Πρέβεζα: «Πράσινη παλίρροια» από φύκια στο λιμάνι
Κοινωνία

Πρέβεζα: «Πράσινη παλίρροια» από φύκια στο λιμάνι

Μία πρασινωπή κρούστα έκανε εμφανίστηκε πριν από λίγες μέρες στην επιφάνεια του νερού, στο αλιευτικό καταφύγιο του λιμανιού της Πρέβεζας. Στα σημεία όπου διακρίνεται ο βυθός είναι έντονη η παρουσία πράσινων φυκιών. 

Οι ψαράδες λένε ότι το φαινόμενο είναι σπάνιο, ενώ η μάζα αυτή πολύ πιθανό να προκαλέσει και ζημιά στις μηχανές των σκαφών, εάν μπλεχτεί στις προπέλες. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος λέει ότι πρόκειται για φύκια και το φαινόμενο είναι σχετικά σύνηθες αυτή την εποχή, τονίζοντας πως στο σημείο του καταφυγίου που τα νερά είναι στάσιμα και δεν υπάρχει κυματισμός παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση. «Από το χρώμα τους δεν φαίνεται να είναι κάτι επικίνδυνο. Δεν μιλάμε για τοξικά φύκια» είπε ο καθηγητής, ενώ πρόσθεσε πως όταν αυτά αρχίσουν να αποσυντίθενται, ενδέχεται να υπάρχει δυσοσμία.

«Έχουμε γενικότερα σε όλη την Ελλάδα μια έξαρση φυκιών. Όχι μόνο στον Αμβρακικό. Ίσως οι συνθήκες που είχαμε την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού να ευνόησαν, αλλά ο Αμβρακικός, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, και τα επόμενα χρόνια με τις κλιματικές αλλαγές, περιμένουμε ότι θα έχει όλο και συχνότερα τέτοια φαινόμενα» συμπληρώνει και προσθέτει ότι «το φαινόμενο το ξέρουμε κάθε χρόνο. Υπάρχουν περίοδοι που οι ψαράδες δεν μπορούν να ψαρέψουν. Όχι μόνο μέσα στο λιμάνι αλλά και μέσα στον κόλπο. Είναι αυτά τα φύκια που κάθονται πάνω στα δίχτυα με αποτέλεσμα να βαραίνουν και το ψάρεμα να γίνεται ταλαιπωρία».

Σε ερώτηση για το εάν πρόκειται για το ίδιο φαινόμενο που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα στη θάλασσα του Μαρμαρά λέει ότι οι μηχανισμοί και οι οργανισμοί είναι διαφορετικοί «αλλά το αίτιο του φαινομένου είναι λίγο πολύ το ίδιο».

«Έχουμε λιπάσματα θρεπτικά, έχουμε περιόδους που δεν έχουμε ανέμους έντονους και κυματισμούς, έχουμε αυτή την περίοδο τη θερμοκρασία στον κόλπο που αλλάζει έναν βαθμό την εβδομάδα, ίσως και παραπάνω. Είναι η περίοδος της γρήγορης αύξησης της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα να έχουμε χρονιές που αυτές οι συνθήκες να είναι ιδανικές για την ανάπτυξή τους και δίνουν αυτό το αποτέλεσμα» καταλήγει.

Πηγή: prevezanews.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet