Αλ. Τσίπρας: Πήραμε πράγματα με τη συμφωνία και δεν χάσαμε
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Πήραμε πράγματα με τη συμφωνία και δεν χάσαμε

Με το πολιτικό σκηνικό να έχει πάρει φωτιά, με αφορμή τη συμφωνία για το Σκοπιανό, σήμερα, Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018, ψηφίζεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την τέταρτη αξιολόγηση και ακολουθεί ένας μαραθώνιος τουλάχιστον τεσσάρων ημερών, με εξαιρετικά πυκνά γεγονότα. Η πρόθεση της Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση μομφής θα είναι αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις, καθώς πρακτικά θα «απορροφήσει» την ενημέρωση της Βουλής που είχε ζητήσει για το Σκοπιανό ο πρωθυπουργός, ενώ η συνάντηση ΤσίπραΖάεφ στις Πρέσπες και η πανηγυρική υπογραφή της συμφωνίας από ΚοτζιάΝτιμιτρόφ θα γίνει -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- την Κυριακή. Τα χρονοδιαγράμματα πάντως εξαρτώνται άμεσα από το χρόνο της κατάθεσης της πρότασης μομφής από τη Ν.Δ., όπως παραδεχόταν στο Reader.gr κυβερνητική πηγή.

Προς το παρόν, κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν επιδοθεί στην ανάγνωση και την ερμηνεία της συμφωνίας για το Σκοπιανό, το κείμενο της οποίας δόθηκε χθες σε όλα τα κόμματα και τους βουλευτές και δημοσιεύτηκε στο ακέραιο από το Reader.gr. Σε αυτήν, ουσιαστικά περιγράφονται τα βασικά σημεία για το όνομα, την ταυτότητα, τη γλώσσα, την απαλειφή των αλυτρωτικών στοιχείων, τη συνεργασία των δύο χωρών κτλ. και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι απουσιάζει το όνομα Severna Makedonija, στο οποίο αναφέρθηκε στο αρχικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός, με τον ίδιο να επιχειρεί να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη με τη χθεσινοβραδινή εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην ΕΡΤ. «Στο διάγγελμά μου αναφέρθηκα στη διαδικασία των γειτόνων μας να αλλάξουν το όνομά τους και το ανέφερα ως Βόρεια Μακεδονία, δηλαδή Severna Makedonija στη δική τους γλώσσα. Η συμφωνία μεταφράζεται. Δεν είναι αμετάφραστη», είπε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι εάν η συμφωνία τελικώς ήταν αμετάφραστη, «σύντομα όλοι θα αναφέρονταν σε “Μακεδονία”». Κατά τον ίδιο τρόπο, ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση δεν παρέδωσε ούτε το όνομα ούτε τη γλώσσα ούτε την ταυτότητα, ωστόσο παραδέχθηκε ότι στο άρθρο 7 της συμφωνίας αναγνωρίζεται το δικαίωμα στους γείτονες να αυτοπροσδιορίζονται με τον τρόπο που εκείνοι θα ορίσουν.

Απέρριψε, επίσης, το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος και επέμεινε ότι από τη συμφωνία η Ελλάδα μόνον παίρνει και δεν χάνει. «Δεν θέλαμε να ταπεινώσουμε τους γείτονές μας», τόνισε και πραγματοποίησε μετωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκαλώντας τον ουσιαστικά να καταθέσει πρόταση μομφής, την οποία ούτως ή άλλως το Μαξίμου χαρακτηρίζει ως καλοδεχούμενη. Διέψευσε πάντως ότι η Αθήνα δέχθηκε πιέσεις για την επίλυση του Σκοπιανού, αν και παραδέχθηκε πως Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες πράγματι ήθελαν τη συμφωνία, ενώ χαρακτήρισε ως αποκυήματα της φαντασίας σενάρια για συμφωνία με αντάλλαγμα λύση για το χρέος.

Ούτως ή άλλως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί έκδηλη ικανοποίηση για τη συμφωνία, προβάλλοντας τα συγχαρητήρια από ΗΠΑ και Ευρώπη, αλλά και τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, ενώ στο εσωτερικό πολιτικό επίπεδο αναταράξεις εξακολουθεί να προκαλεί η στάση των ΑΝ.ΕΛ. Είναι χαρακτηριστικό ότι την παραίτηση Καμμένου από το Πεντάγωνο ζήτησε ο Νίκος Φίλης. Σε συνέντευξή του (Ραδιόφωνο 24/7), υποστήριξε πάντως ότι δεν θα πρέπει να αλλάξει πριν από τις εκλογές ο «συνοδηγός στο πιλοτήριο», αλλά ήταν ξεκάθαρος ως προς τον υπουργό Άμυνας: «Όταν σε ένα κορυφαίο ζήτημα ένας κορυφαίος υπουργός διαφωνεί, δεν μπορεί να παραμένει στην κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝ.ΕΛ. χαρακτήρισε (Real FM) ως καλή τη συμφωνία και εξεδήλωσε την πρόθεσή του εμμέσως πλην σαφώς να την ψηφίσει, κόντρα στις επιταγές Καμμένου: «Η συμφωνία είναι πάνω από κομματικές γραμμές. Είναι ένα θέμα που έπρεπε να λυθεί», σχολίασε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, επιβεβαιώνοντας το ίδιο εμμέσως τις φήμες που τον θέλουν να συζητάει ακόμη και την ένταξή του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανύποπτο χρόνο, άλλωστε, ο Νίκος Βούτσης είχε δηλώσει πως η συμφωνία για το Σκοπιανό θα σηματοδοτήσει την αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων εντός του Κοινοβουλίου και την άποψη αυτή συμμερίζονται ασφαλώς στο Μαξίμου. Εντύπωση προξένησε και η αποστροφή Τσίπρα στην ΕΡΤ για τον Κώστα Καραμανλή, αφού ο πρωθυπουργός εξήρε το ρόλο του προκατόχου του στη διαπραγμάτευση για την πΓΔΜ στο Βουκουρέστι το 2008.

Ειδικά για τη στάση Καμμένου – ΑΝ.ΕΛ., ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι το Σκοπιανό ήταν εκτός της προγραμματικής συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ («δεν έδωσε σημασία τότε ο κ. Καμμένος στην πάγια θέση μας», είπε χαρακτηριστικά) και δήλωσε πως σέβεται τη στάση και τη διαφωνία τους. «Θέλω να ομολογήσω ότι ο Καμμένος έχει μία πάγια θέση, την οποία δεν του ζητώ να αλλάξει. Του ζητώ όμως ως υπεύθυνος μίας πατριωτικής κυβέρνησης να μην θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας, τώρα που είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη ενός εκ των βασικών μας στόχων», κατέληξε, στέλνοντας έτσι μήνυμα προς την πλευρά του κυβερνητικού εταίρου να μη διακινδυνεύσει την κυβερνητική σταθερότητα. Σημείωσε πάντως ότι η ψηφοφορία επί της συμφωνίας στη Βουλή – εάν τα πράγματα φτάσουν ως αυτό το σημείο – θα έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι σε κάθε περίπτωση, ακόμη και με αντίθετους τους ΑΝΕΛ, θα ψηφιστεί από ευρεία πλειοψηφία.

Στην ίδια συνέντευξη, τέλος, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά. Διέψευσε για πρώτη φορά δημοσίως τον ισχυρισμό Έρντογαν ότι τού έταξε την επιστροφή των οκτώ Τούρκων αμέσως μετά το πραξικόπημα, ενώ χαρακτήρισε επανειλημμένα ως παράνομη την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη δίχως ακόμη να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Αντίστοιχα, διέψευσε ότι έχει τεθεί επίσημο αίτημα για ανταλλαγή των οκτώ Τούρκων με τους δύο Έλληνες, ενώ έδειξε ενοχλημένος με την απόφαση της Δικαιοσύνης για τη χορήγηση ασύλου στους οκτώ Τούρκους.

Αλλά και για την οικονομία, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως χρειάζεται μια βιώσιμη λύση για το χρέος και η κρίση στην Ιταλία βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ τάχθηκε κατά της προληπτικής γραμμής στήριξης. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις και το αφορολόγητο, παρέπεμψε στη δήλωση Τσακαλώτου πως η συζήτηση αυτή «δεν είναι της παρούσης», αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο για παρεμβάσεις στο μέλλον και είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet