Ήρθε η ώρα για γυναικεία παρουσία στο τιμόνι του ΟΗΕ;
Κόσμος

Ήρθε η ώρα για γυναικεία παρουσία στο τιμόνι του ΟΗΕ;

Το ζήτημα της επιλογής του επόμενου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ συζητούν τα κράτη που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. Πολλές χώρες εκτιμούν ότι έχει έρθει η στιγμή στην κεφαλή του ΟΗΕ να βρεθεί μία γυναίκα, η πρώτη γυναίκα Γ.Γ. του Οργανισμού.

Οκτώ άνδρες έχουν «καθίσει» στη θέση του Γενικού Γραμματέα. Ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Πήτερ Γουίλσον επανέλαβε τη θέση της Βρετανίας ότι έχει έρθει η ώρα για μία γυναίκα Γενική Γραμματέα. Ωστόσο, τάχθηκε κατά της πρότασης που θέλει τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να ασκεί μία μεγαλύτερη, συνεχόμενη θητεία.

Κατά παράδοση, οι Γ.Γ. του ΟΗΕ ασκούν έως δύο πενταετείς θητείες. Ο Μπαν Γκι-μουν ανέλαβε καθήκοντα Γ.Γ. του ΟΗΕ το 2006, οπότε η εκλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα πρόκειται να γίνει το 2016.

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι αυτά που επιλέγουν -κεκλεισμένων των θυρών- τον επόμενο Γενικό Γραμματέα. Πολλές χώρες ζητούν να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαδικασία αυτή.

Η Ρωσία υποστήριξε ότι έχει έρθει η ώρα ο Γενικός Γραμματέας να προέλθει από την ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, σημείωσε ότι η αναζήτηση δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε μία μονάχα περιοχή του κόσμου.

Μέρκελ: Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στο Σ.Α. του ΟΗΕ

Πάντως, αλλαγές ζητά και η Γερμανίδα καγκελάριος. Η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι έχει έρθει η ώρα να μεταρρυθμιστεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έτσι ώστε να αντανακλά την πραγματική κατανομή της ισχύος στον πλανήτη τον 21ο αιώνα.

«Χρειαζόμαστε μια νέα μέθοδο εργασίας για να λύνουμε προβλήματα» δήλωσε η Μέρκελ. «Αυτό καθιστά απαραίτητη τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας, μια μεταρρύθμιση που να αντανακλά την πραγματική ισχύ στον κόσμο καλύτερα απ΄ ό,τι η σημερινή κατάσταση» τόνισε.

Η έκκληση περιέχεται στη σύνοψη των εισαγωγικών παρατηρήσεων της Μέρκελ σε μια συνάντηση με τους ομολόγους της από τη Βραζιλία, την Ινδία και την Ιαπωνία, η οποία δόθηκε στους δημοσιογράφους από τη γερμανική αντιπροσωπεία.

«Πρέπει να προχωρήσουμε πολύ συνετά» πρόσθεσε η καγκελάριος. «Πρέπει να βρούμε συμμάχους για να επιτύχουμε τον στόχο μας για μεταρρύθμιση».

Η Μέρκελ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών του ΟΗΕ, στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού με θέμα την παγκόσμια ανάπτυξη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, το ισχυρότερο σώμα του ΟΗΕ, έχει 15 μέλη, τα πέντε από τα οποία είναι μόνιμα. Έχει τη δυνατότητα να εκδίδει νομικά δεσμευτικές αποφάσεις, επιβάλλοντας κυρώσεις ή επιτρέποντας την ανάληψη στρατιωτικής δράσης για την επιβολή των αποφάσεών του.

Τα 10 μη μόνιμα μέλη εκλέγονται για διετείς θητείες από τη Γενική Συνέλευση.

Η Βρετανία, η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, σημαντικοί σύμμαχοι κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και έχουν δικαίωμα βέτο.

Η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Βραζιλία υποστηρίζουν ότι ο κόσμος είναι πολύ διαφορετικός απ΄ αυτό που ήταν το 1945 και ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να αντανακλά αυτό το γεγονός.

Η Γερμανία και η Ιαπωνία, ισχυρές οικονομικές δυνάμεις και από τις κορυφαίες χώρες που συνεισφέρουν στα Ηνωμένα Έθνη, υποστηρίζουν πως τους αξίζουν μόνιμες έδρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Το κλίμα είναι ότι όχι μόνο εμείς οι τέσσερις, αλλά και πολλοί άλλοι δεν συμφωνούν με τη δομή και τη μέθοδο εργασίας του Συμβουλίου Ασφαλείας» δήλωσε η Μέρκελ στους άλλους ηγέτες. «Θέλουμε θα πάρουμε και άλλους μαζί μας για να επιτύχουμε μια σύγχρονη λειτουργική δομή του Συμβουλίου Ασφαλείας που να αρμόζει στον 21ο αιώνα».

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορούν να μπλοκάρουν οποιεσδήποτε τέτοιες κινήσεις. Η Βρετανία και η Γαλλία λένε ότι υποστηρίζουν τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου. Οι ΗΠΑ την έχουν επίσης υποστηρίξει με επιφυλάξεις. Διπλωμάτες του ΟΗΕ λένε πως η Κίνα και σε μικρότερο βαθμό η Ρωσία είναι κυρίως οι χώρες που αντιτίθενται στην ιδέα.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet