόρισμα «καταπέλτης» από τη γεν. επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης
Κοινωνία

Πλημμύρες στη Μάνδρα: Πόρισμα «καταπέλτης» από τη γεν. επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης

Ευθύνες σε Δημόσιες Υπηρεσίες και ειδικότερα στις Δασικές Υπηρεσίες, αποδίδουν οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης για τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική που στοίχισαν τη ζωή σε 24 άτομα.

Συγκεκριμένα, βάσει του πορίσματος κλιμακίου επιθεωρητών του γραφείου της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, που δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών», μεγάλο ποσοστό ευθυνών φέρει το Δασαρχείο Αιγάλεω.

Το πόρισμα αναφέρεται στα αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε να γίνουν και χρειαζόταν απαλλοτριώσεις. Αφού αναφέρει το ιστορικό των προτάσεων έργων που κατατέθηκαν από άλλες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Αττικής, καταλήγει: «Τον Φεβρουάριο του 2017, και με σχεδόν 3 χρόνια καθυστέρηση, το Δασαρχείο Αιγάλεω απαντά σε εκκρεμούσα αίτηση (από 15 Απριλίου 2014!) της αρμόδιας διεύθυνσης της περιφέρειας, λέγοντας ότι παύει η διαδικασία που προέβλεπε προηγούμενος νόμος (του 1979, που ίσχυε το 2014) και έτσι τίθεται… στο αρχείο η αίτηση! Άρα, η περιφερειακή διεύθυνση έπρεπε να υποβάλει εκ νέου τα στοιχεία που αφορούσαν τις συντεταγμένες των εκτάσεων του έργου. Είναι προφανές ότι το ανωτέρω έγγραφο του Δασαρχείου Αιγάλεω ανέτρεψε τον χρονικό προγραμματισμό της εκτέλεσης του έργου».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι όντως η βροχόπτωση στον ορεινό όγκο -όρος Πατέρα – ήταν καταιγιστική, και είχε κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, αλλά παράλληλα, με την έκθεσή τους καταδεικνύουν τις ευθύνες των δημόσιων υπηρεσιών, τόσο ως προς τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων όσο και ως προς το μπάζωμα ενός εκ των δύο ρεμάτων, με τοαυθαίρετο δημοτικό αμαξοστάσιο Μάνδρας.

Με βάση τα όσα αναφέρει η εφημερίδα, τα συμπεράσματα των επιθεωρητών είναι ιδιαίτερα σκληρά για το Δασαρχείο Αιγάλεω.

Καταλογίζουν στις δασικές υπηρεσίες «εμμονές και αγκυλώσεις επί τυπικών θεμάτων και όχι επί της ουσίας» καθώς και «λανθασμένη αξιολόγηση των προτεραιοτήτων και της σημασίας και του επείγοντος της δημοπράτησης του έργου».

Με βάση τα όσα επίσης αναφέρονται, το δημοτικό αμαξοστάσιο δεν διέθετε οικοδομική άδεια και από το Πολεοδομικό Γραφείο Ελευσίνας έχει καταγραφεί ως αυθαίρετη κατασκευή.

Σύμφωνα με αυτό, υπάρχουν κι άλλες ιδιοκτησίες – γήπεδα και βιομηχανικά κτήρια  – οι οποίες «κατάπιαν» το ρέμα.

Τα τέσσερα βασικά συμπεράσματα είναι τα εξής:

  • Ο μεγαλύτερος αριθμός απώλειας ανθρώπινων ζωών αφορούσε στην πάνω πλευρά του ποταμού Σούρες
  • Για παροχές νερού τέτοιου ή παρόμοιου μεγέθους η Παλαιά Εθνική Οδός Ελευσίνας – Θήβας (ΠΕΟΕΘ) λειτουργεί ως κοίτη χειμάρρου
  • Η κλίση του δρόμου είναι μεγάλη και το οδόστρωμα λειτουργεί ως πυθμένας της κοίτης με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ταχύτητα του νερού και η συρτική του δύναμη
  • Η υπάρχουσα εγκεκριμένη μελέτη αφορά στο πιο πεδινό τμήμα του χειμάρρου.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet