Ένας οικολογικός θησαυρός στον βυθό της Γυάρου
Περιβάλλον

Ένας οικολογικός θησαυρός στον βυθό της Γυάρου

Στον βυθό της Γυάρου υπάρχει ένας θησαυρός. Δεν πρόκειται για κάποιο ναυάγιο ή μια αρχαία πολιτεία, αλλά έναν εξαιρετικά πλούσιο σε ζωή οικότοπο, με μεγάλη ποικιλομορφία και οικολογική αξία. Με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές του Αιγαίου λόγω της υπεραλίευσης, της τουριστικής υπερεκμετάλλευσης ή της ρύπανσης, η δημιουργία ενός θαλάσσιου πάρκου στην περιοχή θεωρείται επιτακτική από τους επιστήμονες.

Τα δεδομένα αυτά ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια της επιστημονικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2014, από την ομάδα του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κυκλάδες Life», του οποίου συντονιστής είναι το WWF Ελλάς. Όπως προκύπτει, περισσότερο από το 50% της θαλάσσιας έκτασης της Γυάρου καλύπτεται από προστατευόμενους οικοτόπους -τις γνωστές σε όλους φυκιάδες- και πυκνούς κοραλλιογενείς σχηματισμούς (τραγάνες). Σύμφωνα με τη WWF, πρόκειται για δύο οικοτόπους που μαρτυρούν την υγεία του παράκτιου περιβάλλοντος και παρέχουν καταφύγιο σε πολλά είδη ψαριών.

«Στη χώρα μας, παρότι τα λιβάδια Ποσειδωνίας έχουν μελετηθεί σε κάποιο βαθμό, το μεγαλύτερο μέρος τους παραμένει αχαρτογράφητο και η ακριβής έκταση και κατανομή τους παραμένει άγνωστη», σημειώνει ο καθηγητής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και υπεύθυνος της έρευνας, Γιώργος Παπαθεοδώρου, και συμπληρώνει: «Σε ό,τι αφορά τις τραγάνες, γνωρίζουμε ότι στο Αιγαίο φιλοξενούνται οι μεγαλύτεροι σχηματισμοί στη Μεσόγειο, αλλά ένα πολύ μικρό τους τμήμα έχει χαρτογραφηθεί».

Σύμφωνα με τον συντονιστή του προγράμματος, Σπύρο Κοτομάτα, η χαρτογράφηση 57,3 τ.χλμ. στη θαλάσσια περιοχή Natura 2000 της Γυάρου θα βοηθήσει τους επιστήμονες να προτείνουν τα κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της. Πάντως, η WWF υποστηρίζει ότι η πολύ σημαντική αυτή ανακάλυψη τεκμηριώνει και επιστημονικά την άμεση ανάγκη για δημιουργία ενός θαλάσσιου πάρκου στην περιοχή και τη θεσμοθέτηση μέτρων προστασίας του.

Το πρόγραμμα «Κυκλάδες Life» χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., ξεκίνησε το 2013 και θα ολοκληρωθεί το 2017. Eχει συντονιστή το WWF Ελλάς και εταίρους το υπουργείο Περιβάλλοντος, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τη MOm και το ιταλικό ινστιτούτο Tethys.

Πηγή:kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet