Ένα ακόμα κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες με το βλέμμα στο επόμενο
Οικονομία-Αγορά

Ένα ακόμα κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες με το βλέμμα στο επόμενο

Προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος που χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές θα γίνει στο Eurogroup που πραγματοποιείται τη Δευτέρα, ωστόσο, ακόμα και ο πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν αναμένει εξελίξεις πριν τον Απρίλιο.

Πάντως, ενδιαφέρον και βαρύτητα αποκτούν οι συναντήσεις με τους κορυφαίους των θεσμών που ενδεχομένως θα έχει, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Αυτό που πρακτικά αναμένει η κυβέρνηση στο Eurogroup είναι ένα σήμα προόδου, περισσότερο για να ανατάξει την ψυχολογία στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κόμματος, καθώς το διαφαινόμενο περιεχόμενο της συμφωνίας και τα σκληρά μέτρα που προμηνύονται έχουν μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε «καζάνι που βράζει».

Aνοιχτά τα γνωστά ζητήματα-«αγκάθια»

Στη διάρκεια των μαραθώνιων τηλεδιασκέψεων που έγιναν το Σαββατοκύριακο έκλεισαν ζητήματα που είχαν προχωρήσει ήδη από τις συνομιλίες στο Hilton, δηλαδή το υπερταμείο, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Παραμένουν ανοιχτά για το Eurogroup το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τα ενεργειακά.

«Στην ουσία τρία θέματα έχουν μείνει ανοικτά που είναι για πολιτική συζήτηση» παραδέχτηκε κυβερνητικός παράγοντας, μετά τη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη, σημειώνοντας πάντως ότι ήταν αναμενόμενη η εξέλιξη.

«Είχαμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα κλείναμε σε αυτό το επίπεδο το ασφαλιστικό και τα εργασιακά» δήλωσε ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ειδικά για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα: «Καμία πρόοδος. Όπως τα ξέρετε».

Για τα ενεργειακά, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης έκανε τους θεσμούς να προχωρήσουν τις απαιτήσεις τους ένα βήμα παραπέρα από την ανυποχώρητη θέση τους για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, ζητώντας τώρα άμεση έναρξη της διαδικασίας εκποίησής τους.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τις διαπραγματεύσεις σε πλήρες αδιέξοδο και υποχρέωσε τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, να παραπέμψει το θέμα στον πρωθυπουργό αφ’ ενός για να αποφευχθεί μια συνολικότερη εμπλοκή στη διαπραγμάτευση και αφ’ ετέρου για να δρομολογηθεί η πολιτική διαχείριση του θέματος, ειδικά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα εργασιακά, η κυβέρνηση μένει ανυποχώρητη στην απαίτηση για αύξηση στο όριο των ομαδικών απολύσεων, όπως και στην απαίτηση για αυξημένες προϋποθέσεις για την προκήρυξη απεργιών, ενώ διεκδικεί σθεναρά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Για τις συντάξεις οι δανειστές ζητούν η μείωση να γίνει μεμιάς το 2020, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει σταδιακή περικοπή.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet