Ανατ. Ουκρανία: Αιματοβαμμένο δημοψήφισμα
Κόσμος

Ανατ. Ουκρανία: Αιματοβαμμένο δημοψήφισμα

Το δημοψήφισμα της Κυριακής 11 Μαΐου στις ανατολικές περιφέρειες της Ουκρανίας, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, βάφτηκε με αίμα καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέχισαν τις αντιτρομοκρατικές, όπως οι ίδιες τις βάφτισαν, επιχειρήσεις σε διάφορες πόλεις, με συνεχείς εφόδους σε κτήρια και ελέγχους σε οδικές αρτηρίες, κατασχέτοντας ψηφοδέλτια και συλλαμβάνοντας ανθρώπους.

Ο αστυνομικός διευθυντής της Μαριούπολης βρέθηκε απαγχονισμένος κοντά σε ένα εκλογικό τμήμα, χωρίς ακόμα να έχει ξεκαθαρίσει εάν αυτοκτόνησε ή δολοφονήθηκε.

Ο ουκρανικός στρατός έκανε έφοδο και κατέλαβε τέσσερα εκλογικά κέντρα στην πόλη Κρασνοαρμέισκ την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι σχημάτιζαν ουρά για να ψηφίσουν υπέρ της αυτονομίας. Το ρωσικό δίκτυο RT μετέδωσε ότι υπάρχουν νεκροί στην πόλη, ενώ το ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass επικαλέστηκε δήλωση του αυτόκλητου ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλι, ότι υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός θυμάτων.

Μέχρι τη στιγμή της επίθεσης, το ποσοστό συμμετοχής άγγιζε το 78% και είχαν ψηφίσει περισσότεροι από 47.000 άνθρωποι. Ωστόσο, η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι πρόλαβε και έσωσε τις κάλπες με τα ψηφοδέλτια.

Λόγω κινδύνου για την ασφάλεια στην πόλη Σλαβιάνσκ, η οποία βρίσκεται σε κλοιό από το ουκρανικό στρατό, οι κάλπες έκλεισαν δύο ώρες νωρίτερα, στις 18:00 τοπική ώρα. Παρ΄ όλο που στα στα περίχωρα της πόλης μαίνονταν σφοδρές μάχες, με ανυπολόγιστο ακόμα αριθμό θυμάτων, από τα ξημερώματα, το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα έφτασε το 80%.

Σύμφωνα με τις τοπικές επιτροπές, στο Ντόνετσκ η συμμετοχή έχει ξεπεράσει το 50% και στο Λουγκάνσκ το 65%. Στην Μαριούπολη ο κόσμος περίμενε επί ώρες έξω από τα μόνο 8 εκλογικά τμήματα που στήθηκαν, σχηματίζοντας τεράστιες ουρές.

Ο αυτόκλητος ηγέτης των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, είπε ότι – μετά το δημοψήφισμα- η περιοχή θα σχηματίσει δικό της στρατό και κρατικές υπηρεσίες και θα θεωρήσει τα ουκρανικά κυβερνητικά στρατεύματα εκεί «δυνάμεις κατοχής».

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Οκρανίας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ προειδοποίησε ότι τέτοια δημοψηφίσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην «αυτοκαταστροφή» των περιοχών που θα ψηφίσουν υπέρ της ομοσπονδιοποίησης και πρόσθεσε ότι «Εκείνοι που υποστηρίζουν την αυτονομία δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό θα σήμαινε την απόλυτη καταστροφή της οικονομίας, των κοινωνικών προγραμμάτων και της ζωής γενικότερα για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε αυτές τις περιοχές».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet