Προς απόσχιση η Κριμαία
Κόσμος

Προς απόσχιση η Κριμαία

Το κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας ψήφισε ομόφωνα την Τρίτη 4 Μαρτίου υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της προσχώρησης στη Ρωσική Ομοσπονδία, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Η Κριμαία έχει περάσει «ντε φάκτο» στον έλεγχο της Ρωσίας από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν Ρώσοι στρατιώτες και τοπικοί φιλορώσοι πολιτοφύλακες ανέλαβαν ουσιαστικά την τήρηση της τάξης στη χερσόνησο, περιορίζοντας τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στους στρατώνες τους.

Το γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι η σχετική απόφαση θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου για τους πολίτες της Κριμαίας.

Μετά τις χθεσινές άκαρπες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στο Παρίσι, οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα 6 Μαρτίου στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την ουκρανική κρίση, ενώ συνεδριάζει εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που έχουμε την αντίληψη στην Ευρώπη μιας πραγματικής απειλής για τη σταθερότητά μας, ακόμα και για την ειρήνη στην ήπειρο», δήλωσε την Τετάρτη 5 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων δεκαοκτώ ατόμων, ύποπτων για τη διασπάθιση χρήματος του ουκρανικού κράτους. Μεταξύ αυτών και ο ανατραπείς πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος διέφυγε από το Κίεβο τον περασμένο μήνα.

ΟΗΕ: Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Στις 14:30 τοπική ώρα (19:30 GMT) συνεδριάζουν και πάλι σήμερα τα δεκαπέντε κράτη – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη με θέμα την ουκρανική κρίση, όπως ανέφεραν διπλωμάτες στην έδρα του ΟΗΕ.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες Κέρι – Λαβρόφ

Νέα συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να έχει σήμερα στη Ρώμη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, όπως δήλωσε μετά τις χθεσινές συνομιλίες των δύο ανδρών στο Παρίσι με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας.

Ο κ. Τ. Κέρι τόνισε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ κάλεσε για μια ακόμη φορά τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία.

Κίνα και ΗΠΑ συμφωνούν

Η Κίνα συμφωνεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως προς το ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να γίνουν σεβαστές στη διένεξη με τη Ρωσία, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος έπειτα από επαφές υψηλού επιπέδου ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το Πεκίνο ακολουθεί προσεκτική στάση στο ζήτημα της Ουκρανίας αποφεύγοντας να επικρίνει τον στρατηγικό της εταίρο, τη Ρωσία, ενώ παράλληλα εφαρμόζει την παραδοσιακή αρχή της κινεζικής διπλωματίας που συνίσταται στη μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

«Συμφώνησαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα συμφωνούν στην στήριξη των προσπαθειών για την ανάδειξη μίας ειρηνικής διευθέτησης της εν εξελίξει διένεξης ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία, η οποία θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και θα υποστηρίζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Οι ΗΠΑ περιορίζουν τις χορηγήσεις βίζας σε Ρώσους

Τις πρώτες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες την Πέμπτη 6 Μαρτίου, την ώρα που η ένταση στην ανατολική Ουκρανία δεν λέει να υποχωρήσει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έδωσε εντολή για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση στις ΗΠΑ όσων απειλούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Associated Press, ο Μ. Ομπάμα υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει τις κυρώσεις κατά Ρώσων και Ουκρανών που ευθύνονται για τη ρωσική εισβολή στην περιοχή της Κριμαίας.

Ο Λευκός Οίκος, μάλιστα, δεν αποκλείει περαιτέρω βήματα σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση.

Χένρι Κίσινγκερ: Συμβουλεύει ΗΠΑ – Ρωσία για την έξοδο από την κρίση στην Ουκρανία

Ο Χένρι Κίσινγκερ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, παρουσιάζει σε άρθρο του στην Washington Post τα βήματα που θα επιτρέψουν την έξοδο από την κρίση στην Ουκρανία.

Ο 90χρονος πολιτικός γράφει στο άρθρο του:

«Στη δημόσια συζήτηση για την Ουκρανία, το όλο θέμα είναι η αντιπαράθεση. Αλλά ξέρουμε τι κάνουμε; Στη ζωή μου, έχω δει τέσσερις πολέμους να ξεκινούν με μεγάλο ενθουσιασμό και στήριξη του κόσμου, για τους οποίους δεν ξέραμε πώς θα καταλήξουν και στους τρεις από αυτούς αποσυρθήκαμε μονομερώς. Η δοκιμασία για την πολιτική είναι πώς τελειώνει κάτι τέτοιο και όχι πώς ξεκινά.

»Πολύ συχνά το ζήτημα της Ουκρανίας παρουσιάζεται σαν αναμέτρηση: είτε η χώρα θα ενταχθεί στην Ανατολή, είτε στη Δύση. Αλλά αν η Ουκρανία επιβιώσει και ευδοκιμήσει, δεν πρέπει να είναι προπύργιο της μίας πλευράς απέναντι στην άλλη. Πρέπει να λειτουργήσει σαν γέφυρα ανάμεσά τους.

»Η Ρωσία πρέπει να αποδεχθεί ότι προσπαθώντας να αναγκάσει την Ουκρανία να γίνει “δορυφόρος” της αλλάζοντας με αυτό τον τρόπο ξανά τα σύνορά της, θα καταδικάσει τη Μόσχα στην επανάληψη της ιστορίας μπαίνοντας σε έναν κύκλο αμοιβαίων πιέσεων με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

»Η Δύση πρέπει να καταλάβει ότι για τη Ρωσία η Ουκρανία δεν μπορεί να είναι ποτέ απλά μία ξένη χώρα. Η ρωσική ιστορία ξεκίνησε με αυτό που ονομαζόταν Κράτος των Ρως. Η ρωσική θρησκεία εξαπλώθηκε από εκεί. Η Ουκρανία έχει υπάρξει μέρος της Ρωσίας για αιώνες και η ιστορία τους είναι συνυφασμένη. Κάποιες από τις πιο σημαντικές μάχες για τη ρωσική ελευθερία έγιναν σε ουκρανικό έδαφος. Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ο ρωσικός τρόπος επίδειξης δύναμης στη Μεσόγειο, έχει βάση στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία. Ακόμη και γνωστοί αντιφρονούντες, όπως ο Αλεξάντρ Σολζενίτσιν και ο Γιόζεφ Μπρόντσκι επέμειναν ότι η Ουκρανία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ρωσικής ιστορίας και ουσιαστικά, της ίδιας της Ρωσίας».

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet