UNHCR: Ανησυχία για τους πρόσφυγες στο Ανατολικό Αιγαίο
Κοινωνία

UNHCR: Ανησυχία για τους πρόσφυγες στο Ανατολικό Αιγαίο

Την ανησυχία της για την επιδεινούμενη κατάσταση των προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΥΑ, UNHCR) σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Ο αριθμός των νέων αφίξεων, που αυξήθηκε τον Αύγουστο, ασκεί πίεση στις υπερπλήρεις δομές υποδοχής και παρεμποδίζει τις προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών», δήλωσε η Σεσίλ Πουγί. «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέρο, που έχουν δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Οι περισσότεροι από τους μισούς νεοαφιχθέντες προέρχονται από τη Συρία και το Ιράκ, που μαστίζονται από τις συγκρούσεις. Τον Αύγουστο σημειώθηκαν 3.695 αφίξεις σε σύγκριση με τις 2.249 του Ιουλίου».

Από την 1η Αυγούστου, η διαχείριση των hot spots στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου πέρασε από τις ΜΚΟ (που χρηματοδοτούνταν απευθείας από την DG ECHO του κύπριου Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χ. Στυλιανίδη) στην ελληνική κυβέρνηση (η οποία θα διαχειρίζεται την χρηματοδότηση από την DG HOME του έλληνα επιτρόπου Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλου). Κατά την μετάβαση αυτή, σημειώθηκαν κενά, μεταξύ άλλων στην κάλυψη των ιατρικών αναγκών των hot spots.

Η Υ.Α. κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αποστείλει επειγόντως επιπλέον προσωπικό, «ιδίως για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και προστασίας για τα ασυνόδευτα παιδιά».

«Ο ρυθμός των αφίξεων στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Λέρο έχει ξεπεράσει πλέον τον ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι με έγκριση των αρχών μεταφέρονται στην ενδοχώρα, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις ήδη δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Οι εκτιμώμενες αναχωρήσεις για την ενδοχώρα τον περασμένο μήνα ήταν 2.561 έναντι 3.695 αφίξεων, σύμφωνα με στοιχεία των αρχών», πρόσθεσε η κυρία Πουγί.

Η ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως, σε σχετική έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, τόνισε ότι οι νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν ήταν ιδιαιτέρως αυξημένες, αν λάβουμε υπ’ όψη μας όλους τους καλοκαιρινούς μήνες, και κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο γύρω στις 75 την ημέρα.

Σύμφωνα με την Υ.Α., «η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στη Σάμο. Παρά την πρόσφατη μεταφορά περίπου 640 ανθρώπων στην ηπειρωτική Ελλάδα, περισσότεροι από 1.900 άνθρωποι παραμένουν συνωστισμένοι σε έναν χώρο με μέγιστη χωρητικότητα 700 ατόμων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Βαθύ. Ανάμεσά τους υπάρχουν πάνω από 600 παιδιά, καθώς και έγκυοι, άτομα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και άτομα με αναπηρίες».

«Στη Χίο, υπήρξαν πάνω από 500 αφίξεις τον Αύγουστο. Το ΚΥΤ στη ΒΙΑΛ έχει περισσότερους από 1.100 ανθρώπους και από αυτούς, περισσότεροι από 100 δεν έχουν κατάλληλο κατάλυμα. Η πλειοψηφία μένει σε προκατασκευασμένους οικίσκους και κάποιοι από τους νεοαφιχθέντες σε 12 σκηνές που τοποθετήθηκαν πρόσφατα από την Υ.Α. Επίσης, περίπου 180 άνθρωποι παραμένουν στον χώρο της Σούδας που διαχειρίζεται η δημοτική αρχή και η οποία αναμένεται να κλείσει από καιρό.

Στη Λέσβο, εξακολουθούν να υπάρχουν συχνά εντάσεις στο ΚΥΤ της Μόριας. Τις τελευταίες βδομάδες έχουν ξεσπάσει δύο φορές αναταραχές διαμαρτυρίας για τον αργό ρυθμό της καταγραφής και της διαδικασίας ασύλου για ορισμένες εθνικότητες, καθώς και για τις συνθήκες υπερσυνωστισμού. Τον Αύγουστο σημειώθηκαν στη Λέσβο 1.052 αφίξεις και πάνω από 700 την πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Αυτή τη στιγμή στη Λέσβο βρίσκονται περίπου 5.000 άνθρωποι.

Στη Λέρο καταγράφηκαν μέσα στον Αύγουστο 290 αφίξεις, με τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται στο νησί να φτάνει σήμερα τους 649. Το γεγονός αυτό ασκεί πίεση στην υπάρχουσα χωρητικότητα των υποστελεχωμένων χωρών φιλοξενίας που διαχειρίζεται η κυβέρνηση (συμπεριλαμβανομένου του ΚΥΤ στα Λέπιδα)», είπε η κυρία Πουγί.

Πηγή: in.gr/ Τάνια Μποζανίνου

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet