«Covid-19»: Το lockdown στις πιο ακραίες μορφές του
REUTERS/Njeri Mwangi
Κόσμος

«Covid-19»: Το lockdown στις πιο ακραίες μορφές του

Αντιμέτωποι με άνευ προηγουμένου καταστάσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις με πρωτοφανή βία βρίσκονται δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, καθώς τα μέτρα περιορισμού στις μετακινήσεις επιβάλλονται διεθνώς, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού. Οι αστυνομικές αρχές έχουν οδηγία να ελέγχουν τη συμπεριφορά των πολιτών, ωστόσο οι πρακτικές που ακολουθούν σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ακραίες, ακόμη και για απολυταρχικά καθεστώτα.

Την Τρίτη, η αστυνομία στην Κένυα εξέφρασε τα «ειλικρινή συλλυπητήριά» της, αφού ένα 13χρονο αγόρι πυροβολήθηκε θανάσιμα στο μπαλκόνι του στο Ναϊρόμπι, ενώ η αστυνομία περιπολούσε στη γειτονιά, επιβάλλοντας απαγόρευση της κυκλοφορίας.

«Ουρλιάζουν και να μας χτυπούν σαν να είμαστε αγελάδες, και είμαστε νομοταγείς πολίτες», υποστηρίζει ο Χουσεΐν Μόγιο, ο πατέρας του Γιασίν, του αγοριού που πυροβολήθηκε.

Οι ανησυχίες για την επιβολή ακραίων ποινών εκφράζονται κυρίως για τις φτωχότερες και πιο ευάλωτες ομάδες, περιλαμβανομένων δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν πολλοί μαζί και κινδυνεύουν με λιμοκτονία εάν δεν αψηφήσουν τις απαγορεύσεις για να αναζητήσουν εργασία.

Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκαν εικόνες από την Ινδία, όπου εικονίζονταν μετανάστες εργαζόμενοι στην Ινδία να ψεκάζονται στην άκρη του δρόμου με χημικές ουσίες, προφανώς σε μια προσπάθεια να απολυμανθούν προτού εισέλθουν στη συγκεκριμένη επαρχία.

Οι εργαζόμενοι ψεκάστηκαν με υποχλωριώδες νάτριο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα, τα μάτια και τους πνεύμονες, ανέφερε η «Indian Express». Αλλού, στο Πουντζάμπ, οι άνθρωποι που κατηγορούνται ότι παραβίασαν τους κανόνες περιορισμού υποχρεώθηκαν να επαναλαμβάνουν: «Είμαστε εχθροί της κοινωνίας. Δεν μπορούμε να μείνουμε σπίτι».

Παρόμοιες ταπεινωτικές τακτικές έχουν χρησιμοποιηθεί από την αστυνομία στην Παραγουάη, όπου οι άνθρωποι που παραβίασαν τους κανόνες περιορισμού των μετακινήσεων απειλήθηκαν με όπλα taser ή κλήθηκαν να επαναλάβουν: «Δεν θα φύγω ξανά από το σπίτι μου, αστυνομικέ», ενώ βρίσκονταν στο έδαφος.

Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Human Rights Watch ανέφερε ότι η ελευθερία έκφρασης και η πρόσβαση στην πληροφόρηση πρέπει να προστατεύονται από τις κυβερνήσεις. Αν και ορισμένοι περιορισμοί σε ανθρώπινα δικαιώματα, όπως εκείνοι που περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία, θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν, η οργάνωση απηύθυνε έκκληση για διαφάνεια και «σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet