Θανάτωσαν γορίλα στο Σινσινάτι για να σώσουν ένα παιδί
Περιβάλλον

Θανάτωσαν γορίλα στο Σινσινάτι για να σώσουν ένα παιδί

H κατακραυγή συνεχίζεται για τη βίαιη θανάτωση του γορίλα Χαράμπε, ο οποίος άρπαξε ένα παιδί που έπεσε στον περιφραγμένο χώρο του στο Ζωολογικό Κήπο του Σινσινάτι. Κι όμως, ειδικοί που κλήθηκαν να σχολιάσουν το περιστατικό επιμένουν ότι το παιδί κινδύνευε και δεν υπήρχε άλλη λύση.

Όταν το τετράχρονο αγόρι έπεσε στη ρηχή τάφρο μπροστά στον 17χρονο Χαράμπε, το κυρίαρχο αρσενικό της ομάδας του, οι υπεύθυνοι του κήπου ήρθαν αντιμέτωποι με ένα εφιαλτικό σενάριο. Το μυώδες ζώο των 180 κιλών αρχικά στάθηκε πάνω από το παιδί σαν να το προστάτευε, στη συνέχεια όμως άρχισε να το σέρνει βίαια στο νερό τραβώντας το από το πόδι.

Οι υπεύθυνοι του κήπου είχαν τρεις επιλογές: να προσπαθήσουν να δελεάσουν τον Χαράμπε ώστε να απομακρυνθεί από το παιδί· να τον πυροβολήσουν με αναισθητικό βελάκι· ή να τον σκοτώσουν με καραμπίνα, όπως τελικά συνέβη.

Δεκάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν τη Δευτέρα στον Ζωολογικό Κήπο για να θρηνήσουν τον Χαράμπε, ενώ ακτιβιστές και περιβαλλοντικές οργανώσεις επέκριναν τους υπεύθυνους για το γεγονός ότι δεν χρησιμοποίησαν αναισθητικό.

https://youtu.be/VTgBvlQQtiY

Άλλοι όμως έχουν διαφορετική γνώμη. «Το παιδί δεν θα ήταν ζωντανό σήμερα αν δεν είχαν πάρει αυτήν την απόφαση […] Τα αναισθητικά χρειάζεται υπερβολικά πολύ χρόνο για να δράσει» δήλωσε ο Τζακ Χάνα, ειδικός σε θέματα συμπεριφοράς άγριων ζώων, μιλώντας εκπομπή Good Morning America του ABC.

Ο Χάνα ουσιαστικά επανέλαβε το επιχείρημα του Τέιν Μέιναρντ, διευθυντή του Ζωολογικού Κήπου του Σινσινάτι, σύμφωνα με τον οποίο τα αναισθητικά θέλουν αρκετά λεπτά για να δράσουν και ότι το παιδί κινδύνευε λόγω της τεράστιας σωματικής δύναμης του γορίλα.

Το ίδιο είπε στο περιοδικό New Scientist η Κίρστεν Πούλεν, επικεφαλής του Συνδέσμου Βρετανικών και Ιρλανδικών Ζωολογικών Κήπων και ειδική στους γορίλες. «Ο Χαράμπε, ο οποίος ήταν κυρίαρχο αρσενικό, άρπαξε το παιδί και το έσυρε στο νερό. Χρησιμοποιούσε το παιδί ως μέρος μιας επίδειξης. Δεν βλέπουμε την έκφραση του γορίλα [στο βίντεο] οπότε δεν γνωρίζουμε αν ήταν επιθετικός, ωστόσο η επίδειξή του υποδηλώνει ότι ήταν αναστατωμένος, με πολύ απρόβλεπτη συμπεριφορά» δήλωσε.

Επιπλέον, αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού δήλωσαν στο CNN ότι η θανάτωση του γορίλα φαινόταν εκείνη τη στιγμή απαραίτητη. «Από ό,τι μπορούσα να δω το παιδί θα μπορούσε να σκοτωθεί από στιγμή σε στιγμή» ανέφερε ο Μπρους Ντέιβις, επισκέπτης του κήπου. «Μπορούσες απλά να δεις τα μάτια των υπευθύνων και καταλάβαινες ότι είχαν μια δύσκολη απόφαση να πάρουν. Βασικά, ήταν ή ο γορίλας ή το παιδί».

Το New Scientist, πάντως, υπενθυμίζει δύο παλαιότερα περιστατικά, στα οποία οι γορίλες έσωσαν δύο παιδιά που έτυχε να πέσουν στον περιφραγμένο χώρο τους. Η διαφορά, επισήμανε η Πούλεν, είναι ότι στις περιπτώσεις αυτές τα παιδιά είχαν πέσει αναίσθητα και δεν αναστάτωναν τα ζώα με τη συμπεριφορά τους.

Ο Χαράμπε ήταν ένας δυτικός πεδινό γορίλας (Gorilla gorilla gorilla), υποείδος που αντιμετωπίζει κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών.

Όπως αναφέρει η WWF, ο πληθυσμός του υποείδους στην Αφρική έχει μειωθεί κατά 60% μέσα σε 25 χρόνια. Σύμφωνα με τον Ζωολογικό Κήπο του Σινσινάτι ο πληθυσμός του στη φύση δεν υπερβαίνει τα 175.000 άτομα, ενώ ακόμα 765 ζουν σε ζωολογικούς κήπους.

Η μεγαλύτερη απειλή για τον δυτικό πεδινό γορίλα είναι το κυνήγι για το κρέας του. Πολλοί γορίλες έχουν επίσης πεθάνει από τον ιό Έμπολα στη Γκαμπόν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό και τη Δημοκρατία του Κογκό.

Πηγή: in.gr/Βαγγέλης Πρατικάκης

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet