Ο Β. Σόιμπλε φέρνει στο παιχνίδι την παραίτηση;
Κόσμος

Ο Β. Σόιμπλε φέρνει στο παιχνίδι την παραίτηση;

Ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησης, σε περίπτωση κατά την οποία δεχθεί πίεση να κινηθεί κόντρα στις πολιτικές του πεποιθήσεις, αφήνει ανοιχτό ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel στον απόηχο της θύελλας που ξεσήκωσε η πρότασή του περί ενδεχόμενου προσωρινού «τάιμ-άουτ» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Απορρίπτει ωστόσο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ερμηνείες και εικασίες ότι ο ίδιος εξετάζει παραίτηση εξαιτίας διαφορών με την Άνγκελα Μέρκελ στο ελληνικό ζήτημα.

Μιλώντας στο Spiegel για τη σχέση του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναγνωρίζει ότι δεν κινούνται πάντα στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά σημειώνει ότι σταθερά της σχέσης τους είναι ότι «μπορούν να βασιστούν ο ένας στον άλλον» και δεν επιδίδονται σε «παιχνίδια ρόλων».

Στο σχετικό δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Ο Σόιμπλε φέρνει στο παιχνίδι την παραίτηση», το Spiegel γράφει ότι ο Σόιμπλε παραδέχεται πως υπήρξαν τις τελευταίες εβδομάδες διαφορετικές απόψεις με την Άνγκελα Μέρκελ ως προς το ζήτημα της Ελλάδας, και στην διαμάχη αυτή εμφανίζεται έτοιμος στην ακραία περίπτωση ακόμη και να παραιτηθεί.

«Οι ευθύνες των πολιτικών πηγάζουν από τα αξιώματα τα οποία κατέχουν. Ουδείς μπορεί να τους εξαναγκάσει. Αν κάποιος το προσπαθούσε, θα μπορούσα να πάω στον πρόεδρο και να του ζητήσω να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου» αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση εάν θα μπορούσαν να προκύψουν προβλήματα εφόσον η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών έχουν διαφορετικές απόψεις αναφορικά με την οικονομική στήριξη της Ελλάδας.

Παράλληλα, αρνείται ότι υπάρχει κάποιο παιχνίδι ρόλων ανάμεσα στον ίδιο και την καγκελάριο, τονίζει ότι οι διαφορές απόψεων συμβαδίζουν με τη δημοκρατία και αναφέρεται στην αφίσα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) για τις ευρωεκλογές του 1999, στην οποία εικονίζονταν ο ίδιος και η Άνγκελα Μέρκελ πάνω από το σύνθημα «όχι πάντα η ίδια άποψη, αλλά ο ίδιος δρόμος», προσθέτοντας πως αυτό εξακολουθεί να ισχύει για τους δυο τους.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε το Σάββατο στη «σαφή» απάντηση που έδωσε ο Σόιμπλε στη συνέντευξη όταν ρωτήθηκε εάν σκέπτεται να ζητήσει από τον πρόεδρο να τον απαλλάξει από τις υποχρεώσεις του, η οποία ήταν: «Όχι. Πώς σας ήρθε αυτή η ιδέα;».

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει περαιτέρω τα δημοσιεύματα.

Ο Πέτερ Τάουμπερ, γενικός γραμματέας της CDU, δηλώνει επίσης στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Tagesspiegel πως η Μέρκελ και ο Σόιμπλε «δεν έχουν ίσως πάντα την ίδια άποψη, όμως προχωρούν πάντα στον ίδιο δρόμο».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet