Ν. Ζηλανδία: Επιχείρηση εκκένωσης της σεισμόπληκτης Καϊκούρα
Κόσμος

Ν. Ζηλανδία: Επιχείρηση εκκένωσης της σεισμόπληκτης Καϊκούρα

Διασώστες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και στρατιωτικοί απομάκρυναν εκατοντάδες τουρίστες και κάτοικους από την κωμόπολη Καϊκούρα της Νότιας Νήσου της Νέας Ζηλανδίας, μία μέρα μετά τον ισχυρότατο σεισμό 7,8 βαθμών που έπληξε την περιοχή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα.

Η Καϊκούρα, δημοφιλές θέρετρο για εκδρομές με πλοία για την παρακολούθηση φαλαινών, που βρίσκεται περίπου 150χλμ. βορειοανατολικά του Κράισττσερτς και κοντά στο επίκεντρο, αποκόπηκε εντελώς από τεράστιες κατολισθήσεις γης.

Ο Μαρκ Σόλομον, αρχηγός της τοπικής φυλής των Μάορι, Νγκάι Τάχου, η οποία ασχολείται με τουριστικές επιχειρήσεις και ιχθυοκαλλιέργειες, είπε ότι το τοπικό κέντρο συναντήσεων των Μάορι φιλοξενούσε 1.000 άτομα από το πρωί της Δευτέρας. Πολλοί κοιμήθηκαν στη μεγάλη αίθουσα του κτηρίου ή σε αυτοκίνητα. Η φυλή προσφέρει φαγητό όσους έχουν εγκλωβιστεί με καραβίδες, που θεωρούνται ιδιαίτερο προϊόν της κωμόπολης.

Οι διασώστες δυσκολεύτηκαν από τους ισχυρούς ανέμους και τη βροχή, ενώ εκατοντάδες μετασεισμοί συνεχίζουν να κλονίζουν την περιοχή.

Η χώρα δέχθηκε επίσης από το αμερικανικό ναυτικό βοήθεια δύο ελικοπτέρων που απογειώθηκαν από αεροπλανοφόρο, καθώς και τη βοήθεια του ιαπωνικού στρατού.

Ο πρωθυπουργός Τζον Κι πέταξε πάνω από την κωμόπολη και περιέγραψε τις κατολισθήσεις στα βουνά ως «τρομακτικές», αναφέροντας ότι το κόστος των ζημιών φτάνει τα 2 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες προστασίας των πολιτών, οι σεισμικές δονήσεις έχουν δημιουργήσει 80.000-100.000 κατολισθήσεις εδάφους.

Πολλοί εργαζόμενοι άρχισαν να επιστρέφουν στα γραφεία τους στο Ουέλιγκτον, του οποίου το κέντρο είχε κλείσει τη Δευτέρα. Πολλές επιχειρήσεις έχουν ζητήσει από το προσωπικό τους να εργαστεί από το σπίτι του.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», ένα τόξο περίπου 40.000 χιλιομέτρων με ηφαίστεια και υποθαλάσσια ορύγματα που περιβάλλει μεγάλο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet