Brexit: Η Μέι έχασε τον έλεγχο και η Βρετανία έρχεται αντιμέτωπη με ένα αβέβαιο μέλλον
Κόσμος

Brexit: Η Μέι έχασε τον έλεγχο και η Βρετανία έρχεται αντιμέτωπη με ένα αβέβαιο μέλλον

Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι διαπιστώνουν πως το Ηνωμένο Βασίλειο κατευθύνεται προς μια άγνωστη κατεύθυνση, γεμάτη αβεβαιότητα.

Η κρίσιμη ημέρα για την ψηφοφορία της συμφωνίας που έκανε η Τερέζα Μέι με την Ε.Ε. για το Brexit πλησιάζει κι αν τα πράγματα εξελιχθούν με τον ίδιο τρόπο που εξελίχθηκαν χθες στο Βρετανικό κοινοβούλιο, τότε πλησιάζει και μια μεγάλη θύελλα για τη βρετανική πολιτική γενικότερα.

Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι διαπιστώνουν πως το Ηνωμένο Βασίλειο κατευθύνεται προς μια άγνωστη κατεύθυνση, γεμάτη αβεβαιότητα.

Η βρετανική πολιτική είναι χωρισμένη σε τρία μέτωπα. Υπάρχουν εκείνοι που επιθυμούν εδώ και τώρα ένα Brexit που ουσιαστικά θα κόβει κάθε επαφή με την Ευρώπη (θεωρώντας πως η Ε.Ε. θα… λυγίσει πρώτη στις απαιτήσεις τους), υπάρχουν εκείνοι (η ηγεσία των Εργατικών) που επιθυμούν την κατάρρευση της Μέι και γενικές εκλογές κι εκείνοι που επιθυμούν την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καμία από τις τρεις πλευρές δεν πρόκειται να στηρίξει τη συμφωνία της Μέι που πλέον φαίνεται σχεδόν αδύνατο να υπερψηφιστεί στις 11 Δεκεμβρίου.

Η Τρίτη χαρακτηρίστηκε η ημέρα που το κοινοβούλιο «ανέλαβε τον έλεγχο» – για να χρησιμοποιήσουμε μια φράση που οι υπέρμαχοι του Brexit χρησιμοποιούν συχνά.

Η Τερέζα Μέι μπήκε στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 5:46 μ.μ. για να αρχίσει επίσημα μια συζήτηση για το Brexit η οποία θα κορυφωθεί με τη ψηφοφορία για την κύρωση – ή την απόρριψη – της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Πριν ξεκινήσει να μιλάει όμως είχε ήδη ανατραπεί.

Λίγα λεπτά πριν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι συντηρητικοί επαναστάτες νίκησαν την κυβέρνηση σε μια ψηφοφορία για να δοθεί στο κοινοβούλιο περισσότερη εξουσία προκειμένου να διαμορφώσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα χρειαστεί εάν χάσει την ψηφοφορία – και οι τρέχοντες αριθμοί υποδηλώνουν ότι θα χάσει.

Κι αυτή δεν ήταν καν η πρώτη ήττα της ημέρας.

Όποια και αν είναι η πορεία της Βρετανίας στην συνέχεια, δεν ορίζεται πλέον από την πρωθυπουργό της. Οι ήττες της Τρίτης για την κυβέρνηση στη Βουλή των Κοινοτήτων δείχνουν ότι η Μέι δεν μπορεί πλέον να διοικεί την πλειοψηφία στο Brexit.

Μια ώρα πριν από την ομιλία της Μέι οι βουλευτές κήρυξαν την κυβέρνηση σε περιφρόνηση του κοινοβουλίου λόγω της άρνησής της να δημοσιεύσει το πλήρες κείμενο της νομικής συμβουλής που έλαβε από τον Γενικό Εισαγγελέα σχετικά με τη συμφωνία του Brexit. Η διοίκηση της Μέι δήλωσε αμέσως ότι θα δημοσιεύσει τις συμβουλές για να αποφύγει το πρωτοφανές θέαμα των υπουργών που ενδέχεται να αποβληθούν από το κοινοβούλιο.

Η απειλή μιας τόσο αυστηρής τιμωρίας αντανακλά τον κυριαρχικό ρόλο του κοινοβουλίου στο πολιτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένα κυρίαρχο ρόλο που μπορεί να έχει δυνητικά δραματικές συνέπειες για το Brexit.

«Τι δυνάμεις θα απελευθέρωνε;»

Σε ένα γεμάτο κοινοβούλιο, η Μέι φαινόταν απομονωμένη καθώς απηύθυνε μια τελική έκκληση για τη συμφωνία της.

Στους σκληρούς «Brexiteers», είπε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική συμφωνία για διαπραγμάτευση («μην αφήνετε κανέναν εδώ να πιστεύει ότι υπάρχει καλύτερη συμφωνία για να κερδηθεί φωνάζοντας πιο δυνατά»).

Στους Εργατικούς, είπε ότι παίζουν πολιτική με την έκκληση τους για γενικές εκλογές και σε εκείνους τους βουλευτές που προτείνουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα, προειδοποίησε για τις «δυνάμεις» που αυτό «θα εξαπέλυε».

Είπε στους Brexiteers ότι η αποτυχία να συμβιβαστεί και να παραμείνει κοντά στην Ε.Ε. οικονομικά θα «αγνοούσε εντελώς τις απόψεις του 48%» που υποστήριξε την παραμονή.

«Σκεφτείτε τι θα έλεγε στο 52 τοις εκατό» που υποστήριξαν το Brexit, είπε σε όσους υποστηρίζουν την παραμονή και πιέζουν για την αντιστροφή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

«Τι θα έλεγε για την κατάσταση της δημοκρατίας μας, εάν η μεγαλύτερη ψηφοφορία στην ιστορία μας θα επαναληφθεί επειδή στην πλειοψηφία του σώματος δεν άρεσε το αποτέλεσμα; Και τι θα έκανε σε εκείνη τη δημοκρατία, ποιες δυνάμεις θα εξαπέλυε;».

Η Μέι είπε στους βουλευτές ότι ο βρετανικός λαός θέλει η κυβέρνηση να «προχωρήσει με μια συμφωνία που … μας επιτρέπει να έρθουμε ξανά μαζί σαν χώρα».

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περάσουμε την επόμενη δεκαετία ως χώρα που θα κινείτε γύρω – γύρω στο θέμα της σχέσης μας με την Ε.Ε.», δήλωσε. «Έχουμε ήδη περάσει πάρα πολλά χρόνια με αψιμαχίες για την Ευρώπη να σιγοβράζουν και να διαιρούν το πολιτικό σώμα».

Τι ακολουθεί

Εάν η συμφωνία της Μέι απορριφθεί την επόμενη εβδομάδα, η προεπιλεγμένη επόμενη επιλογή είναι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς διαπραγμάτευση. Αλλά ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν έχει υποστήριξη της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο. Αν και το βρετανικό σύστημα σημαίνει ότι το κοινοβούλιο μπορεί μόνο να εκφράσει την άποψή του ή να ασκήσει βέτο στην κυβερνητική δράση, αντί να αναλάβει εκτελεστική εξουσία, τα γεγονότα της Τρίτης δείχνουν που είναι διατεθειμένοι να φτάσουν οι Συντηρητικοί επαναστάτες και το DUP ώστε να αλλάξουν την πορεία της κυβέρνησης.

Φαίνεται πλέον πιθανότερο από ποτέ ότι ο μόνος τρόπος προς τα εμπρός είναι αυτός που υποστηρίζεται από το κοινοβούλιο – είτε πρόκειται για μια προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες (όσο αδύνατο κι αν φαίνεται), γενικές εκλογές που θα προκύψουν με μια επιτυχημένη πρόταση μομφής (όπως απειλούν οι Εργατικοί), ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ένταξη στην Ε.Ε.

Πηγή: reader.gr / Ευγενία Κουντουρη

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet