«Ναι» Ρωσικής Βουλής για εισβολή στην Κριμαία
Κόσμος

«Ναι» Ρωσικής Βουλής για εισβολή στην Κριμαία

Σε στενό κλοιό βρίσκεται η έδρα της ουκρανικής ακτοφυλακής στην πόλη της Σεβαστούπολης, στη χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς πολιορκείται από περίπου 300 άνδρες οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν λάβει εντολή από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία συνοριοφυλακής της Ουκρανίας.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα κατάληψης της έδρας της ακτοφυλακής στη Σεβαστούπολη. Όλα τα σκάφη είναι σε επιφυλακή», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Ρωσική Βουλή

«Να προστατεύσει με όλους του τρόπους» τον πληθυσμό της Κριμαίας «από τις αυθαιρεσίες και τη βία», κάλεσε το ρωσικό κοινοβούλιο των πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Σώματος της Δούμα, Σεργκέι Ναρίσκιν.

«Οι βουλευτές καλούν τον πρόεδρο να λάβει όλα τα μέτρα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να προστατευθούν με κάθε τρόπο ο πληθυσμός από τις αυθαιρεσίες και τη βία στην Κριμαία», είπε ο Σ. Ναρίσκιν.

Η Ρωσία ανταποκρίνεται άμεσα στο αίτημα της Κριμαίας «για την αποκατάσταση της τάξης και της ηρεμίας» στην αυτόνομη φιλορωσική δημοκρατία της νότιας Ουκρανίας. Αυτό άλλωστε ζήτησε σήμερα ο νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση όλων των υπηρεσιών ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων που σταθμεύουν στη χερσόνησο και υπάγονταν έως πριν στη δικαιοδοσία του Κιέβου.

«Λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη που έχω για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, ζητώ από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να βοηθήσει στη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Κριμαίας», δήλωσε ο Αρσέν Αβάκοφ -που διορίστηκε μετά την καθαίρεση, την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, της τοπικής κυβέρνησης ύστερα από ψηφοφορία στην τοπική βουλή- σε ομιλία του που μεταδόθηκε πλήρης από τη ρωσική τηλεόραση.

Ο κ. Σ. Αξιόνοφ ζήτησε μάλιστα από όσους άνδρες των σωμάτων αυτών διαφωνούν «να εγκαταλείψουν την υπηρεσία τους».

Η απάντηση της Ρωσίας ήταν άμεση αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, το Κρεμλίνο «δεν θα αγνοήσει την πρόταση των αρχών της Κριμαίας».

Νωρίτερα, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, η Ρωσία έφερε μέσα σε λίγες ώρες επιπλέον 6.000 στρατιώτες σε ουκρανικό έδαφος.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, Ρώσοι βουλευτές πρότειναν νομοσχέδια για τη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης τμημάτων της Ουκρανίας από τη Ρωσία και της απόκτησης ρωσικής ιθαγένειας με διαδικασίες fast-track.

Τα δύο νομοσχέδια κατέθεσε το κόμμα Δίκαιη Ρωσία και τα συνέδεσε άμεσα με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Οι βουλευτές προτείνουν μία περιοχή να τίθεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, μετά από δημοψήφισμα ή έκκληση των ηγετών της περιοχής. Μέχρι σήμερα, για να γίνει κάτι τέτοιο, έπρεπε να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ δύο γειτονικών κρατών, στη συγκεκριμένη περίπτωση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, θα αρκεί ένα δημοψήφισμα στην Κριμαία ή ένα απλό αίτημα των ηγετών της περιοχής για να δεχθεί η Μόσχα να την ενσωματώσει.

H Gazprom στο παιχνίδι εξουσίας στην Ουκρανία

Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom προειδοποίησε την Ουκρανία ότι έχει ένα «τεράστιο» χρέος ύψους 1,55 δισεκατομμυρίου δολαρίων (1,12 δισ. ευρώ) για το φυσικό αέριο που δεν έχει πληρώσει στη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι η προνομιακή τιμή που δόθηκε από το Κίεβο μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet