ΟΗΕ: Η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα
Κόσμος

ΟΗΕ: Η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα

Με μήνυμά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, παρουσίασε ένα «Σχέδιο Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Δράσης για την αντιμετώπιση του «Covid-19».

Το «Σχέδιο Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Δράσης» επεκτείνεται έως τον Δεκέμβριο και ο Αντόνιο Γκουτέρες απεύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση δωρεών ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως προειδοποίησε, μάλιστα, η πανδημία του νέου κορωνοϊού «απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Στόχος του σχεδίου είναι «να μας επιτρέψει να πολεμήσουμε τον ιό στις φτωχότερες χώρες του κόσμου και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πιο ευπαθών ομάδων, ιδίως των γυναικών και των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ασθενών με χρόνια νοσήματα», επεσήμανε ο επικεφαλής του ΟΗΕ σε ένα βίντεο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν εμφανιστεί σε 195 χώρες και ανέρχονται σε 375.498, ενώ έχουν καταγραφεί και 16.362 θάνατοι.

Να ανασταλούν οι κυρώσεις σε χώρες όσο διαρκέσει η πανδημία

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, τάχθηκε υπέρ  της αναστολής των κυρώσεων σε χώρες όπως το Ιράν, η Κούβα, η Βόρεια Κορέα, η Βενεζουέλα και η Ζιμπάμπουε λόγω τη κρίσης του κορωνοϊού.  

«Σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς θα πρέπει να αποδυναμωθούν ή να ανασταλούν οι κυρώσεις -όσο διαρκεί η κρίση- οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ιατρική περίθαλψη, προκειμένου να προστατευθούν εκατομμύρια ζωές. Οι κάτοικοι των χωρών που υπόκεινται σε κυρώσεις δεν είναι υπεύθυνοι για την πολιτική της κυβέρνησής τους. Επιπλέον, εάν το σύστημα υγείας σε μία από αυτές τις χώρες είναι ασθενές, αυξάνεται ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε.

«Περίπου 1.800 άνθρωποι πέθαναν από τον ιό μόνο στο Ιράν, ενώ βρίσκονται σε κίνδυνο γειτονικές χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Κυρώσεις όπως λ.χ. κατά των εθνικών τραπεζών, εμπόδισαν τις χώρες να εξοπλιστούν κατά της επιδημίας και εξέθεσαν τους ιδιαίτερα ευάλωτους πολίτες σε θανάσιμους κινδύνους. Ειδικότερα, δεν πρέπει να εμποδίζεται το ιατρικό προσωπικό στη μάχη του κατά του κορωνοϊού εξαιτίας της έλλειψης εφοδιασμού με το απαραίτητα μέσα», κατέληξε η Μπατσελέτ.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet