Liberation: «Η Ελλάδα πουλά τα πάντα»
Κόσμος

Liberation: «Η Ελλάδα πουλά τα πάντα»

Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και την τεράστια λίστα των πωλήσεων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έβαλε στο μικροσκόπιο η γαλλική εφημερίδα «Liberation».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ελλάδα πουλάει τα πάντα για να ελαφρώσει το χρέος, αλλά σημειώνει πως η προσπάθεια δεν προχωρά, εξαιτίας αποτυχιών και καθυστερήσεων, κάτι που προκαλεί την αγανάκτηση των Ελλήνων και τον εκνευρισμό της τρόικα.

Πρόκειται για δισέλιδο αφιέρωμα με τίτλο «Η Ελλάδα πουλά τα πάντα, οι Έλληνες στον αέρα», της δημοσιογράφου Ναταλί Ντιμπουά.  Όπως εκτιμά η δημοσιογράφος η χώρα «πουλάει ότι μπορεί για να ελαφρώσει το χρέος εξαιτίας των αναρίθμητων απαιτήσεων των πιστωτών της», αλλά προσθέτει ότι το πρόγραμμα προς το παρόν δεν προχωρά, «εξαιτίας καθυστερήσεων ή αποτυχιών, ενώ παράλληλα φουσκώνει η αντίδραση του κοινού».

Σύμφωνα με τη Liberation, στο επίκεντρο αυτή την εποχή βρίσκεται η πώληση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), αλλά και του λιμανιού της πόλης, για το οποίο ενδιαφέρονται οκτώ ξένοι επενδυτές. Στο άρθρο γίνεται αναφορά και για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΥΔΑΠ, αλλά και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, με τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Γιώργο Αρχοντόπουλο, να δηλώνει πως «εφόσον βάσει της απόφασης, η πώληση της ΕΥΔΑΠ στην Αθήνα είναι αντίθετη με το Σύνταγμα, δεν μπορεί να ισχύσει κάτι διαφορετικό για τη Θεσσαλονίκη». Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, αναγνωρίζει ότι «είναι δύσκολο να συνεχίσει η διαδικασία για την ΕΥΑΘ χωρίς να ληφθεί υπόψη η απόφαση για την ΕΥΔΑΠ».

«Εντυπωσιακή είναι η λίστα του ΤΑΙΠΕΔ με τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που είναι προς πώληση: 38 αεροδρόμια, ΔΕΗ, ιαματικά λουτρά, 700 χλμ αυτοκινητοδρόμων, 100 λιμάνια, ξενοδοχεία, ένα κάστρο και 2.000 τ.μ. γη στην Κέρκυρα, εκατοντάδες στρέμματα μπροστά στη θάλασσα…», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας.  Και συνεχίζει: «Παρ΄ όλα αυτά, όλες αυτές οι προσφορές δεν έχουν φέρει τις αναμενόμενες εισπράξεις» γράφει η γαλλική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η “μη ρεαλιστική προσδοκία” των 50 δισ. μειώθηκε κατά το ήμισυ, ενώ η τρόικα ελπίζει σε 22,3 δισ. μέχρι το 2020. Ο στόχος όμως δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, εφόσον μέχρι τώρα έχουν, μετά βίας, εισπραχθεί 3 δισ.».

Η δημοσιογράφος σημειώνει ότι η μεγάλη καθυστέρηση της Αθήνας να ξεπεράσει τα νομικά, διοικητικά και πολιτικά εμπόδια, που αποθαρρύνουν τους επενδυτές, εκνευρίζει την τρόικα. Μέχρι τώρα μόνο τρεις οργανισμοί έχουν ιδιωτικοποιηθεί ενώ η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ απέτυχε γιατί η ρωσική GAZPROM απέσυρε την προσφορά της την τελευταία στιγμή, όπως γράφει.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet