2015: Το πιο ζεστό και ρυπογόνο έτος από την προβιομηχανική εποχή
Περιβάλλον

2015: Το πιο ζεστό και ρυπογόνο έτος από την προβιομηχανική εποχή

Λίγες εβδομάδες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο για το Κλίμα που οργανώνει ο ΟΗΕ στο Παρίσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας ανακοίνωσε ότι η συγκέντρωση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα έφτασε σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, ενώ η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας προειδοποιεί ότι το 2015 θα αποδειχθεί πιθανότατα η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.

Συνολικά 193 χώρες θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο του Παρισιού, η οποία έχει ως στόχο την υπογραφή μιας διεθνούς συμφωνίας που θα περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ήδη, η Γη είναι περίπου έναν βαθμό θερμότερη σε σχέση με τα μέσα του 18ου αιώνα, όταν ήρθε η βιομηχανική επανάσταση και η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα άρχισε να ανεβαίνει.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας προειδοποιεί τώρα ότι το 2015 θα είναι η πρώτη χρονιά που η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα ανέβει πάνω από έναν βαθμό σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι η φετινή χρονιά πιθανότατα θα αποδειχθεί πιο ζεστή σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ του 2014.

Λόγω αβεβαιότητας για τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη τη δεκαετία του 1750, η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας (Met Office) χρησιμοποιεί ως βάση αναφοράς τη μέση θερμοκρασία για το διάστημα 1850 – 1900, την οποία θεωρεί πιο αξιόπιστη. Όπως αναφέρει το BBC, τα δεδομένα του Met Office για το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2015 δείχνουν ότι η μέση θερμοκρασία ήταν 1,02 βαθμούς πάνω από τη βάση αναφοράς.

Εκτός από τα αέρια του θερμοκηπίου, οι φετινές θερμοκρασίες αυξάνονται και λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό, διευκρίνισαν οι μετεωρολόγοι. «Είχαμε παρόμοια φυσικά φαινόμενα και στο παρελθόν, αυτό όμως είναι η πρώτη φορά που φτάνουμε το όριο του ενός βαθμού, και είναι ξεκάθαρο ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα φέρνει το κλίμα σε αχαρτογράφητα νερά» σχολίασε ο Στίβεν Μπέλτσερ, διευθυντής του Hadley Centre του Met Office.

Εξίσου σαφής είναι και η τελευταία προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, ο οποίος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το ατμοσφαιρικό CO2 έσπασε νέο ρεκόρ το 2014 φτάνοντας τα 397,7 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), σε σχέση με 280 ppm την προβιομηχανική εποχή.

Όλα δείχνουν ότι εντός του 2016 το CO2 θα φτάσει τα 400 ppm και θα παραμείνει σε πολύ υψηλές τιμές για αιώνες. «Σύντομα θα ζούμε σε παγκόσμια επίπεδα άνω των 400 ppm ως μόνιμη πραγματικότητα» προειδοποιεί ο διευθυντής του οργανισμού, Μισέλ Ζαρό.

Ρεκόρ καταγράφηκε πέρυσι και στις συγκεντρώσεις δύο άλλων σημαντικών αερίων του θερμοκηπίου, του μεθανίου και του πρωτοξειδίου του αζώτου. «Κάθε χρόνο καταρρίπτουμε και ένα νέο ρεκόρ στις συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου» λέει ο Ζαρό. «Αυτό σημαίνει υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες, περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες και πλημμύρες, λιώσιμο των πολικών πάγων, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και αύξηση της οξύτητας των ωκεανών» εξήγησε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας επισημαίνει ακόμα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί σε αύξηση των υδρατμών της ατμόσφαιρας, οι οποίοι λειτουργούν κι αυτοί ως αέριο του θερμοκηπίου, έστω και βραχύβιο. Αυτό σημαίνει ότι το φαινόμενο ενισχύεται και ο πλανήτης οδηγείται σε φαύλο κύκλο: αν η συγκέντρωση CO2 διπλασιαστεί σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και φτάσει τα 560 ppm, οι υδρατμοί θα αυξάνουν τη θερμοκρασία τρεις φορές ταχύτερα σε σχέση με τα υπόλοιπα αέρια του θερμοκηπίου.

Ενόψει της Συνόδου του Παρισιού, περίπου 150 χώρες έχουν υποβάλει δεσμεύσεις για μείωση ή συγκράτηση των εγχώριων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο ΟΗΕ αισιοδοξεί για επίτευξη συμφωνίας, προειδοποιεί όμως ότι οι δεσμεύσεις δεν αρκούν για να επιτευχθεί ο στόχος των 2 βαθμών -χωρίς περισσότερες δεσμεύσεις η θερμοκρασία εκτιμάται ότι θα ανέβει έως το τέλος του αιώνα περίπου 2,7 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Πηγή: in.gr/Βαγγέλης Πρατικάκης

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet