Τύμπανα πολέμου στην Κριμαία
Κόσμος

Τύμπανα πολέμου στην Κριμαία

Το τοπικό κοινοβούλιο και κυβερνητικό μέγαρο της Κριμαίας, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, κατέλαβαν πριν από λίγη ώρα ένοπλοι, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για αποσχίστηκες τάσεις στη ρωσόφωνη και ρωσόφιλη περιοχή.

Οι δράστες έως τώρα δεν έχουν καταθέσει αιτήματα.

Συναγερμό και έκτακτα στρατιωτικά γυμνάσια σε ολόκληρη τη δυτική Ρωσία διέταξε χθες 26 Φεβρουαρίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, την ώρα που μαίνονται οι συγκρούσεις στην Κριμαία, ενώ το ΝΑΤΟ στέλνει σαφές μήνυμα στη Μόσχα ότι θα στηρίξει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Σε εφαρμογή εντολής του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δυνάμεις της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας βρίσκονται σε συναγερμό από τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης», ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου.

Τύμπανα πολέμου στην Κριμαία

Χιλιάδες φιλοδυτικοί διαδηλωτές εισέβαλαν στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα με αντικείμενο την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μετά την αποπομπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται οργισμένοι διαδηλωτές να εισβάλουν στο κτίριο του κοινοβουλίου, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό.

Οι φιλοδυτικοί διαδηλωτές – στην πλειονότητά τους Τάταροι – συγκρούστηκαν με τους φιλορώσους που είχαν οργανώσει αντιδιαδήλωση στη Σιμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, πιθανότατα από καρδιακή προσβολή.

Οι διαδηλωτές ήρθαν στα χέρια, εκτόξευσαν μπουκάλια οι μεν στους δε και αντάλλαξαν ύβρεις έξω από το κοινοβούλιο αλλά επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και χώρισαν τις δύο αντίπαλες ομάδες, σχηματίζοντας μια αλυσίδα ανάμεσά τους. Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί δεν ήταν οπλισμένοι.

Την ίδια ώρα, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου Βολόντιμιρ Κονσταντίνοφ απέκλεισε κάθε συζήτηση για πιθανή απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία.

«Το κοινοβούλιο δεν πρόκειται να συζητήσει την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία. Πρόκειται για προβοκάτσια με στόχο την αμαύρωση του αυτόνομου κοινοβουλίου της Κριμαίας», είπε ο εκπρόσωπός του, απαντώντας ουσιαστικά στο αίτημα των φιλορώσων διαδηλωτών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της περιοχής.

Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να διαλύονται γύρω στις 16.00 (τοπική ώρα), μετά από έκκληση που απηύθυναν οι βουλευτές να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Οι Τάταροι, ένα τουρκόφωνο μουσουλμανικό φύλο, εγκαταστάθηκαν στην Κριμαία τον 13ο αιώνα. Επί Στάλιν εξορίστηκαν στη Σιβηρία και την Κεντρική Ασία ως συνεργάτες των Ναζί, όμως πολλοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το 1991.

Σήμερα αποτελούν το 12% των 2 εκατομμυρίων κατοίκων της χερσονήσου και στήριξαν ενεργά τις κινητοποιήσεις εναντίον του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς.

Mήνυμα του ΝΑΤΟ στη Ρωσία

Εν μέσω συγκρούσεων και αποσχιστικών κινήσεων στην Κριμαία, η υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ διαμηνύουν από τις Βρυξέλλες πως «μία κυρίαρχη, ανεξάρτητη και σταθερή Ουκρανία αποτελεί κλειδί για την ευρω-ατλαντική ασφάλεια», τονίζοντας με το βλέμμα στη Μόσχα ότι «στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα και το απαραβίαστο των συνόρων της».

Μια Ουκρανία «κυρίαρχη, ανεξάρτητη και σταθερή, προσανατολισμένη πλήρως προς τη δημοκρατία και την έννομη τάξη, αποτελεί κλειδί για την ευρωατλαντική ασφάλεια» επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Άμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι συνεδριάζουν την Τετάρτη 26 και Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Οι ΝΑΤΟϊκοί εταίροι συνεχίζουν να στηρίζουν την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, την εδαφική ακεραιότητά της, τη δημοκρατική ανάπτυξή της και την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων της» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι αρχές αυτές αποτελούν «βασικούς παράγοντες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, αλλά και για την [ευρωπαϊκή] ήπειρο στο σύνολό της» υπογραμμίζουν οι υπουργοί, οι οποίοι δηλώνουν ότι παρακολουθούν «από πολύ κοντά» την εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ τονίζει επίσης ότι είναι σημαντικό να υπάρξει πολιτικός διάλογος βασισμένος «στις δημοκρατικές αξίες, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων», ώστε να ανταποκρίνεται «στις δημοκρατικές επιδιώξεις του συνόλου του ουκρανικού λαού».

Κατά την άφιξή του στην έδρα του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν είχε διαβεβαιώσει ότι ο οργανισμός θα συνεχίσει να στηρίζει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία, με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς εδώ και περίπου 15 χρόνια και επισήμανε ότι «επαφίεται στον ουκρανικό λαό να καθορίσει το μέλλον της χώρας του».

Οι νεοναζί διαδηλωτές απειλούν την ελληνική μειονότητα

Απειλές εναντίον των Ελλήνων ομογενών εξαπολύει η ναζιστική ομάδα «Δεξιός Τομέας», τα μέλη της οποίας ηγήθηκαν των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ειδικότερα, μιλώντας στην τηλεόραση «Mega», η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας έκανε λόγο για απειλητική ατμόσφαιρα, καταγγέλλοντας μάλιστα ξυλοδαρμούς.

Σημειώνεται πως στόχος του «Δεξιού Τομέα» συνιστά η εκδίωξη όλων των εθνικών μειονοτήτων της Ουκρανίας.

Στο Άγιο Όρος ο Γιανουκόβιτς;

Κατηγορηματικά διαψεύδουν αγιορίτικες πηγές δημοσιεύματα του ουκρανικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς βρίσκεται στο Άγιον Όρος, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

«Τέτοια δημοσιεύματα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και το μόνο που κάνουν είναι να βλάπτουν την εικόνα της Αγιώνυμης Πολιτείας διεθνώς» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Ουκρανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της χώρας, ο οποίος κατάφερε να εγκαταλείψει την Ουκρανία, κατέφυγε στο Άγιον Όρος.

Επικίνδυνη ακρπδεξιά στροφή

Με τους ακροδεξιούς και τους νεοναζιστές φλερτάρει επικίνδυνα το ουκρανικό κράτος, με τους πρώτους νόμους που βγήκαν στη δημοσιότητα να επιβεβαιώνουν τη διολίσθηση της χώρας σε ακροδεξιά εθνικιστικά πρότυπα.

Χαρακτηριστικά μερικοί από τους νέους νόμους, σύμφωνα με το iefhmerida.gr:

  • Σχέδιο απόφασης για την απαγόρευση των δραστηριοτήτων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας
  • Σχέδιο ψηφίσματος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της σοβιετικής κατοχής
  • Κατάργηση του νόμου που ποινικοποιούσε τη ναζιστική προπαγάνδα
  • Διορισμό ως υπουργού Εσωτερικών του ακροδεξιού Αβάκοφ και διορισμό των μελών της νεοναζιστικής ομάδας «Δεξιός Τομέας» στο Υπουργείο
  • Σχέδιο απόφασης για το «Πάνθεον των εθνικών ηρώων»
  • Σχέδιο διατάγματος για την εισαγωγή δημοσιονομικών περιορισμών
  • Σχέδιο ψηφίσματος για απόδοση τιμών στους συμμετέχοντες στις ένοπλες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των ειρηνικών διαδηλώσεων
  • Σχέδιο απόφασης για το διορισμό του μέλους του κόμματος «Svoboda» Α. Mahnitskogo στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα
  • Σχέδιο Νόμου για τα καθήκοντα του Προέδρου της Ουκρανίας
  • Σχέδιο απόφασης για τον διορισμό μέλους του (φιλογερμανικού) κόμματος «UDAR» ως επόπτη της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας
  • Σχέδιο απόφασης της απόλυσης από την υπηρεσία των στρατιωτών και αξιωματικών των σωμάτων ασφαλείας (στη θέση τους προσλαμβάνονται μέλη των ακροδεξιών ομάδων)
  • Σχέδιο απόφασης κατάργησης του δικαιώματος των μειονοτήτων στη χρήση της γλώσσας τους. Απαγορεύθηκαν τα ρωσικά, ρουμανικά, ουγγρικά και ελληνικά.
«Καμπανάκι» FITCH για ρωσικές τράπεζες

Όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία έχουν φυσικά και τις οικονομικές τους προεκτάσεις οι οποίες είναι πολύ σημαντικές.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η πολιτικοοικονομική κρίση στην Ουκρανία σε ορισμένες ρωσικές τράπεζες, κυρίως τις κρατικές, που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα, έκρουσε η Fitch.

Τα δάνεια των ρωσικών τραπεζών στην Ουκρανία ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 28 δισ. δολαρίων και το μεγαλύτερο μέρος έχει δοθεί από κρατικές τράπεζες, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης που θεωρεί ότι αυτές που «απειλούνται» περισσότερο είναι η Vnechekonombank (VEB), η Gazprombank και η VTB.

«Η σημαντική έκθεση των ρωσικών τραπεζών στην Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει τη φερεγγυότητα ορισμένων από αυτές εάν οι δανειολήπτες πληγούν από τις τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές πιέσεις», σημειώνει η Fitch.

Στο ΔΝΤ η Ουκρανία – Μαζικές αναλήψεις από τις τράπεζες

Μέτρα να ανακοπούν οι μαζικές αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες μελετά η Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για μείωση 7% των καταθέσεων κατά τη διάρκεια της αιματηρής εξέγερσης την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, φουντώνει η φημολογία για προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της και την αποφυγή της χρεοκοπίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ουκρανίας, Stepan Kubiv, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τον διορισμό του στις 24 Φεβρουαρίου, υπογράμμισε την ανάγκη για δράση ώστε να αποφευχθεί πιθανή χρεοκοπία του συστήματος.

«Η οικονομία της Ουκρανίας χρειάζεται ένα πακέτο διάσωσης, ωστόσο για να δοθεί από τους διεθνείς πιστωτές θα πρέπει η κυβέρνηση που θα αναλάβει μέχρι τις εκλογές να είναι πραγματικά κυβέρνηση εθνικής ενότητας», δήλωσε ο Kubiv.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet