«Ευελιξία» για το Συριακό ζητά ο ΟΗΕ
Κόσμος

«Ευελιξία» για το Συριακό ζητά ο ΟΗΕ

Τις χώρες που επηρεάζουν και επηρεάζονται από το Συριακό, οι οποίες συναντώνται στη Βιέννη (για πρώτη φορά, με το Ιράν), κάλεσε σε «ευελιξία» ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν ώστε να ανοίξει διέξοδος. Αγκάθι παραμένει ο ρόλος του Άσαντ, με τις δύο πλευρές να μην συγκλίνουν στο εάν μπορεί να έχει ρόλο στην επόμενη ημέρα.

Το Ιράν εμφανίζεται, σύμφωνα τουλάχιστον με τις διαρροές, «λιγότερο αυστηρό» στην στάση του υπέρ του Άσαντ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρωσίας, Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Ιράν έχουν προσέλθει, όπως και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε., από την Πέμπτη στη Βιέννη για τις διήμερες συνομιλίες στο Συριακό.

Οι κυρίως εργασίες ξεκινούν την Παρασκευή και τη συμμετοχή τους έχουν επιβεβαιώσει οι ΥΠΕΞ Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Αιγύπτου και Λιβάνου -ο τελευταίος, πέραν της γειτνίασής του στη Συρία, εμπλέκεται περισσότερο εξαιτίας της δραστηριότητας της Χεσμπολάχ εντός της Συρίας στο πλευρό των δυνάμεων του Άσαντ.

Στόχος των συνομιλίων είναι η αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των ξένων δυνάμεων -αυτό αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα και από το γεγονός ότι στο τραπέζι δεν συμμετέχει ούτε η Δαμασκός ούτε η πλευρά των αντικαθεστωτικών.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ κάλεσε τους συμμετέχοντες σε ευελιξία, λέγοντας πως «όσο περισσότερο επιμένουν στην εθνική τους οπτική, τόσο περισσότερο θα υποφέρουν άνθρωποι και ολόκληρος ο κόσμος».

Οι συμμετέχοντες πάντως χαμηλώνουν τον πήχη: Ο γερμανός ΥΠΕΞ είπε χαρακτηριστικά πως «η υπέρβαση δεν θα έρθει την Παρασκευή». Δυτικοί διπλωμάτες μιλούν για συνομιλίες «εμβρυικού σταδίου» ενώ ακόμη και η παραμονή όλων στο τραπέζι μέχρι το τέλος θα είναι μία μικρή επιτυχία.

Την Παρασκευή, οι ρωσικές επιδρομές προς υποστήριξη του Άσαντ κλείνουν έναν μήνα: Ακόμη και αυτό απομακρύνει ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο αποχώρησης του σύρου προέδρου από κάποιο σενάριο μεταβατικής διεξόδου, σημείο στο οποίο επιμένουν οι χώρες που αντιτίθενται στο συριακό καθεστώς.

Με τις ΗΠΑ να προσέρχονται λέγοντας, διά στόματος του ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, πως σκοπός των συνομιλιών είναι «να εξεταστεί κατά πόσο Ρωσία και Ιράν είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα για να πείσουν τον Άσαντ πως πρέπει να φύγει κατά τη διάρκεια περιόδου πολιτικής μετάβασης», ακόμη σκληρότερη στάση εμφανίζεται να κρατά η Σαουδική Αραβία.

Ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Άσαντ δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία». «Είτε θα αποχωρήσει μέσω πολιτικής διαδικασίας, είτε θα απομακρυνθεί διά της βίας» είπε χαρακτηριστικά στο BBC ο σαουδάραβας ΥΠΕΞ Αντέλ αλ Τζουμπέιρ.

Αντιθέτως, το Ιράν -που, ανεξαρτήτως έκβασης, μπορεί να θεωρηθεί ο κερδισμένος της Βιέννης γιατί μπαίνει στο τραπέζι- εμφάνιζεται να κρατά πιο ήπιους τόνους στην συμπαράταξή του με τον Άσαντ.

«Το Ιράν δεν επιμένει να μείνει αιωνίως στην εξουσία ο Άσαντ» είπε ο ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αμίρ Αμπντολαχιάν, σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ.

Αξιωματούχοι με γνώση του τι συμβαίνει στην Τεχεράνη που επικαλείται το Reuters υποστηρίζουν πως το Ιράν δεν αποκλείει να τερματίσει την υποστήριξή του στον Άσαντ μετά από μία σύντομη μεταβατική περίοδο -της τάξης του εξάμηνου- μέχρι το στήσιμο κάλπης.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet