Ταϊλάνδη: Ο στρατός ανέλαβε την εξουσία
Κόσμος

Ταϊλάνδη: Ο στρατός ανέλαβε την εξουσία

Ο στρατιωτικός νόμος επεκτάθηκε σε όλη την επικράτεια της Ταϊλάνδης, απαγορεύθηκε η συνάθροιση περισσότερων από πέντε ανθρώπων, μετάδοση ειδήσεων ή υλικού που ο στρατός δεν εγκρίνει, ενώ κηρύχθηκε και απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ. έως τις 5 το πρωί. Νωρίτερα οι ένοπλες δυνάμεις είχαν αναστείλει το Σύνταγμα.

Κάλεσμα στους Σιναουάτρα

Επίσης το νέο στρατιωτικό καθεστώς της Ταϊλάνδης διέταξε πολλά μέλη της οικογένειας του εξόριστου πρώην πρωθυπουργού Ταξίμ Σιναουάτρα να παρουσιαστούν την επομένη της εκδήλωσης του πραξικοπήματος ενώπιον των στρατιωτικών αρχών. Ανάμεσα σε αυτά είναι η πρώην πρωθυπουργός Γινγκλάκ Σιναουάτρα, η αδελφή του Ταξίμ και ο Σομτσάι Ουονγκσαουάτ.

Λίγο νωρίτερα ο αρχηγός του στρατού της Ταϊλάνδης στρατηγός Πραγιούθ Τσαν-ότσα είχε συγκεντρώσει ηγέτες των διαδηλωτών, φιλοκυβερνητικούς και αντικυβερνητικούς ηγέτες στη Λέσχη Αξιωματικών της Μπανγκόκ και κεκλεισμένων των θυρών φέρεται ότι έκανε μια ύστατη προσπάθεια να σπάσει το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει συρθεί η χώρα τους τελευταίους έξι μήνες.

Μετά από περίπου μια ώρα συνομιλιών και μπροστά στο νέο αδιέξοδο ο αρχηγός του στρατού ανακοίνωσε ότι:« Καθώς δεν μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να φέρουμε την ειρήνη στη χώρα και καθώς κανείς δεν υποχωρεί, θα ήθελα να ανακοινώσω ότι αναλαμβάνω την εξουσία».

Έτσι προχώρησε στο 12ο πραξικόπημα αφότου η χώρα έπαψε να είναι απόλυτη μοναρχία, το 1932.

Αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας

Το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη προκάλεσε άμεσα διεθνή κατακραυγή, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακοινώνουν ότι εξετάζουν την αναθεώρηση της στρατιωτικής βοήθειας προς τον στενότερο σύμμαχο τους στη νοτιοανατολική Ασία.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι΄ αυτό το στρατιωτικό πραξικόπημα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τζον Κέρι. «Η ενέργεια αυτή θα έχει αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ταϊλάνδης, ειδικά στις σχέσεις μας με τον στρατό της χώρας. Είμαστε σε διαδικασία επανεξέτασης της στρατιωτικής και οποιαδήποτε άλλης βοήθειας, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία», ανέφερε μια ανακοίνωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Ταϊλάνδη. «Ο στρατός πρέπει να δεχτεί και να σεβαστεί το Σύνταγμα και την διακυβέρνηση από τους πολιτικούς», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κάθριν Άστον, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. «Είναι ύψιστης σημασίας η Ταϊλάνδη να επιστρέψει γρήγορα στη νόμιμη δημοκρατική διαδικασία. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουμε τη σημασία της διεξαγωγής αξιόπιστων εκλογών το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ καταδίκασαν επίσης το πραξικόπημα. Ο Φ. Ολάντ απηύθυνε έκκληση για «άμεση επιστροφή στη συνταγματική τάξη και την οργάνωση μιας εκλογικής διαδικασίας», ενώ ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας συμβούλεψε τους Γερμανούς που βρίσκονται στην Ταϊλάνδη να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες του υπουργείου Εξωτερικών. Και ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα χαρακτήρισε το πραξικόπημα «λυπηρό» και απηύθυνε έκκληση για «ταχεία αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος».

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet