Eurogroup: Τι πήραμε και τι παραμένει σε εκκρεμότητα
Οικονομία-Αγορά

Eurogroup: Τι πήραμε και τι παραμένει σε εκκρεμότητα

Τριετή δανειακή σύμβαση 86 δισ. ευρώ με ευνοϊκό επιτόκιο 1% και χρονικό ορίζοντα 32,5 έτη πέτυχε η Ελλάδα στο Eurogroup και όχι πρόγραμμα-«γέφυρα» για το οποίο έγινε πολύς λόγος -ιδίως από το Βερολίνο- μέχρι σχεδόν την παραμονή της ψήφισης της συμφωνίας από την Βουλή των Ελλήνων.

Παράλληλα, δόθηκε διαβεβαίωση από τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι δεν θα κουρευτούν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, ενώ όλες οι πλευρές -ακόμα και ο Σόιμπλε– μίλησαν για αλλαγή κλίματος στις συνομιλίες με την Αθήνα.

Βασική εκκρεμότητα το θέμα του χρέους και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το οποίο παραπέμπεται μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Για το θέμα του χρέους, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε να πιέσει τους Ευρωπαίους πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας.

Στην επιδίωξη της κυβέρνησης για καθαρή λύση στο θέμα του χρέουςαναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη«Φτάσαμε σε μια οριστική συμφωνία με τριετή ορίζοντα. Επιδιώξαμε μια καθαρή λύση και την πετύχαμε. Καθαρή λύση επιδιώκουμε και για το χρέος» λέει χαρακτηριστικά.

Το παρασκήνιο του Eurogroup

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega στις Βρυξέλλες, στο παρασκήνιο της συνεδρίασης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να καθησυχάσει τους εταίρους του για τις όποιες ανησυχίες τους, αναφορικά με την πολιτική αστάθεια, σημειώνοντας ότι το νέο μνημόνιο ψηφίστηκε από τα 2/3 της Βουλής.

Ο πρώτος που εκτίμησε το γεγονός ήταν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είπε πως «είναι σημαντικό ότι ψήφισαν υπέρ και το Κέντρο και η Δεξιά».

Ο Ισπανός Λουίς ντε Γκίντος εξέφρασε την ανησυχία επειδή το 1/3 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τη συμφωνία.

«Ανησυχώ και εγώ για την πολιτική αστάθεια» είπε για να λάβει την απάντηση από τον κ. Τσακαλώτο ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο πρωθυπουργός ελέγχει την κατάσταση».

Η έκπληξη Σόιμπλε και η ικανοποίηση της Γαλλίας

Έκπληξη, χωρίς αμφιβολία, ήταν η στάση του Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του: «Ήταν μια καλή μέρα» είπε χαρακτηριστικά.

Με νεότερη συνέντευξή του στην D.W. ο Σόιμπλε αναφέρθηκε στο θέμα του χρέους, αφήνοντας παράθυρο για επιμήκυνση.

Για ένα «επιτυχές αποτέλεσμα για την Ελλάδα, η οποία έκανε τις προσπάθειες που αναμενόταν» και μια «απόδειξη ότι η Ευρώπη είναι ικανή να προχωρήσει στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Η Γαλλία εύχεται το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας, ύψους έως και 86 δισ. ευρώ, να είναι «το καλό» και να συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, δήλωσε Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Χάθηκε πολύς χρόνος επί μακρόν» υποστήριξε ο Σαπέν. «Αλλά μέσα σε μερικές εβδομάδες, ο (πρωθυπουργός της Ελλάδας) Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνησή του και η Βουλή της Ελλάδας ανέλαβαν τις ευθύνες τους» πρόσθεσε.

«Τώρα επείγει να ξαναπάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας της Ελλάδας(…) και η χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες ώστε αυτές να λειτουργήσουν (ομαλά) ξανά» συνέχισε.

Επόμενο βήμα είναι η ψήφιση της συμφωνίας από ορισμένα κοινοβούλια χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Τα κοινοβούλια αυτά είναι της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Εσθονίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας.

Για το πρωί της Τετάρτης 19 Αυγούστου προγραμματίστηκε η ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή, όπως προκύπτει από την επιστολή του προέδρου της Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Λάμερτ προς τους βουλευτές, η οποία ήλθε σε γνώση του Reuters.

Πηγή: in.gr/Α. Ρουμπάνης

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet