Το Κατάρ επιβάλλει ένα νέο απαρτχάιντ
Κόσμος

Το Κατάρ επιβάλλει ένα νέο απαρτχάιντ

Τις περισσότερες ώρες της ημέρας η αγορά Ουακίφ, στον κέντρο της Ντόχα, πρωτεύουσας του Κατάρ, είναι γεμάτη με ντόπιους και τουρίστες που είτε κάνουν τα ψώνια τους, είτε καπνίζουν ναργιλέ, είτε γευματίζουν σε κάποιο από πολλά εστιατόρια που στεγάζονται στην ιστορική αυτή αγορά.

Γεμάτο με ντόπιους και τουρίστες είναι και το Πάρκο Ασπάιρ, το οποίο αποτελεί τμήμα του αθλητικού συγκροτήματος που περιβάλλει το στάδιο Χαλίφα, ένα από τα γήπεδα όπου θα διεξαχθούν κάποιοι από τους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2022. Οικογένειες γευματίζουν πάνω στο γρασίδι, παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο, άνδρες και γυναίκες χαλαρώνουν κάτω από τον ανοιξιάτικο ουρανό.

Υπάρχουν κάποιοι, ωστόσο, που παρότι διαμένουν στη Ντόχα δεν μπορούν να εισέλθουν στους χώρους αυτούς, μόνο και μόνο επειδή κατάγονται από χώρες της Νότιας Ασίας. «Εάν ήμασταν ντόπιοι, θα μας επέτρεπαν την είσοδο. Αλλά δεν μας επιτρέπουν να εισέλθουμε σ΄ αυτά τα όμορφα μέρη επειδή καταγόμαστε από άλλες χώρες. Αυτό με κάνει να αισθάνομαι άσχημα», ανέφερε χαρακτηριστικά στον απεσταλμένο του «Γκάρντιαν» στη Ντόχα ένας μετανάστης που ζει και εργάζεται στο πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου εμιράτο της Μέσης Ανατολής.

Επίσημα, οι μετανάστες από τη Νότια Ασία και αλλού που εργάζονται στο Κατάρ μπορούν να εισέρχονται ελεύθερα και στο κέντρο της Ντόχα και στα εμπορικά της κέντρα, αλλά αποτελεί γεγονός ότι οι τοπικές Αρχές εφαρμόζουν άτυπα ένα νέο απαρτχάιντ.

Στα τέλη του προηγούμενου έτους, το Κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο της Ντόχα κατέθεσε πρόταση στην κυβέρνηση σύμφωνα με την οποία μία ημέρα της εβδομάδας, είτε την Παρασκευή είτε το Σάββατο, στα εμπορικά κέντρα της Ντόχα θα μπορούν να εισέρχονται «μόνον οικογένειες». Τελικά η εν λόγω πρόταση απορρίφτηκε αλλά στη χώρα έχουν ήδη θεσπιστεί νόμοι οι οποίοι στην πράξη απαγορεύουν στους μετανάστες από τη Νότια Ασία όχι μόνο να εισέρχονται σε συγκεκριμένες περιοχές της Ντόχα, αλλά και να ζουν σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

«Η απαγόρευση στέγασης και η οριοθέτηση ΄οικογενειακών ζωνών΄ σε ολόκληρη σχεδόν τη Ντόχα και σε άλλες αστικές περιοχές, νομιμοποιεί αρνητικά στερεότυπα για τους διακινούμενους εργαζομένους και έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω εδραίωση του (φυλετικού) διαχωρισμού στο Κατάρ», δήλωσε ο Τζέιμς Λιντς, αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet