Σ. Τσιόδρας: Σκεφτόμαστε αμυντικά, δεν ήρθε η ώρα για επίθεση
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Κοινωνία

Σ. Τσιόδρας: Σκεφτόμαστε αμυντικά, δεν ήρθε η ώρα για επίθεση

Όσο παραμένουμε σε μία καλή κατάσταση και μία επίπεδη καμπύλη της νόσου, θα μπορούμε σταδιακά να σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα και την άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων, ανέφερε απόψε (11/4) στην καθιερωμένη ενημέρωσή του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

«Βλέπουμε τα μέτρα να λειτουργούν, είναι νίκη όλων μας και συνεχίζει να είναι νίκη όλων μας. Αν προσέξουμε, τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα μπορούμε να σκεφτόμαστε την χαλάρωση των μέτρων» είπε αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «δεν είναι ακόμα η ώρα, όπως μας ενημερώνει και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων».

Εξαρτάται από εμάς και από την επαγρύπνησή μας, το πότε θα μπορούμε να πάρουμε πίσω κάποια από τα μέτρα, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος όπως είπε «χαίρομαι βλέποντας να μειώνεται η καμπύλη στις νοσηλείες σε ΜΕΘ», αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι «αν τώρα καταργήσουμε τα μέτρα, αν βγούμε και πανηγυρίσουμε και πούμε τελείωσε, σε 15 ημέρες θα δούμε τα αποτελέσματα». «Θέλει προσοχή», κατέληξε επισημαίνοντας ότι τα μέτρα αξιολογούνται 15 ημέρες μετά την εφαρμογή τους. «Αν έχουν πετύχει αυτό φαίνεται στον αριθμό όσων θα νοσήσουν σοβαρά και όσων χάσουν τη μάχη με τη ζωή». «Σκεφτόμαστε αμυντικά ακόμα δεν είναι η ώρα για επίθεση», κατέληξε.

Να τηρούμε τις αποστάσεις

Αναφερόμενος στα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σήμερα σε κάποιες περιοχές από περιπατητές, είπε χαρακτηριστικά: «Φυσικά και μπορούμε να περπατήσουμε με την οικογένειά μας, ούτως ή άλλως μαζί τους είμαστε στο σπίτι. Όμως δεν μπορούμε να ξεγελάσουμε την πολιτεία, δεν μπορούν οι παρέες να ανακατεύονται, αν κάπου υπάρχει συγχρωτισμός θα πρέπει αυτό το σημείο να το αποφεύγουμε».

Κάλεσε όλους μας να σκεφτούμε αποστάσεις και όταν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους, τονίζοντας ότι «όπως τηρούνται οι αποστάσεις σε εσωτερικούς χώρους, δηλαδή όπως συμπεριφερόμαστε σε ένα σουπερμάρκετ, τι ίδιες αποστάσεις θα πρέπει να τηρούμε και στους εξωτερικούς χώρους». Αυτοί που πρέπει με κάθε τρόπο να προστατευτούν περισσότερο, είναι οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες και αυτοί θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι πιο προσεκτικοί, τόνισε.

Κατάργηση της χειραψίας;

Ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στην εκτίμηση άλλου επιστήμονα από το εξωτερικό, υιοθέτησε την φράση ότι «ίσως η χειραψία θα πρέπει να καταργηθεί στο μέλλον για να προστατευτούμε όχι μόνο από τον κορωνοϊό αλλά και από άλλους ιούς του αναπνευστικού συστήματος». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, στη σωματική και ψυχική μας υγεία όσο παραμένουμε σε περιορισμό και αναφέρθηκε στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τονίζοντας πως «είναι προτιμότερο να περπατήσουμε έξω για να καταπραΰνουμε έναν ανεξέλεγκτο θυμό, ακόμα κι αν πάρουμε πρόστιμο, από το να ασκήσουμε ενδοοικογενειακή βία».

Ελπιδοφόρα μηνύματα 

Αναφέρθηκε επίσης σε ελπιδοφόρα μηνύματα από κλινικές μελέτες που γίνονται διεθνώς, με τη συμμετοχή και της χώρας μας για το νέο υποσχόμενο θεραπευτικό σχήμα με ενδοφλέβια χρήση ρεμντεσιβίρης σε ασθενείς με κορωνοϊό.

«Θέλουμε οι ασθενείς μας να μπορούν να ωφεληθούν από τις αναδυόμενες θεραπείες, οι οποίες είναι διαθέσιμες στη χώρα μας με τρεις διαφορετικούς τρόπους» εξήγησε. Ο πρώτος είναι οι κλινικές μελέτες με το φάρμακο στις οποίες συμμετέχουν 4 νοσοκομεία στη χώρα μας, ο δεύτερος είναι δωρεάν πρόγραμμα διευρυμένης πρόσβασης σε άλλα 4 επιλεγμένα νοσοκομεία και μέσω της μελέτης «αλληλεγγύη» του ΠΟΥ, η οποία σύντομα θα αρχίσει σε άλλα 3 νοσοκομεία της χώρας. Φαίνεται ότι η εν λόγω θεραπεία δείχνει μία αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 68% ακόμα και στα σοβαρά περιστατικά, ανέφερε, επικαλούμενος δημοσίευμα ενός από τα πιο έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, το «The New England Journal of Medicine».

Αναφέρθηκε επίσης και στη χρήση όρου αντισωμάτων από τους ασθενείς που έχουν αποθεραπευθεί από την «Covid-19». Όπως είπε, απαιτούνται 14 ημέρες από την ημέρα που έχουν αποθεραπευθεί προκειμένου να είναι «καθαροί» από νόσο και συμπτώματα και να μπορούν να δώσουν αντισώματα για ασθενείς που περνούν βαριά τη λοίμωξη του κορωνοϊού. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, «ίσως είναι μία θεραπευτική προσέγγιση που είναι ωφέλιμη όχι μόνο σε προχωρημένο στάδιο, αλλά και στο αρχικό στάδιο της νόσου», αλλά έσπευσε να τονίσει ότι είναι πολύ νωρίς.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet