Δημοψήφισμα για να φύγει ο Μαδούρο
Κόσμος

Δημοψήφισμα για να φύγει ο Μαδούρο

Χρειάζονταν 200 χιλιάδες υπογραφές σε 30 μέρες και τελικά συγκεντρώθηκαν σχεδόν 2 εκατομμύρια, σχεδόν το 10% του εκλογικού σώματος.

Ο λόγος για τους πολίτες της Βενεζουέλας που υπέγραψαν ώστε να γίνει δημοψήφισμα για την έξωση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Οι υπογραφές κατατέθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή, η οποία μπορεί βεβαίως να επιβραδύνει τη διαδικασία με το αιτιολογικό της επαλήθευσης των ονομάτων.

Πράγματι, αυτή τη στιγμή οι πολίτες που υπέγραψαν καλούνται να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα για να δώσουν το δακτυλικό τους αποτύπωμα και να επιβεβαιώσουν την ψήφο τους. Με δεδομένο ότι οι εργάσιμες ημέρες έχουν περιοριστεί δραματικά, λόγω της ενεργειακής κρίσης, η διαδικασία θα είναι αργή: τουλάχιστον μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου.

«Έχουμε δικαίωμα να ελέγξουμε τις υπογραφές και θα είμαστε παρόντες για να εγγυηθούμε το Σύνταγμα και τη δημοκρατική νομιμότητα» δήλωσε ο Χόρχε Ροντρίγκες, δήμαρχος της Λιμπερταδόρ (στο ανατολικό Καράκας), μιλώντας εξ ονόματος του προέδρου.

Η κυβέρνηση, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της ισπανικής El Pais, έχει κάθε λόγο να βάλει διάφορα εμπόδια στη διαδικασία, δεδομένου ότι το κλίμα κατά του Μαδούρο, λόγω της οικονομικής-ενεργειακής κρίσης και του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, είναι βαρύ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Venebarómetro, εάν το δημοψήφισμα γινόταν την επόμενη Κυριακή, το 60% θα ψήφιζε υπέρ της απομάκρυνσης του Μαδούρο.

Επιπλέον, για να γίνει το δημοψήφισμα πρέπει ο πρόεδρος να έχει ολοκληρώσει το μισό της θητείας του.

Ο Μαδούρο εξελέγη με οριακή πλειοψηφία το 2013, όταν πέθανε ο Ούγκο Τσάβες, και η θητεία του ολοκληρώνεται το 2019. Στόχος της αντιπολίτευσης είναι να πιέσει ώστε το δημοψήφισμα να λάβει χώρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου το λιγότερο 7.587.579 πολίτες. Αυτός ήταν ο αριθμός των ψήφων που έλαβε ο Μαδούρο για να εκλεγεί το 2013.

Εφόσον δεν τηρηθεί η προθεσμία, η αντιπολίτευση μπορεί να επανέλθει με συλλογή υπογραφών, αλλά αυτή τη φορά απαιτούνται σχεδόν 4 εκατομμύρια υπογραφές, σχεδόν το 20% του εκλογικού σώματος.

Μια αντίστοιχη διαδικασία συλλογής υπογραφών είχε ξεκινήσει και το 2003 επί Ούγκο Τσάβες. Όπως κατήγγειλε τότε η αντιπολίτευση, οι πολίτες που είχαν υπογράψει για την απομάκρυνση του προέδρου μπήκαν σε μαύρη λίστα: αποκλείστηκαν από κοινωνικές παροχές ή και τη δυνατότητα εργασίας στο δημόσιο τομέα.

Εκείνη η λίστα με τα ονόματα έγινε γνωστή ως «Lista Tascόn» από το όνομα ενός βουλευτή που τη δημοσίευσε στον δικτυακό του τόπο.

Αυτή τη φορά όμως, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της El Pais, κανείς δεν φοβάται να υπογράψει.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet