Πώς η κλιματική αλλαγή «καίει» τις οικονομίες – Οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας
Εάν η κατάσταση στον πλανήτη μείνει ως έχει, η κλιματική αλλαγή θα καταστρέψει έως το 2100 τις οικονομίες χωρών πλούσιων και φτωχών σε θερμές ή ψυχρές ζώνες. Αυτό προκύπτει από μία νέα μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, για την οποία συγκεντρώθηκαν στοιχεία από 174 χώρες από το 1960 και η οποία έρχεται να αμφισβητήσει την πεποίθηση πολλών ότι είναι μόνο οι φτωχοί του πλανήτη, σε χώρες όπου ο υδράργυρος χτυπάει ήδη «κόκκινο», είναι εκείνοι που θα υποφέρουν.
Σε ένα σενάριο που θέλει τις οικονομίες του πλανήτη να επιμένουν εν πολλοίς στη σημερινή ρότα, οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες θα αυξηθούν κατά 4 βαθμούς Κελσίου έως το 2100 και το παγκόσμιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα έρθει αντιμέτωπο με απώλειες άνω του 7% προειδοποιούν οι επιστήμονες, που εργάστηκαν για την έρευνα. Η αμερικανική οικονομία, η μεγαλύτερη του πλανήτη, θα χάσει το 10% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ενώ ο Καναδάς, που βλέπει τη θερμοκρασία να ανεβαίνει με ρυθμό διπλάσιο του υπόλοιπου κόσμου, θα έχει απώλειες 13% στο κατά κεφαλήν εισόδημα. Στους μεγάλους χαμένους και η Ελβετία, με το κόστος να ανέρχεται στο 12%, ενώ για την Ινδία, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία οι απώλειες στο κατά κεφαλήν εισόδημα θα είναι 10% και για τη Ρωσία περίπου 9%. Περίπου το 4% του εισοδήματός τους θα χάσουν και οι πολίτες της Βρετανίας.
«Είτε πρόκειται για ξαφνικά ψυχρά κύματα είτε για καύσωνες, για πλημμύρες ή άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι κλιματικές συνθήκες αποκλίνουν ολοένα και περισσότερο από τα ιστορικά δεδομένα και έχουν δυσμενέστατες οικονομικές επιπτώσεις» αναφέρει η έρευνα. «Χωρίς πολιτικές αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη και προσαρμογής στα νέα δεδομένα, πολλές χώρες θα βιώσουν παρατεταμένες περιόδους υψηλών για τα ιστορικά δεδομένα θερμοκρασιών και θα υποστούν μεγάλη οικονομική ζημία. Αυτό ισχύει για πλούσιες και φτωχές οικονομίες, για θερμές και ψυχρές περιοχές» επισημαίνεται, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν το παράδειγμα του Καναδά, ο οποίος δεν είναι σε θερμή ζώνη, αλλά θερμαίνεται με ρυθμούς διπλάσιους του υπόλοιπου κόσμου και επομένως θα είναι μεταξύ των μεγάλων χαμένων.
Εάν, από την άλλη, οι κυβερνήσεις ελάμβαναν τα δραστικά μέτρα που απαιτούνται για να ανταποκριθούν στη Συμφωνία του Παρισιού, που υπεγράφη το 2015 από σχεδόν 200 χώρες και προβλέπει να κρατήσει την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς, η οικονομική ζημία θα ήταν πολύ μικρότερη. Στην περίπτωση τόσο των ΗΠΑ όσο και του Καναδά, για παράδειγμα, θα περιοριζόταν κάτω από το 2%.
Το βάρος που σηκώνουν οι φτωχοί
Ωστόσο η αίσθηση ότι οι φτωχότεροι του πλανήτη υποφέρουν περισσότερο δεν είναι εσφαλμένη. Μπορεί σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ τα μεγέθη να δείχνουν μεγάλες απώλειες σε πλούσιες οικονομίες, αλλά σε επίπεδο συνεπειών στην καθημερινότητα οι συνέπειες σε υπανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι δραματικές. Η αδυναμία πρόσβασης σε πόσιμο νερό και οι επισιτιστικές κρίσεις είναι η «κανονικότητα», που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες τους και η οποία επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή.
Πρόσφατη μελέτη της Christian Aid επισημαίνει ότι ότι η κλιματική αλλαγή έχει πια δυσανάλογα μεγάλες επιπτώσεις στην επάρκεια τροφίμων των χωρών εκείνων που ευθύνονται λιγότερο για τις εκπομπές ρύπων και την υπερθέρμανση του πλανήτη. «Οι πεινασμένοι του πλανήτη υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή, χωρίς να την προκαλούν» αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης. Οι 10 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά επισιτιστικής ανεπάρκειας παράγουν όλα λιγότερο από μισό τόνο CO2 ανά άτομο και ευθύνονται αθροιστικά για μόλις το 0,08% των παγκόσμιων ρύπων. Η δεκάδα περιλαμβάνει το Μπορούντι, τη Δημοκρατία του Κονγκό, τη Μαδαγασκάρη, την Υεμένη, τη Σιέρα Λεόνε, το Τσαντ, το Μαλάουι, την Αϊτή, τον Νίγηρα και τη Ζάμπια.
Στην Ινδία, την ίδια ώρα, εκατομμύρια φτωχοί πολίτες δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να βρουν πόσιμο νερό, καθώς μεγάλες περιοχές υποφέρουν από έντονη ξηρασία. Ο πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, ομολογεί ότι «δεν περισσεύει ούτε σταγόνα» και οι ειδικοί προειδοποιούν πως έως το 2030 η ζήτηση νερού στη χώρα θα είναι διπλάσια της προσφοράς.
Οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας
Σε έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ΙLO) προειδοποιεί πως 1,2 δισεκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαρτώνται απολύτως από ένα σταθερό και υγιές περιβάλλον. Ο αγροτικός τομέας, η αλιεία και η δασοκομεία αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, αλλά δεν είναι οι μόνοι που επηρεάζονται. Ισχυρός είναι επίσης ο αντίκτυπος στον τουρισμό, αλλά και στις υπηρεσίες υγείας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ILO, το κέρδος από την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού θα είναι 18 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Αν και θα χαθούν 6 εκατομμύρια θέσεις, θα δημιουργηθούν 24 εκατομμύρια νέες, που θα διασφαλίσουν μία δίκαιη μετάβαση. Επιπλέον 6 εκατομμύρια θέσεις μπορούν να δημιουργηθούν από την υιοθέτηση της λεγόμενης κυκλικής οικονομίας.
Πρόκειται για μια νέα τάση στην παραγωγική και καταναλωτική διαδικασία που ήδη έχει δρομολογήσει νέες επενδύσεις ύψους 550 δισ. ευρώ στην Ευρώπη και έχει ως στόχο τη μείωση του αποτυπώματος της οικονομικής δραστηριότητας στις πρώτες ύλες και το περιβάλλον. Εστιάζει στη μείωση της σπατάλης των πόρων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πόρων, φυτικών και ζωικών υποπροϊόντων και βιοαποικοδομήσιμων υλικών, την ανάκτηση και την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων, αλλά και την παραγωγή ενέργειας από τα απόβλητα παραγωγικών διαδικασιών, τη διατήρηση ενός προϊόντος σε καλή λειτουργική κατάσταση για μακρύ χρονικό διάστημα, την οικονομική αξιοποίηση προϊόντων για την παροχή υπηρεσιών σε πολλαπλούς χρήστες.
Πηγή: naftemporiki.gr
Σχετικά άρθρα
Τέσσερα σπιτάκια για αδέσποτες γάτες στο Νέο Ψυχικό
Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Αρετή Δημητροπούλου» του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, με την τοποθέτηση τεσσάρων σπιτιών για τις αδέσποτες γάτες, αυτή…
Γιορτή υιοθεσίας αδέσποτων ζώων στις 23/11 στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού
Γιορτή υιοθεσίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς διοργανώνει ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού, σε συνεργασία με την Εθελοντική Δράση Ζωόφιλων Παπάγου –…
Δεύτερη ευκαιρία για τα αδέσποτα – Ημέρα υιοθεσίας στο Άλσος Κηφισιάς
Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου το πρωί η Libeto.gr και η αντιδημαρχία Φιλοζωίας του Δήμου Κηφισιάς, σε συνεργασία με τη Zenich,…
Καμπάνια «Υιοθετώ» στα σχολεία από τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού
Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων, που απευθύνεται στους αυριανούς ενεργούς πολίτες, τα παιδιά, ξεκίνησε ο Δήμος Φιλοθέης –…
Μεταδημότευση… αλεπούς στη Νέα Ιωνία
Μια… αλεπού εντοπίστηκε να κυκλοφορεί τις προηγούμενες ημέρες στη Νέα Ιωνία και το Τμήμα Φιλοζωικής Πολιτικής του Δήμου επικοινώνησε με…
Δύο επίκαιρες ερωτήσεις από τη Μιλένα Αποστολάκη για την πυρκαγιά στο Πεντελικό όρος
Η καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, η οποία έπληξε μεγάλο μέρος της Βορειοανατολικής Αττικής και ιδιαίτερα το Πεντελικό όρος, αποτέλεσε αντικείμενο δύο…
Ανοιχτές εκδηλώσεις με τον Δ. Καιρίδη στις 6 Οκτωβρίου
Πρόσκληση για δύο ανοιχτές εκδηλώσεις απευθύνει σε κάθε πολίτη ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων & Εξωτερικής Πολιτικής και βουλευτής…
Δύο επερωτήσεις από τη Μιλένα Αποστολάκη για την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου στην Αττική
Η καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, η οποία έπληξε μεγάλο της Βορειοανατολικής Αττικής, και ιδιαίτερα το Πεντελικό όρος, αποτέλεσε αντικείμενο δύο…
Νέα Αριστερά: Ερώτηση στη Βουλή για τις τιμές ζώνης στην περιοχή Εργατικών Πολυκατοικιών στο Μαρούσι
Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσε η Νέα Αριστερά, με θέμα «Αναγκαία η μείωση των…
Στα Μελίσσια στις 5/6 ο Δ. Καιρίδης
Στα Μελίσσια θα περιοδεύσει την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2023 ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, για να συνομιλήσει με…
Νέο ΟΧΙ, παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, από τα Μελίσσια στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας – Βίντεο
Για δεύτερη φορά συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς και πολίτες έξω από το…
Κοινωνικό ανάχωμα στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στα Μελίσσια – Βίντεο
Την καταγορηματική αντίθεσή τους στο επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στα Μελίσσια εξέφρασαν η δημοτική αρχή του Δήμου…
Δεν κατεβαίνει για δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης στις εκλογές του 2023 ο Τάσος Μαυρίδης – Αποχαιρετισμός με συγκίνηση, αλλά και «καρφιά»
Την απόφασή του να μην συμμετάσχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσος…
Η προσαγωγή, η σύλληψη, τα πολιτικά μηνύματα και η επόμενη μέρα – Συνέντευξη Τύπου Σωτήρη Λαπιέρη
Την περασμένη Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022 ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών Χαλάνδρι Ενάντια, δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Λαπιέρης δέχθηκε απρόκλητη, όπως…
Ένα νοσοκομείο… ταξιδεύει την ελληνική ιατρική κουλτούρα στον κόσμο
Την ώρα που πληθαίνουν οι δυσάρεστες ειδήσεις γύρω μας, με τα νέα από το ουκρανικό μέτωπο να δημιουργούν ισχυρούς κλυδωνισμούς…
Προβλήματα και στην ακοή προκαλεί η νόσος COVID-19
Προβλήματα και στην ακοή προκαλεί η νόσος του COVID-19, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο 16th European Federation Audiology…
Διατροφή στις πανελλαδικές – Οδηγός για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα
Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση, απόδοση και ενέργεια, πόσο μάλλον την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων. Μπορεί να…
Ένα νοσοκομείο… ταξιδεύει την ελληνική ιατρική κουλτούρα στον κόσμο
Την ώρα που πληθαίνουν οι δυσάρεστες ειδήσεις γύρω μας, με τα νέα από το ουκρανικό μέτωπο να δημιουργούν ισχυρούς κλυδωνισμούς…
Δημήτρης Κούβελας: Αντιμετώπιση ήπιων ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου κατά της COVID-19
Πολλοί άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι που δημιουργήθηκαν εμβόλια ως το πρώτο βήμα για τη διαχείριση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Δυστυχώς, υπήρξε και…
Μ. Αρτόπουλος: Μεγάλη μείωση περιστατικών μέσης ωτίτιδας στον γενικό πληθυσμό από τα προληπτικά μέτρα κατά της πανδημίας!
Μεγάλη μείωση των περιστατικών μέσης ωτίτιδας στον γενικό πληθυσμό (παιδιά και ενήλικες) έφεραν τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του…
Εγγραφείτε στο Newsletter
* Θα λαμβάνετε τα σημαντικότερα νέα της τελευταίας εβδομάδας.
ΑΚΟΥΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA