Συρία: Κατά 20 χρόνια έχει μειωθεί το προσδόκιμο ζωής από το 2011
Κόσμος

Συρία: Κατά 20 χρόνια έχει μειωθεί το προσδόκιμο ζωής από το 2011

Από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, το 2011, το προσδόκιμο ζωής στη χώρα έχει μειωθεί κατά 20 χρόνια. 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ 6,3 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας.

Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν επιχειρήσει επικίνδυνα θαλάσσια ταξίδια, αναζητώντας καταφύγιο. Σχεδόν 3 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών, έχουν μεγαλώσει ζώντας μόνο τον πόλεμο.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να πολλαπλασιάσει τη στήριξή της προς τους Σύρους.

«Ο πόλεμος της Συρίας δεν έχει να κάνει με αριθμούς, αλλά με ανθρώπους. Πρόκειται για μια συλλογική αποτυχία».

«Η Συρία βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο» δήλωσε σε σχετική ανακοίνωση ο Φίλιππο Γκράντι, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για να στηριχθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στη Συρία, η κατάσταση θα επιδεινωθεί».

Στη Συρία, 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ 6,3 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν επιχειρήσει επικίνδυνα θαλάσσια ταξίδια, αναζητώντας καταφύγιο.

Σχεδόν 3 εκατομμύρια παιδιά από τη Συρία, κάτω των 5 ετών, έχουν μεγαλώσει ζώντας μόνο τον πόλεμο. Περίπου 4,9 εκατομμύρια -γυναίκες και παιδιά στην πλειονότητά τους- είναι πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες, με αποτέλεσμα οι χώρες υποδοχής να βρίσκονται υπό τεράστια πίεση, καθώς επωμίζονται τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνέπειες της φιλοξενίας αυτής, εξηγεί η Ύπατη Αρμοστεία.

«Σε τελική ανάλυση, ο πόλεμος της Συρίας δεν έχει να κάνει με αριθμούς, αλλά με ανθρώπους», πρόσθεσε ο κ. Γκράντι. «Οικογένειες έχουν διαλυθεί, αθώοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί, σπίτια έχουν γκρεμιστεί, επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν καταστραφεί. Πρόκειται για μια συλλογική αποτυχία».

Ενίσχυση της Ύπατης Αρμοστείας προς τους πληγέντες

Το 2016, η Ύπατη Αρμοστεία προμήθευσε βασικά είδη για τον χειμώνα σε πάνω από ένα εκατομμύριο Σύρους. Την περασμένη χρονιά, πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι, μέσα στη Συρία, έλαβαν είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, φάρμακα, κουβέρτες και είδη κουζίνας. Πάνω από δυο εκατομμύρια έχουν επωφεληθεί από το δίκτυο κοινοτικών κέντρων της ΥΑ στη Συρία, όπου παρέχονται διάφορες υπηρεσίες, όπως, μεταξύ άλλων, προστασία, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη για τα παιδιά.

Στην ευρύτερη περιοχή, πάνω από τρία εκατομμύρια εκτοπισμένοι Σύροι και πρόσφυγες έλαβαν βοήθεια, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια του παγερού χειμώνα. Η Ύπατη Αρμοστεία και οι εταίροι της έχουν βοηθήσει σχεδόν πέντε εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, καθώς και όσους τους φιλοξενούν. Η βοήθεια αυτή περιλαμβάνει μέτρα προστασίας και αρωγής, όπως η παροχή εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης και στέγασης, στις πέντε βασικότερες χώρες υποδοχής προσφύγων στην περιοχή.

Η χρηματοδότηση δεν επαρκεί

Ενώ οι ευάλωτες περιπτώσεις αυξάνονται με τον καιρό, η χρηματοδότηση δυστυχώς υπολείπεται και δεν καλύπτει τις ανάγκες, επισημαίνει ο οργανισμός. Η Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στις αρχές Απριλίου, θα αξιολογήσει την κατάσταση ως προς το μέλλον της χώρας, όπως επίσης και τις ανάγκες σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν φέτος 8 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των Σύρων που βρίσκονται μέσα στη χώρα, αλλά και στην εξορία. Η έκκληση αυτή ακολουθεί τις σημαντικές δεσμεύσεις που έγιναν στη Διάσκεψη του Λονδίνου του 2016, ιδίως σε θέματα εκπαίδευσης και βιοπορισμού, και είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν οι προσπάθειες αυτές, υπογραμμίζει η Ύπατη Αρμοστεία.

«Καλούμε τους δωρητές να διατηρήσουν μια επαρκή και ευέλικτη χρηματοδότηση, που θα μας δίνει τη δυνατότητα να ανταποκρινόμαστε στις τεράστιες ανάγκες» είπε ο κ. Γκράντι. «Η χρηματοδότηση δεν θα βάλει τέλος στις κακουχίες. Αλλά είναι τουλάχιστον κάτι που μπορούμε να κάνουμε, ενόσω αυξάνεται η φτώχεια και η δυστυχία. Οι πόροι που έχουμε τώρα στη διάθεσή μας απλά δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο να καλύψουν όλες τις ανάγκες».

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet