Πού πάνε οι μετανάστες όταν αδειάζει η “ζούγκλα” του Καλαί;
Κόσμος

Πού πάνε οι μετανάστες όταν αδειάζει η “ζούγκλα” του Καλαί;

Με φωτιές, δακρυγόνα και συγκρούσεις είχε ξεκινήσει τη Δευτέρα η σταδιακή διάλυση της λεγόμενης ζούγκλας του Καλαί, του καταυλισμού στον γαλλικό βορρά που είχε γίνει «παράλληλη διάσταση» στην οποία είχαν εγκλωβιστεί χιλιάδες μετανάστες. Η ένταση της πρώτης ημέρας βρίσκεται στην κορυφή της ευρωπαϊκής ειδησεογραφίας, ενόψει της συνέχισης της επιχείρησης, όμως πίσω από τη διάλυση της ζούγκλας βρίσκεται ένα φιλόδοξο σχέδιο για το τι θα γίνουν όσοι απομακρύνονται.

Σύμφωνα με τους συντηρητικούς υπολογισμούς, στις σκηνές και τα παραπήγματα της «ζούγκλας» διαμένουν περίπου 3.700 μετανάστες -οργανώσεις εθελοντών τοποθετούν αρκετά υψηλότερα τον αριθμό. Στόχος τους, εδώ και χρόνια, είναι να καταφέρουν να περάσουν στην απέναντι όχθη, τη Βρετανία, τον τελικό προορισμό του ταξιδιού που, συνήθως, έχει ξεκινήσει χρόνια πριν.

Το σχέδιο που έχει εκπονήσει το Παρίσι βασίζεται στο προηγούμενο διάλυσης άλλων καταυλισμών, σημαντικά μικρότερης έκτασης, σε σημεία κυρίως σε αστικά κέντρα. Βασική του λογική φαίνεται ότι είναι η μεταφορά σε άλλες μονάδες οργανωμένης περίθαλψης με πίεση για άσκηση αιτήματος ασύλου.

Πρώτες τέτοιες εγκαταστάσεις θα είναι δύο που προϋπάρχουν στο ίδιο το Καλαί, με συνολική χωρητικότητα περίπου 2.000 θέσεων. Διαθέσιμες, πριν την εκκένωση, είχαν μείνει περίπου 600 θέσεις, σύμφωνα με τη γαλλική Figaro.

H διαφορά είναι ότι πρόκειται για υποτυπώδη μεν στέγαση, σε θερμαινόμενα κοντέινερ, αλλά τουλάχιστον στέγαση -και όχι παραπήγματα που έχουν κάνει τον καταυλισμό «ζούγκλα.

Το μεγαλύτερο τμήμα των μεταναστών στους οποίους θα γίνει «έξωση» θα το αναλάβουν όμως κέντρα «υποδοχής και προσανατολισμού» σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια, αναλόγως με τα όσα είχαν γίνει και με τη διάλυση προηγούμενων μικρότερων καταυλισμών.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται συνολικά για 102 κέντρα που βρίσκονται στις τέσσερις γωνιές της χώρας – αλλά κυρίως μακριά από τις πιο βόρειες περιφέρειες ή το Παρίσι, όπου οι δομές υποδοχής έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους. Αρκετά από εκείνα τα κέντρα έχουν συσταθεί πάνω σε προηγούμενες εγκατάστασεις κάθε είδους, από άδεια ξενοδοχεία και κέντρα εκκλησιών μέχρι παλιές στρατιωτικές μονάδες.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet