Ο κορωνοϊός μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών παιδιών
Κόσμος

Ο κορωνοϊός μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών παιδιών

Όλο και περισσότεροι εκπρόσωποι των κοινωνικών επιστημών συμφωνούν ότι ένα από τα μεγάλα «θύματα» της πανδημίας του κορωνοϊού είναι τα παιδιά.

Αν και τα παιδιά έχουν τις λιγότερες πιθανότητες είτε να νοσήσουν βαριά είτε εν τέλει να πεθάνουν από την Covid-19, η επίδραση που έχει πάνω τους η πανδημία είναι τεράστια. Οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι έχουν καταλήξει πως οι συνθήκες που βιώνουν θα επηρεάσουν άμεσα την ανάπτυξή τους. Η αυξημένη φτώχεια, η απώλεια της εργασίας των γονιών τους και βέβαια η -επί της ουσίας- διακοπή των μαθημάτων τους θα «τραυματίσουν» την πορεία της ανάπτυξής τους.

Τα διά ζώσης μαθήματα δεν μπορούν να συγκριθούν σε καμία περίπτωση με την εικονική διδασκαλία. Και αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τα φτωχά παιδιά. Τα παιδιά εκείνα που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή δεν είναι εφοδιασμένα με υπολογιστές και ηλεκτρονικές συσκευές. Τα παιδιά που οι γονείς τους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για την συμπληρωματική διδασκαλία και για τα οποία τα σχολεία παρέχουν δωρεάν γεύματα και σταθερότητα. 

Μια νέα έρευνα στις ΗΠΑ έρχεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω και μάλιστα προχωρά ακόμα περισσότερο, για μια χώρα που έχει τεράστιες κοινωνικές ανισότητες. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία που παραθέτει ο οργανισμός McKinsey για τις ΗΠΑ, αν τα σχολεία ανοίξουν και πάλι τον Ιανουάριο του 2021 τότε οι μαθητές θα έχουν χάσει συνολικά επτά μήνες χωρίς να βρίσκονται σε διδακτικές αίθουσες. Περίοδος που αυξάνεται ακόμα περισσότερο σε ό,τι έχει να κάνει με τους φτωχούς μαθητές της χώρας.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται, η οικιακή ζωή και ισορροπία διαταράσσεται όλο και περισσότερο. Οι οικογένειες στις ΗΠΑ με γονείς χαμηλού μορφωτικού επιπέδου ανέφεραν ότι είχαν πρόβλημα ακόμα και για την καθημερινή σίτιση. Μεγάλο ποσοστό είχε δυσκολία στο να καταβάλλει το ενοίκιο, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που αντιμετώπιζαν το φάσμα της έξωσης από την κατοικία τους.

H απώλεια της εργασίας εν μέσω της πανδημίας ωστόσο δεν έχει «χτυπήσει» τις οικογένειες μόνο στο οικονομικό κομμάτι. Οι έρευνες έχουν δείξει τεράστια αύξηση στην ψυχολογική υγεία των γονέων, καθώς φαινόμενα κατάθλιψης ή έντονου άγχους είναι πλέον πολύ πιθανά.

Όλα μαζί -το φαγητό, στέγαση, η γονική αστάθεια- επηρεάζουν τα παιδιά με τους ειδικούς να θεωρούν πως όσα προέρχονται από φτωχώτερες οικογένειες είναι πολύ πιθανό να μην ολοκληρώσουν καν το σχολείο ή να μην συνεχίσουν στις επόμενες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Όπως σημειώνεται, όσο πιο γρήγορα οι γονείς είναι σε θέση να επιστρέψουν στη δουλειά και τα παιδιά στη σχολική εκπαίδευση, τόσο λιγότερο άνιση θα είναι η επίπτωση. 

Πηγή: reader.gr με πληροφορίες από EconomistMcKinsey

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet