Απίστευτο γερμανικό μένος κατά της Ελλάδος
Πολιτική

Απίστευτο γερμανικό μένος κατά της Ελλάδος

«Πάνε σαν την χελώνα». Με αυτή την απίστευτη έκφραση παρομοίασε κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών στις Βρυξέλλες. «Δεν κινείται τίποτα, επειδή κάθε τρίτη ημέρα ο Βαρουφάκης μας παρουσιάζει νέες ιδέες, που είναι συνήθως εξίσου ανώριμες όπως και οι προηγούμενες» πρόσθεσε – παραγνωρίζοντας προφανώς το γεγονός ότι ο Έλληνας υπουργός οικονομικών δεν είναι πλέον επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας. «Γι αυτό και είμαι απαισιόδοξος για το μέλλον».

Συνεχίζοντας να απαξιώνει με πρωτοφανή στα διπλωματικά χρονικά τρόπο τον Γιάννη Βαρουφάκη, άσκησε αυστηρή κριτική στην «αποκάλυψη» του τελευταίου (που διέψευσε ενδιάμεσα ο ίδιος), ότι κατέγραψε μυστικά το περιεχόμενο των συνομιλιών στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα: «Ξεπερνά κάθε φαντασία» είπε. «Πρόκειται για απόλυτη ρήξη εμπιστοσύνης. Τέτοια πράγματα δεν γίνονται πουθενά. Εάν είχε γίνει σε γερμανικό έδαφος θα είχε διωχθεί δικαστικά όπως ορίζει η ποινική δικονομία. Από την άλλη βέβαια δεν είμαστε σίγουροι ότι το έκανε». “Κι αυτό”, πρόσθεσε, “επειδή ο κ. Βαρουφάκης είχε εκφράσει παρόμοιες φαντασιώσεις και στο παρελθόν” (σ.σ. Ο γερμανικός νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών για όποιον ή όποια καταγράφει μυστικά συνομιλίες τρίτων χωρίς την έγκριση τους).

Αλλά ούτε και ο Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ γλύτωσε από τη μήνη της κυβερνητικής πηγής. Αναφερόμενη στη συμβιβαστική λύση ανάμεσα στην Ελλάδα και τα κράτη-δανειστές που πρότεινε προ ημερών ο πρόεδρος της Κομισιόν, είπε: «Ο Γιούνγκερ δεν παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία. Ο αρμόδιος θεσμός για το ελληνικό ζήτημα είναι το Eurogroup, και μόνο σε αυτόν θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις».

Η ίδια πηγή απέκλεισε πρακτικά τη διεξαγωγή μιας έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, επειδή κατά τη διάρκειά της θα γίνει η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των G7 (σ.σ.: των εφτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου). Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος τρεις υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας), καθώς και οι επικεφαλής των τριών «θεσμών»: Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ) και ο κ. Γιούνγκερ.

Απαισιόδοξη φάνηκε η πηγή και σε ότι αφορά την προοπτική της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Βλέπετε στον ορίζοντα χρεοκοπία;» ρωτήθηκε. «Δυνητικά ναι» ήταν η απάντησή της. «Είναι βέβαια στο χέρι της Ελλάδας να μην χρεοκοπήσει. Αν είναι όμως να γίνει, ας γίνει. Εμείς πάντως δεν εκβιαζόμαστε. Και αυτό δεν το λέει ο Σόιμπλε, αλλά το έχει πει ήδη τον περασμένο Ιανουάριο ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Σίγκμαρ Γκάμπριελ. Αυτή είναι η σημαντικότερη δήλωση που έχει γίνει ποτέ για το θέμα».

Η κυβερνητική πηγή παρέλειψε βέβαια να πει, ότι η δήλωση του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών δεν απέβλεπε στην προπαγανδιστική προετοιμασία ενός πιθανού grexit (σ.σ.: της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη) και στη δημιουργία ενός κλίματος υστερίας κατά της Αθήνας, όπως το κάνουν οι αντίστοιχες αναφορές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η πρόθεση του κ. Γκάμπριελ ήταν προφανώς να κάνει ξεκάθαρο στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ότι με απειλές περί εθελούσιας εξόδου (με παρεπόμενο μια πιθανή διάλυση της ευρωζώνης) δεν πρόκειται να κάνει πιο ενδοτικούς τους Ευρωπαίους εταίρους. Για grexit δεν έκανε ωστόσο ποτέ λόγο. Το αντίθετο μάλιστα. Στενοί συνεργάτες του δηλώνουν ότι το κόμμα τους θα προχωρήσει ακόμα και στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών σε περίπτωση που οι πρώτοι επιδιώξουν, ή και απλώς επιτρέψουν το grexit. “Αυτό αποτελεί για μας casus belli», αιτία πολέμου, λέει ένας από αυτούς. «Εμείς κάνουμε το παν για να μείνει η Ελλάδα στη νομισματική ένωση, δεν αδιαφορούμε για την τύχη της».

Παρόμοια στάση έχουν κατά τα άλλα και τα περισσότερα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα το αυστριακό. «Θέλουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη όχι μόνο για οικονομικούς, πολιτικούς και γεωπολιτικούς λόγους, αλλά και για πολιτιστικούς» δηλώνει για παράδειγμα στο Βήμα ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αυστριακής Βουλής Γιόζεφ Τσαπ. «Δεν είναι μόνο η αρχαία κληρονομιά της που κάνει δικαιωματική την παρουσία της στις τάξεις μας, αλλά και ο σύγχρονος πολιτισμός της».

Όμως μεγάλο μέρος των αυστριακών Χριστιανοδημοκρατών (σ.σ.: του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος ÖVP) ασπάζεται ήδη τη γραμμή Σόιμπλε περί grexit. Γραμμή που εξέφρασε με σαφήνεια στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ. «Γιατί δεν αποκλείει πλέον ο κ.  Σόιμπλε, όπως έκανε παλιότερα, το grexit;» ρώτησε δημοσιογράφος. «Επειδή είναι ρεαλιστής!» ήταν η απάντησή του, που προκάλεσε δέος και σύγχυση σε μεγάλο μέρος του ακροατηρίου.

Πηγή: in.gr/Νίκος Χειλάς

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet