Τα «μυστικά» των συμμοριών που ανατινάζουν ΑΤΜ τραπεζών
Κοινωνία

Τα «μυστικά» των συμμοριών που ανατινάζουν ΑΤΜ τραπεζών

Ξημερώματα Σαββάτου και οι περίοικοι του σούπερ μάρκετ επί της Λεωφόρου Αθηνών 24 στο Μενίδι ξυπνούν από τον εκκωφαντικό θόρυβο. Μία ομάδα αγνώστων έχει ανατινάξει ένα ακόμη ΑΤΜ με τη μέθοδο «PLOFKRAAK», όπου οι δράστες παρέχουν μείγμα αερίου στο εσωτερικό του μηχανήματος και στη συνέχεια το ανατινάζουν.

Αυτή τη φορά οι άγνωστοι δεν τα κατάφεραν να φύγουν με χρήματα, παρότι οι ζημιές από την έκρηξη ήταν σοβαρότατες και θα μπορούσαν -με λίγη ακόμη προσπάθεια- να είχαν αρπάξει την κασετίνα με τα χρήματα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι παράτησαν πίσω τους δύο φιάλες με αέριο, πλαστικό σωλήνα, λάστιχα κι ένα λοστό, ενδέχεται να συνδέεται με τραυματισμό κάποιου από τις δράστες. Γι’ αυτό και όλο το Σαββατοκύριακο αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες σε νοσοκομεία, αναζητώντας κάποιο στοιχείο που θα τους οδηγούσε σε ένα από τα μέλη των συμμοριών, που καθ’ όλο το 2017 πραγματοποίησαν περισσότερες από 30 τέτοιες «καταδρομικές» επιχειρήσεις στην Αττική -άλλοτε επιτυχημένες, άλλοτε όχι- προκαλώντας νέο «πονοκέφαλο» στις υπηρεσίες ασφαλείας των τραπεζών.

Η μέθοδος «PLOFKRAAK»

Πρόκειται για μία μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2012, με τους αστυνομικούς να συλλαμβάνουν τον Νοέμβριο του 2013 δύο Ρουμάνους, που μέχρι τότε (μαζί με άλλα τρία άτομα) είχαν πραγματοποιήσει πέντε ανατινάξεις ΑΤΜ. Ιταλία και Γερμανία είναι οι δύο χώρες που χρησιμοποιήθηκε πρώτα.

Οι σπείρες που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη μέθοδο, προσεγγίζουν ΑΤΜ που βρίσκονται μεμονωμένα σε κιόσκια ή έξω από καταστήματα. Μέσα σε αυτοκίνητο έχουν τις φιάλες υγραερίου συνδεδεμένες με λάστιχα ποτίσματος, ενώ με ένα κατσαβίδι ή λοστό ανοίγουν το καπάκι της οπής που βγαίνουν τα χρήματα. Στη συνέχεια συνδέουν το μηχάνημα με τις φιάλες υγραερίου (σ.σ.: γίνεται και με μείγμα προπανίου, ή ασετιλίνης – οξυγόνου) χρησιμοποιώντας το λάστιχο ποτίσματος, τοποθετώντας σε κάποια σχισμή του μηχανήματος, κολλημένο με ηλεκτρικό καλώδιο με «γυμνές» τις δύο άκρες και αρχίζουν να διοχετεύουν αέριο στο εσωτερικό του ΑΤΜ.

Στη συνέχεια ενώνουν τις άκρες του ηλεκτρικού καλωδίου που βρίσκονται στη δική τους πλευρά με μία μπαταρία προκαλώντας σπινθήρα, ανάφλεξη και έκρηξη του μηχανήματος, το οποίο ανατινάσσεται από μέσα προς τα έξω και αφήνοντας εκτεθειμένες τις κασετίνες με τα χρήματα. Το «μυστικό» για τους κλέφτες είναι να εντοπίσουν την ποσότητα αερίου που χρειάζεται να εισέλθει στο εσωτερικό του ΑΤΜ, καθώς εάν είναι μικρή δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της ανατίναξης, ενώ εάν είναι μεγαλύτερη ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταστραφεί και η κασετίνα με τα χρήματα.

Το γεγονός ότι οι ληστείες σε υποκαταστήματα τραπεζών έχουν δυσκολέψει πολύ, είχε ως αποτέλεσμα οι κλέφτες να αναζητήσουν μια νέα μέθοδο. Μέχρι στιγμής υπάρχουν πολλές αποτυχημένες ανατινάξεις ΑΤΜ, υπάρχουν όμως και περιστατικά όπως αυτό τον Σεπτέμβριο του 2017 στα Οινόφυτα, με τους δράστες να φεύγουν «φορτωμένοι» με 137.500 ευρώ.

«Μπλόκα» σε σημεία – κλειδιά

Οι ανατινάξεις ΑΤΜ αποτέλεσαν αντικείμενο σύσκεψης στην Ασφάλεια Αττικής, με τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να εκπονούν επιχειρησιακό σχέδιο για τη σύλληψη των δραστών. Σε πρώτη φάση έγινε «χαρτογράφηση» των ωρών και των σημείων που επιλέγουν να «χτυπούν» και δόθηκε εντολή για αύξηση της παρουσίας περιπολιών σε σημεία – κλειδιά και περισσότερων ελέγχων σε οχήματα που θεωρείται ότι κινούνται ύποπτα κοντά σε απομονωμένα μηχανήματα τραπεζών.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η επαρχία, με περίπου 40 «χτυπήματα» κατά τη διάρκεια του 2017.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet