25η Μαρτίου: Η παρέλαση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση – Συμμετείχαν για πρώτη φορά αεροσκάφη άλλων χωρών
Κοινωνία

25η Μαρτίου: Η παρέλαση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση – Συμμετείχαν για πρώτη φορά αεροσκάφη άλλων χωρών

Με τη στρατιωτική παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά αεροσκάφη των Πολεμικών Αεροποριών της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την επανάσταση του 1821, κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου. 

Την παρέλαση των μηχανοκίνητων και πεζοπόρων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας άνοιξε έφιππο τμήμα με τις παραδοσιακές φορεσιές διαφόρων ιστορικών περιόδων (Επανάστασης 1821, Βαλκανικών Πολέμων, Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, Μικρασιατικής Εκστρατείας, Α’ Παγκοσμίου Πολέμου) για να τιμήσει τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821.

Ακολούθησαν τα παιδιά -αγόρια και κορίτσια – με παραδοσιακές φορεσιές από όλη την επικράτεια, κρατώντας ελληνικές σημαίες, η διέλευση των οποίων απέσπασε τα χειροκροτήματα της πολιτειακής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και των ξένων υψηλών προσκεκλημένων, που παρακολούθησαν την παρέλαση.

Στη συνέχεια παρέλασαν για πρώτη φορά όλα τα λάβαρα και οι σημαίες της Επανάστασης. Όλες έγραφαν «Ελευθερία ή Θάνατος», ενώ της Μάνης έγραφαν «Νίκη ή Θάνατος». Οι σημαίες της Αγίας Λαύρας, της Φιλικής Εταιρείας, του Ιερού Λόχου, των Ψαρών, της Ύδρας των Σπετσών, Στερεάς Ελλάδας, Κέρκυρας, Κρήτης. Μακεδονομάχων, Ηπείρου και των νήσων βρέθηκαν στην παρέλαση. 

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε τμήμα ανδρών με παραδοσιακές στολές ναύτη.

Τη μηχανοκίνητη φάλαγγα άνοιξε τμήμα οχημάτων και μοτοσικλετών της των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας. Ακολούθησε το μηχανοκίνητο Πεζικό, ένας μηχανοκίνητος λόχος Υποστήριξης.

Επιβλητική ήταν μεταξύ άλλων η παρουσία των αρμάτων μάχης Λέοπαρντ (Leo -2 HEL). Τα τεθωρακισμένα συμπληρώνουν φέτος 90 χρόνια παρουσίας στον ελληνικό Στρατό-αποτελώντας την εξέλιξη του ιππικού.

Παρήλασαν, μεταξύ άλλων, αντιαεροπορικά συστήματα ΒΕΛΟΣ Πάτριοτ, ΧΩΚ, πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων MLRS, συστήματα Μη επανδρωμένων Αεροχημάτων (SPERWER), μηχανοκίνητα τμήματα του Υγειονομικού και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Πάνω από τον χώρο της παρελάσεως διήλθαν σε σχηματισμούς αεροσκάφη και ελικόπτερα όλων των τύπων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Σε τετράδες πέταξαν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας F-16, M-2000/5 και F-4, μαζί με RAFALE της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και 2 αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού αεροσκάφη (VOYAGER της Πολεμικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου και KC-135 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ). 

Στην Αττική πέταξαν επίσης ελικόπτερα:

  • Της Αεροπορίας Στρατού -4 AH-64A και 4 AH-64D (Apache), 4 CH-47D (chinook), 2 NH-90, 4 UH-1H (huey) και 4 OH-58 kiowa warrior(τα τελευταία έχουν συμμετάσχει στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη το 2019 και πετούν για πρώτη φορά στον αττικό ουρανό)
  • 2 ελικόπτερα SH-70 και 1 αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3B του Πολεμικού Ναυτικού και τα ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας (1 EC-135, 1 BO-105), του Πυροσβεστικού Σώματος (2 AS-332 και BK-117) και του Λιμενικού Σώματος (1 DAUPHIN).

Των πεζοπόρων τμημάτων ηγήθηκε τμήμα της προεδρικής φρουράς, οι Εύζωνοι. Ακολούθησαν οι πολεμικές σημαίες του Πεζικού.
Τη σκυτάλη πήραν πεζοπόρα τμήματα των παραγωγικών σχολών των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Μετά το τέλος της παρέλασης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνεχάρη τον έχοντα το γενικό πρόσταγμα διοικητή της στρατιωτικής σχολής Ευελπιδων, υποστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, για το άρτιο και άψογο της παρελάσεως.

Προηγουμένως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και οι προσκεκλημένοι κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, έγινε η ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων και η επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος των Ευζώνων.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet