New York Times: Πρωτοσέλιδο οι καθαρίστριες
Κόσμος

New York Times: Πρωτοσέλιδο οι καθαρίστριες

Με μια φωτογραφία στο πρωτοσέλιδο και εκτενές άρθρο από τα επεισόδια της Πέμπτης 12 Ιουνίου ανάμεσα στις απολυμένες καθαρίστριες και τους άνδρες των ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Οικονομικών κυκλοφορεί το φύλλο της Παρασκευής 13 Ιουνίου της διεθνούς έκδοσης των New York Times.

Υπάρχει εκτενές ρεπορτάζ για τις περικοπές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση Σαμαρά την ώρα που τα ανώτατα δικαστήρια της Ελλάδας μπλοκάρουν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Διαβάστε μέρος του δημοσιεύματος:

άρθρο για τις απολυμένες καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ στους διεθνείς New York Times«Το αδιέξοδο τύπου Δαυίδ – Γολιάθ, στο οποίο πρωταγωνιστούν μεσήλικες στην πλειοψηφία τους γυναίκες που κραδαίνουν σφουγγαρίστρες και αντιστέκονται στις αστυνομικές δυνάμεις, έχουν μετατρέψει τις καθαρίστριες σε ένα ασυνήθιστο σύμβολο αντίστασης στα μέτρα λιτότητας, για τα οποία ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι έχουν επιτρέψει σταδιακά στην Ελλάδα να διατηρήσει τον έλεγχο των οικονομικών της.

»Είναι μεγαλύτεροι από εμάς, αλλά έχουμε μεγαλύτερο θυμό, δήλωσε η Δέσποινα Κωστόπουλου, που απολύθηκε τον περασμένο φθινόπωρο, μετά από 22 χρόνια εργασίας στο Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με δικαστική απόφαση του Μαΐου, η απόλυση της κ. Δέσποινας και των 396 συναδέλφων της κρίθηκε καταχρηστική. Από τότε κοιμάται σε αντίσκηνο, έξω από τα γραφεία του υπουργείου, απαιτώντας, άμεση επαναπρόσληψη εκείνης και των συναδέλφων της.

»Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η επαναπρόσληψη των καθαριστριών θα έθετε εμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης, να περικόψει τον δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου κινητικότητας, που ξεκίνησε πέρυσι. Το σχέδιο αυτό υποχρεώνει 25.000 δημόσιους υπαλλήλους σε εργασία με μειωμένο μισθό, για 8 μήνες, μέχρι να τους τοποθετήσει σε διαφορετική δημόσια υπηρεσία, όπου υπάρχει περισσότερη ανάγκη, διαφορετικά να τους απολύσει.

»Η κυβέρνηση με τη δικαιολογία ότι είναι σε κρίσιμη κατάσταση, παραβιάζει το Σύνταγμα, τονίζει ο καθηγητής νομικής Αριστείδης Χατζής, του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπογραμμίζει, όμως, ότι τα δικαστήρια θα αντιταχθούν στην έγκριση μέτρων που προωθούν την καταπάτηση των νόμων. Γιατί, όπως τονίζει, η ορθή άσκηση του επαγγέλματος των δικαστών δεν έχει σχέση με τις απαιτήσεις της τρόικας».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet