Διεθνής Αμνηστία: 141 χώρες εφαρμόζουν τακτική βασανιστηρίων
Κόσμος

Διεθνής Αμνηστία: 141 χώρες εφαρμόζουν τακτική βασανιστηρίων

Την ανησυχία της για τα βασανιστήρια τα οποία έχουν διαπραχθεί σε 141 χώρες τα τελευταία πέντε χρόνια εξέφρασε την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014 από το Βερολίνο αξιωματούχος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Μία ημέρα πριν από την 30ή επέτειο από την υιοθέτηση της Σύμβασης του ΟΗΕ ενάντια στα Βασανιστήρια (10 Δεκεμβρίου 1984) και ανήμερα της δημοσιοποίησης της έκθεσης για τις πρακτικές που ακολούθησε η CIA μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η ειδική σε θέματα διεθνούς νομοθεσίας Μαρία Σαρλάου κατονόμασε μερικές από τις χώρες όπου τα βασανιστήρια είναι καθημερινή υπόθεση. Ανάμεσα στις χώρες αυτές βρίσκεται το Μεξικό, οι Φιλιππίνες, η Νιγηρία, το Ουζμπεκιστάν, το Μαρόκο και η Δυτική Σαχάρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα βασανιστήρια διεπράχθησαν από τις αστυνομικές Αρχές και τις δυνάμεις ασφαλείας των χωρών αυτών ως μέθοδοι απόσπασης ομολογίας. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, στις Φιλιππίνες υπάρχει νόμος ενάντια στα βασανιστήρια, ο οποίος όμως δεν εφαρμόζεται. Τα θύματα σε αυτή τη χώρα προέρχονται συνήθως από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, ενώ οι ένοχοι σπανίως διώκονται – εάν διώκονται. Παρόμοια είναι η κατάσταση στο Μεξικό, υποστήριξε η Σαρλάου.

Τον Μάιο, η Διεθνής Αμνηστία είχε δώσει στη δημοσιότητα έκθεση, σχετικά με τα βασανιστήρια και τις άλλες μορφές απάνθρωπης κακομεταχείρισης που εφαρμόζονται σε 141 χώρες. Η παγκόσμια έρευνα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης διεξήχθη με τη συμμετοχή 21.000 ανθρώπων σε 21 χώρες σε κάθε ήπειρο.

Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία είχε αναθέσει στην εταιρεία δημοσκοπήσεων GlobeScan τη διεξαγωγή παράλληλης έρευνας όσον αφορά τις αντιλήψεις για τα βασανιστήρια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι μισοί από τους ερωτηθέντες (44%) φοβούνται ότι μπορεί να υποστούν βασανιστήρια εάν φυλακιστούν στη χώρα στη χώρα τους. Η συντριπτική πλειοψηφία (82%) θεωρεί ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, ενώ το ένα τρίτο (36%) θεωρεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα βασανιστήρια μπορούν να δικαιολογηθούν.

Την Τρίτη, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε επίσης το Ισραήλ ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας το καλοκαίρι και ζήτησε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τους βομβαρδισμούς κτηρίων στη διαφιλονικούμενη περιοχή.

«Όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν πως αυτή η ευρείας κλίμακας καταστροφή έγινε εσκεμμένα και χωρίς καμία αιτιολόγηση από στρατιωτικής πλευράς», δήλωσε ο Φίλιπ Λούθερ, διευθυντής προγράμματος Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής της Διεθνούς Αμνηστίας. Στις πολεμικές συγκρούσεις στη Γάζα, οι οποίες διήρκεσαν 51 μέρες και τερματίστηκαν τον Αύγουστο, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 2.100 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, 66 ισραηλινοί στρατιώτες και έξι ισραηλινοί πολίτες.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet