Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε την αλήθεια. Μετά το Eurogroup της Δευτέρας στις μεταμεσονύκτιες δηλώσεις του αρνήθηκε να αποκαλύψει ποια θέση (δηλαδή ποιες παραδοχές για το ρυθμό ανάπτυξης και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και ποια μέτρα θα απαιτηθούν για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος) υποστήριξε η κάθε πλευρά, έτσι ώστε να αφήσει το περιθώριο να γεφυρωθούν οι διαφορές στο επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου.
Πράγματι στη συνεδρίαση αυτή, η πρώτη που ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με το χρέος μετά τη θετική εισήγηση για κλείσιμο της αξιολόγησης από τον πρόεδρο του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και οι επιτελείς τους έβαλαν στο τραπέζι όλες τις «ασκήσεις» και τα σενάρια προκειμένου να προσδιορίσουν το «σημείο βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους.
Η εργασία ήταν επίπονη, οι experts σε ζητήματα διαχείρισης χρέους που καθόταν γύρω από το τραπέζι και πίσω από τους υπουργούς πολυάριθμοι, και οι αριθμοί άπειροι αφού όλοι προσπαθούσαν να προσδιορίσουν πού θα βρίσκεται το ελληνικό χρέος το 2060!
Για να μιλήσουμε στη γλώσσα των ειδικών το ζητούμενο ήταν το DSA -Debt Sustainability Analysis- του ελληνικού χρέους.
Οι παρεμβάσεις, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ή η αναδιάρθρωση του χρέους -αυτά που περιμένει η ελληνική κυβέρνηση και όλοι- ήταν το δεύτερο σκέλος.
Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο και στις εννέα ώρες συνεδρίασης βγήκαν πολύτιμα συμπεράσματα κι ας υπήρξε λύση.
Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζουν, και δικαίως, όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία την οποία περιέγραψαν μετά τον κ. Ντάισελμπλουμ, ο Πιέρ Μοσκοβισί και ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από τις «ασκήσεις» που έγιναν προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:
Αν υιοθετηθεί ο εξωπραγματικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των δυόμισι μονάδων (2,6%) του ΑΕΠ για την περίοδο 2022-2060 δεν χρειάζεται επί της ουσίας κάποια παρέμβαση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Αν υιοθετηθεί στόχος κάτω από 2% του ΑΕΠ, όπως ζητά το ΔΝΤ, θα απαιτηθεί ελάφρυνση, με μέτρα τέτοια που θα ισοδυναμούν με «κούρεμα».
Επομένως ο καθορισμός του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα σε ένα ποσοστό ανάμεσα στο 2% και 2,2% του AEΠ θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις εμπλεκόμενες πλευρές και κυρίως Βερολίνο και ΔΝΤ, αφού σε μια τέτοια περίπτωση τα αναγκαία μέτρα ελάφρυνσης θα ήταν σχετικά περιορισμένα.
Οι αποκαλύψεις του Reuters
Σε αυτή την ατμόσφαιρα η αποκάλυψη εγγράφου του ESM από το Reuters έχει τη σημασία του.
Ένα σενάριο που εξετάστηκε προβλέπει μέση ανάπτυξη 1,3% έως το 2060 και πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,2% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με αυτό η μεγαλύτερη δυνατή ελάφρυνση χρέους που εξετάζεται είναι είναι η επέκταση των λήξεων των δανείων του EFSF (του δεύτερου μνημονίου) προς την Ελλάδα κατά 17,5 έτη (από 32,5 που είναι η μέση διάρκεια) έτσι ώστε οι λήξεις να φτάνουν έως το 2080.
Επίσης ο ESM θα διευκολύνει την Ελλάδα έτσι ώστε όλες οι πληρωμές που προκύπτουν για το κόστος δανεισμού (εφόσον τα επιτόκια των δανείων υπερβαίνουν το 1%) να μεταφερθούν έως το 2050 και η διαφορά να κεφαλαιοποιηθεί με βάση το κόστος δανεισμού του ESM.
Ένα άλλο, σενάριο στηριζόμενο στις παραδοχές του ΔΝΤ προβλέπει μέση ανάπτυξη 1% και πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% από το 2023 και μετά.
Σύμφωνα με αυτό το ελληνικό χρέος θα διευρυνθεί από το 2022 και μετά και θα εκτοξευθεί στο 226% του ΑΕΠ το 2060.
Για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος με τις παραδοχές του ΔΝΤ θα πρέπει η Ευρωζώνη να δώσει στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους μεγαλύτερη από αυτή που προσφέρθηκε το 2016, κάτι που απορρίφθηκε.
Ένα τρίτο σενάριο, συμβιβάζει το πρώτο και το δεύτερο, εκτιμά μέση οικονομική ανάπτυξη 1,25% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και 1,8% για το διάστημα 2023-2060.
Βάσει αυτού του σεναρίου, το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο με επέκταση των λήξεων έως 15 έτη με τα τελευταία δάνεια να λήγουν το 2080 και «οροφή» 1% στα επιτόκια που θα πρέπει να διασφαλίσει ο ESM κάνοντας προσεκτική -«ντελικάτη»- χρήση των εργαλείων της αγοράς.
Η ελληνική θέση
Με βάση όλα αυτά τα στοιχεία, η ελληνική πλευρά θα επανέλθει διεκδικώντας ήπια λύση για το χρέος, χωρίς να επιβαρύνει τους εταίρους επιζητώντας -προφανώς- να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων, αλλά το κυριότερο να διασφαλίσει όσο το δυνατόν σταθερό κόστος δανεισμού, ώστε να μην ανατραπεί η πορεία πτώσης του χρέους από τον κύκλο ανόδου των επιτοκίων τον οποία όλοι οι ειδικοί προβλέπουν, όταν μάλιστα μιλάμε για τις προοπτικές των επόμενων τεσσάρων δεκαετιών.
Αν κάποιος ήθελε να στοιχηματίσει μια λύση που θα ήταν κοντά στην τρίτη πρόταση (που αποκάλυψε το Reuters) για επέκταση των λήξεων έως 15 έτη με τα τελευταία δάνεια να λήγουν το 2080 και «οροφή» ή με άλλα λόγια «μηχανισμό σταθεροποίησης» του κόστους δανεισμού από τον ESM, είναι κοντά στην πραγματικότητα.
Τουλάχιστον είναι ρεαλιστική και αποδεκτή από τα περισσότερα εμπλεκόμενα μέρη στο ελληνικό δράμα που κάποτε πρέπει να φτάσει στο τέλος του.
Πηγή: in.gr /Newsroom ΔΟΛ/ Επιμέλεια: Ζώης Τσώλης
Σχετικά άρθρα
Δεύτερη ευκαιρία για τα αδέσποτα – Ημέρα υιοθεσίας στο Άλσος Κηφισιάς
Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου το πρωί η Libeto.gr και η αντιδημαρχία Φιλοζωίας του Δήμου Κηφισιάς, σε συνεργασία με τη Zenich,…
Καμπάνια «Υιοθετώ» στα σχολεία από τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού
Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων, που απευθύνεται στους αυριανούς ενεργούς πολίτες, τα παιδιά, ξεκίνησε ο Δήμος Φιλοθέης –…
Μεταδημότευση… αλεπούς στη Νέα Ιωνία
Μια… αλεπού εντοπίστηκε να κυκλοφορεί τις προηγούμενες ημέρες στη Νέα Ιωνία και το Τμήμα Φιλοζωικής Πολιτικής του Δήμου επικοινώνησε με…
Ταΐστρες για αδέσποτες γάτες στη Νέα Ιωνία
Στην τοποθέτηση σπιτιού και ταϊστρών για τις αδέσποτες γάτες, στην πλατεία Αναπήρων προχώρησε ο Δήμος Νέας Ιωνίας, με αφορμή την…
Πιο… «cat friendly» ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού
Με την υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού προγράμματος για τις αδέσποτες γάτες της περιοχής, τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων ο Δήμος…
Ανοιχτές εκδηλώσεις με τον Δ. Καιρίδη στις 6 Οκτωβρίου
Πρόσκληση για δύο ανοιχτές εκδηλώσεις απευθύνει σε κάθε πολίτη ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων & Εξωτερικής Πολιτικής και βουλευτής…
Δύο επερωτήσεις από τη Μιλένα Αποστολάκη για την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου στην Αττική
Η καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, η οποία έπληξε μεγάλο της Βορειοανατολικής Αττικής, και ιδιαίτερα το Πεντελικό όρος, αποτέλεσε αντικείμενο δύο…
Νέα Αριστερά: Ερώτηση στη Βουλή για τις τιμές ζώνης στην περιοχή Εργατικών Πολυκατοικιών στο Μαρούσι
Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσε η Νέα Αριστερά, με θέμα «Αναγκαία η μείωση των…
Στα Μελίσσια στις 5/6 ο Δ. Καιρίδης
Στα Μελίσσια θα περιοδεύσει την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2023 ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, για να συνομιλήσει με…
Περιοδεία του Δ. Καιρίδη σε Φιλοθέη – Ψυχικό και Βριλήσσια
Σε Φιλοθέη – Ψυχικό και Βριλήσσια θα βρεθεί την Παρασκευή 31/5 και το Σάββατο 1/6 αντίστοιχα ο Δημήτρης Καιρίδης. Ο…
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
Νέο ΟΧΙ, παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, από τα Μελίσσια στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας – Βίντεο
Για δεύτερη φορά συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς και πολίτες έξω από το…
Κοινωνικό ανάχωμα στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στα Μελίσσια – Βίντεο
Την καταγορηματική αντίθεσή τους στο επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στα Μελίσσια εξέφρασαν η δημοτική αρχή του Δήμου…
Δεν κατεβαίνει για δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης στις εκλογές του 2023 ο Τάσος Μαυρίδης – Αποχαιρετισμός με συγκίνηση, αλλά και «καρφιά»
Την απόφασή του να μην συμμετάσχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσος…
Η προσαγωγή, η σύλληψη, τα πολιτικά μηνύματα και η επόμενη μέρα – Συνέντευξη Τύπου Σωτήρη Λαπιέρη
Την περασμένη Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022 ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών Χαλάνδρι Ενάντια, δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Λαπιέρης δέχθηκε απρόκλητη, όπως…
Ένα νοσοκομείο… ταξιδεύει την ελληνική ιατρική κουλτούρα στον κόσμο
Την ώρα που πληθαίνουν οι δυσάρεστες ειδήσεις γύρω μας, με τα νέα από το ουκρανικό μέτωπο να δημιουργούν ισχυρούς κλυδωνισμούς…
Προβλήματα και στην ακοή προκαλεί η νόσος COVID-19
Προβλήματα και στην ακοή προκαλεί η νόσος του COVID-19, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο 16th European Federation Audiology…
Διατροφή στις πανελλαδικές – Οδηγός για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα
Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση, απόδοση και ενέργεια, πόσο μάλλον την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων. Μπορεί να…
Ένα νοσοκομείο… ταξιδεύει την ελληνική ιατρική κουλτούρα στον κόσμο
Την ώρα που πληθαίνουν οι δυσάρεστες ειδήσεις γύρω μας, με τα νέα από το ουκρανικό μέτωπο να δημιουργούν ισχυρούς κλυδωνισμούς…
Δημήτρης Κούβελας: Αντιμετώπιση ήπιων ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου κατά της COVID-19
Πολλοί άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι που δημιουργήθηκαν εμβόλια ως το πρώτο βήμα για τη διαχείριση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Δυστυχώς, υπήρξε και…
Μ. Αρτόπουλος: Μεγάλη μείωση περιστατικών μέσης ωτίτιδας στον γενικό πληθυσμό από τα προληπτικά μέτρα κατά της πανδημίας!
Μεγάλη μείωση των περιστατικών μέσης ωτίτιδας στον γενικό πληθυσμό (παιδιά και ενήλικες) έφεραν τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του…
Εγγραφείτε στο Newsletter
* Θα λαμβάνετε τα σημαντικότερα νέα της τελευταίας εβδομάδας.
ΑΚΟΥΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA