Σκληρή στάση του Eurogroup απέναντι στην Αθήνα
Οικονομία-Αγορά

Σκληρή στάση του Eurogroup απέναντι στην Αθήνα

Σκληρή στάση έναντι της Αθήνας από το Eurogroup της Ρίγας. Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ και Ντράγκι διεμήνυσαν ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει σύντομα, ενώ ξεκαθάρισαν ότι χωρίς συμφωνία δεν θα υπάρξει εκταμίευση. Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ακόμη υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές για να γεφυρωθούν μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στην ανάγκη επίτευξης σύντομα περιεκτικής συμφωνίας για την Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι χωρίς συνολική συμφωνία δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα. Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως ακόμη υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές για να γεφυρωθούν οι διαφορές Ελλάδας- πιστωτών.

Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, για να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων που έχει ανάγκη η Ελλάδα. «Ο χρόνος περνά και πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Η ευθύνη ανήκει στην Ελλάδα», σημείωσε.

Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ωστόσο έχει χαθεί χρόνος και η πρόοδος είναι περιορισμένη και όχι αυτή που θα επιθυμούσαν οι πιστωτές.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενδιάμεσης συμφωνίας έως το Ιούνιο ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ήταν ξεκάθαρος. «Καθώς φτάνουμε προς τον Ιούνιο πρέπει να συζητήσουμε για το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα. Όμως για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να δούμε τι έγινε σε αυτούς τους τέσσερις μήνες» απάντησε ο Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: «Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσεις για το μέλλον, αν δεν έχεις συμφωνήσει για τους τέσσερις μήνες».

«Πρέπει να δούμε μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων, για να προχωρήσουμε σε συνολική συμφωνία (comprehensive deal)» είπε και πρόσθεσε ότι η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί στο επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου.

«Πρέπει να γίνει δουλειά με τους θεσμούς γρήγορα και μετά να υπάρξει μια πολιτική απόφαση από εμάς» είπε, ενώ δεν απέκλεισε τη σύγκληση και έκτακτου Eurogroup, αν υπάρξει ολοκληρωμένη λίστα από την πλευρά της Ελλάδας, λέγοντας πως η ατζέντα του είναι ευέλικτη.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει περίπτωση να δοθεί μέρος δόσης στην Ελλάδα πριν υπάρξει συνολική συμφωνία, ο Ντάισελμπλουμ απάντησε μονολεκτικά «όχι». 

Σε ερώτηση για το εάν ο Γιάνης Βαρουφάκης δέχθηκε «επίθεση» στο Eurogroup ο επικεφαλής της Ευρωομάδας δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες, αλλά τόνισε πως «ήταν μια κρίσιμη συζήτηση στην οποία καταδείχθηκε η αίσθηση του επείγοντος».

Νωρίτερα, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι ο Γ. Βαρουφάκης «σφυροκοπήθηκε» από τους ομολόγους του, ενώ κατηγορήθηκε για ανεύθυνη πολιτική, χάσιμο χρόνου, ανευθυνότητα και ερασιτεχνισμό.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε από την πλευρά του ότι θα ήταν λάθος να ειπωθεί ότι μετά τις 20 Φεβρουαρίου δεν υπήρξε  πρόοδος στο ελληνικό θέμα. «Έχει επιτευχθεί μικρή πρόοδος, ωστόσο υπάρχει πρόοδος». 

«Υπάρχει σύγκλιση σε κάποια, θέματα, αλλά μεγάλη απόκλιση σε κάποια άλλα ζητήματα», ανέφερε και είπε πως θα πρέπει να υπάρξουν εντατικές προσπάθειες για να καταστεί η Ελλάδα σταθερή και ευημερούσα χώρα. «Οι προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν αρχής γενομένης από το προσεχές Σαββατοκύριακο», σημείωσε και επανέλαβε από την πλευρά του πως η ευθύνη ανήκει στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε από την πλευρά του ότι τα χρήματα του EFSF  για την Ελλάδα θα είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος Ιουνίου και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα επωφελείται σήμερα από τις εξαιρετικά πλεονεκτικές συνθήκες των δανείων του EFSF.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου για το μέχρι πότε θα έχουν πρόσβαση  οι ελληνικές τράπεζες στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) αποσαφήνισε πως ο ELA θα δίνεται για όσο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και για όσο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ενέχυρα. Μάλιστα προειδοποίησε ότι η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από το PSI του 2012 «καταστρέφει» τα ενέχυρα των τραπεζών.

Κατά τον Μάριο Ντράγκι πρέπει να δοθεί βάρος σε τρία ζητήματα. Αφενός στο ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς να έχει καθοριστεί η διαδικασία, αφετέρου στο ότι στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής υπάρχει η ευελιξία της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου. Ακόμη, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα.

Πηγή: in.gr/Θανάσης Κουκάκης

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet