Βενεζουέλα: Εκτίμηση του ΟΗΕ για δύο εκατ. πρόσφυγες το 2019
Κόσμος

Βενεζουέλα: Εκτίμηση του ΟΗΕ για δύο εκατ. πρόσφυγες το 2019

Ως και δύο εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας εκτιμάται ότι μπορεί να μετατραπούν σε μετανάστες και πρόσφυγες το 2019, αυξάνοντας το σύνολό τους σε 5,3 εκατομμύρια, καθώς η οικονομική και πολιτική κρίση που έχει πυροδοτήσει τις μεταναστευτικές ροές συνεχίζεται, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Περίπου 5.000 πολίτες της Βενεζουέλας εγκαταλείπουν τη χώρα τους καθημερινά, αριθμός που είναι μάλιστα αισθητά μειωμένος από την κορύφωση των ροών, που καταγράφηκε τον Αύγουστο (13.000), σύμφωνα με τον Εδουάρδο Στάιν, κοινό ειδικό απεσταλμένο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Ο Στάιν ανέφερε τον αριθμό των δύο εκατομμυρίων ως την εκτίμηση στην οποία βασίζονται οι επιχειρησιακοί σχεδιασμοί των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που θα φύγουν για τις γειτονικές χώρες μέσα στους επόμενους 14 μήνες και θα χρειαστούν βοήθεια.

Κατά τους υπολογισμούς του ΟΗΕ, περίπου 3,3 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας ζουν πλέον στο εξωτερικό, ανάμεσά τους τουλάχιστον 2,3 εκατ. που εγκατέλειψαν τη χώρα από το 2015. Στην πλειονότητά τους έχουν πάει στην Κολομβία και στο Περού.

«Η περιοχή χρειάστηκε να αντιμετωπίσει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία σε ορισμένες διαστάσεις ήταν παρόμοια με έναν μεγάλο σεισμό. Βρισκόμαστε πράγματι μπροστά σε έναν ανθρωπιστικό σεισμό», είπε ο Στάιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση την περασμένη εβδομάδα να συγκεντρωθεί ποσό 738 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019 για να προσφερθεί βοήθεια στις γειτονικές χώρες της Βενεζουέλας, οι οποίες διαχειρίζονται την εισροή εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων που «δεν έχουν καμιά προοπτική επιστροφής βραχυμεσοπρόθεσμα».

Περίπου 365.000 πολίτες της Βενεζουέλας έχουν ζητήσει άσυλο, διευκρίνισε ο επικεφαλής της UNHCR, Φιλίπο Γκράντι, και οι λόγοι εγκατέλειψαν την πατρίδα τους είναι «η πείνα, η βία, η έλλειψη ασφάλειας. Στην Ύπατη Αρμοστεία πιστεύουμε ότι έχουν βάσιμους λόγους να ζητούν διεθνή προστασία», ανέφερε ο Γκράντι.

Πηγή: ΑΜΠΕ-Reuters-AFP

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet