Επί ξυρού ακμής η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
Πολιτική

Επί ξυρού ακμής η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Με τις τοποθετήσεις μελών συνεχίζεται αυτή την ώρα στο Σινέ Κεραμεικός η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, συνεδρίαση ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς θα δρομολογήσει τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε ξεκαθάρισμα του εσωκομματικού τοπίου.

Το κλίμα είναι τεταμένο, όπως άλλωστε είχαν προϊδεάσει και οι δηλώσεις των προηγούμενων ημερών.

«Το μυστικό plan B σημαίνει πραξικόπημα» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, σημειώνοντας ότι η συζήτηση για το πώς θα προχωρήσει η Ελλάδα “πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα υποσύνολο στην Ευρώπη» και τονίζοντας ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ψήφος ελπίδας και θα είναι μεγάλη αποτυχία να οδηγήσουμε το λαό στην περιθωριοποίηση.

«Ένα πολιτικό κόμμα συνθέτει, εξισορροπεί, δεν είναι αντανάκλαση κινηματικών διεκδικήσεων. Αυτό είναι η Αριστερά, έτσι την ξέραμε και έτσι θα προχωρήσουμε» είπε, ζητώντας «να μιλήσει ο λαός του κόμματος» και εκφράζοντας πλήρως τη στήριξή του στα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του. «Υποστηρίζω για πρώτη φορά με τόσο απόλυτο τρόπο όσα είπε Αλέξης Τσίπρας. Δείχνουν δημοκρατική αποφασιστικότητα» τόνισε ο Ν. Φίλης.

Αντιδράσεις μέσα στην αίθουσα προκάλεσαν οι αναφορές του στον Γιάννη Βαρουφάκη. Ο Ν. Φίλης είπε ότι με όσα λέει, το χρεοκοπημένο σύστημα πάει να ταυτίσει ένα πρόβατο επί σφαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Βαρουφάκης λέει αυτά που λέει. Τώρα τον διαψεύδουν οι φίλοι του. Αν ίσχυαν αυτά που λέει θα ήταν η πρώτη δίκη σε ειδικό δικαστήριο, είπε ο κ. Φίλης.

Την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Ρούντι Ρινάλντι, επικεφαλής της ΚΟΕ, ασκώντας προηγουμένως σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Ιουλίου είχε παραιτηθεί και από μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, καταδικάζοντας με αυτόν τον τρόπο τους χειρισμούς του πρωθυπουργού στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Ασκώντας σκληρή κριτική στο Μαξίμου και επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά όσο και στους βουλευτές που υπερψήφισαν τα προαπαιτούμενα μέτρα, ο Ρούντι Ρινάλντι εκτίμησε από το βήμα της Κ.Ε. ότι η χώρα οδεύει σε εθνική και κοινωνική καταστροφή.

Προσπαθώ να θυμηθώ, καθώς παρακολουθώ πολύ προσεκτικά την Αριστερή Πλατφόρμα, πότε ήταν η τελευταία φορά που ψηφίσαμε μαζί κάποια απόφαση της Κ.Ε., είπε στην ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Επισήμανε ότι δεν βοηθά τη συζήτηση ο διαχωρισμός, που ακόμα δεν έχει γίνει, των υποχρεώσεων της χώρας ως διεθνών τέτοιων και εκείνων που απορρέουν από τη συμμετοχή της στο ευρώ.

Ο κ. Παππάς επισήμανε επίσης ότι υπήρχε η πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, περί εξόδου της χώρας με νέο δάνειο, θέτοντας ταυτόχρονα το ρητορικό ερώτημα «ποιος είπε ότι θα φεύγαμε χωρίς δάνειο και όρους;».

«Μην πω τώρα για όσους με έπιαναν στον διάδρομο και μου έλεγαν “πήγαινε να τον βρεις (σ.σ τον Β. Σόϊμπλε) να συμφωνήσουμε”» πρόσθεσε ο κ. Παππάς.

Είπε ότι η Ευρώπη αλλάζει και έθεσε ακόμα ένα ρητορικό ερώτημα, λέγοντας «πώς άραγε δημιουργούμε συμμαχίες -και με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς- για να περάσουμε τη δική μας ατζέντα;» προσθέτοντας «θα δώσουμε μάχες ή θα ενσωματώνουμε ήττες;»

Επικαλούμενος σαφείς τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, ο κ. Παππάς είπε «από πού προκύπτει ότι το ΟΧΙ ήταν εντολή για ρήξη;»

Χαρακτήρισε ανυπόστατη τη ρητορική για «τρίτο και χειρότερο μνημόνιο», προσθέτοντας «δεν είναι η συμφωνία που θέλουμε και δεν θα τους τη χαρίσουμε, αλλά όχι στον μηδενισμό».

Αναρωτήθηκε αν θα υπάρξει πανευρωπαϊκή κινητοποίηση στήριξης της κυβέρνησης ενόψει της σύναψης συλλογικών διαπραγματεύσεων, αναφέρθηκε σε πλευρές του κυβερνητικού έργου αυτών των μηνών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αναγκαιότητα να αποκτήσει το ΕΣΡ νόμιμη σύνθεση και «μετά να πάμε στις ( σ.σ ραδιοτηλεοπτικές) άδειες».

Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι η δική του εμπειρία από την επαφή με τον κόσμο δεν είναι ούτε «γιουχαΐσματα», ούτε ακούει περί «προδοσίας» και κατέληξε λέγοντας «πρέπει να δικαιώσουμε αυτόν τον κόσμο και στις επιλογές μας να σκεφθούμε το δικό του μέλλον και την δική του πορεία».

«Αν επιστρέψουμε στην αντιπολίτευση, δεν θα έχουμε ποτέ την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας και τις αντοχές μας» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Ο κ. Δραγασάκης πρότεινε διαδικασία επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι το προηγούμενο διάστημα επετράπη η λειτουργία «κομμάτων μέσα στο κόμμα» και προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «ό,τι σπείραμε θα θερίσουμε».

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση έκανε λόγο για «ασύμμετρο» πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης και της χώρας, με κύριο όπλο την εκροή καταθέσεων, ενώ δεν απέκρυψε ότι η κυβέρνηση προβληματίστηκε πολύ σοβαρά για το πώς, σε περίπτωση ρήξης, θα χρηματοδοτείτο η εισαγωγή απολύτως αναγκαίων αγαθών.

Στάθηκε στην κριτική που ασκείται σε χειρισμούς και σε πρόσωπα κατά τη διαπραγμάτευση και έθεσε το ερώτημα αν ευθύνονται μόνο αυτά ή πρέπει να εξεταστούν και θεωρητικά λάθη αλλά και παραδοχές που δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως εκείνη που υποστήριζε ότι υπό την απειλή της ρήξης θα προκαλείτο μεγάλη αναστάτωση στις αγορές και στην ευρωζώνη.

Ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε σε διάφορες προσπάθειες της κυβέρνησης για εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, τονίζοντας ότι «από παντού» η υπόδειξη ήταν «κλείστε την συμφωνία πρώτα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι πρέπει να συζητηθεί «χωρίς κουτσομπολιά» η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά το ιδρυτικό συνέδριό του, τα θετικά και τα αρνητικά του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και άλλα ζητήματα της πεντάμηνης κυβερνητικής πορείας.

 Την απόλυτη διαφωνία του με την “απόδραση” και αποστασιοποίηση της αριστεράς από τη μάχη για τη στήριξη των χιλιάδων του ελληνικού, που ζητάνε από την κυβέρνηση να τους στηρίξει για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που τους κληροδότησε η κρίση, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας την κριτική που διατυπώθηκε για την εξάμηνη διαπραγμάτευση, αναρωτήθηκε ρητορικά, αν ο αχός που σηκώθηκε στον κόσμο έγινε επειδή τάχα οι δανειστές είχαν απέναντί τους μια κυβέρνηση πειθήνια και ένα πρωθυπουργό έτοιμο να συμβιβαστεί. Για όσους δε, κατηγορούν την κυβέρνηση για απουσία εναλλακτικού σχεδίου, πρότεινε «να δούμε πραγματικά το ισχυρό πεδίο αντιπαράθεσης μέσα το οποίο καλούμαστε να προχωρήσουμε».

Ο κ. Βούτσης κάλεσε όλους να αναλογιστούν τους τωρινούς συσχετισμούς στην Ε.Ε., εκτιμώντας ότι η Ένωση πλέον δεν θα είναι η ίδια σε σχέση με εκείνη που ήταν πριν η κυβέρνηση δώσει τη μάχη. Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στη συζήτηση που ανοίγει για το κρίσιμο θέμα του χρέους, πεδίο στο οποίο -όπως τόνισε- θα κριθεί σε τελευταία ανάλυση και η απόδοση της κυβέρνησης, μαζί με τα μέτρα κοινωνικής απόδοσης.

«Κανείς από εδώ δεν είπε ότι κυκλοφορούμε στο δρόμο και μας λένε ΄μας προδώσατε΄. Κανείς. Σήμερα στον κόσμο, στη μεγάλη πλειονότητα, το αίσθημα που υπάρχει είναι να στηριχθεί η κυβέρνηση της αριστεράς με πρωθυπουργό τον Αλέξη, με αυτό το κόμμα, και τον ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό ΣΥΡΙΖΑ. Να μην αποδράσουμε, να μην αποστασιοποιηθούμε, να μην τα παρατήσουμε», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Υπογράψαμε λαμβάνοντας υπόψη τις υλικές συνέπειες που θα είχε η άλλη επιλογή στα λαϊκά στρώματα, υπογράψαμε στο όνομα αυτών που έχουμε την ευθύνη ως κυβέρνηση, ανέφερε στην ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Είπε ακόμη ότι πρέπει να διεξαχθεί γόνιμος διάλογος για όλο το προηγούμενο διάστημα, ακόμα και πριν την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, για τους σχεδιασμούς, τους συσχετισμούς και τις βεβαιότητες και πρότεινε τη διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό έπρεπε να διεξαχθεί ούτως ή άλλως, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ενώπιον τομής στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι όλοι τάσσονται υπέρ της ενότητας, η οποία «δεν επιβάλλεται». Αναφέρθηκε στον επιχειρούμενο «κανιβαλισμό» εις βάρος «συντρόφων γιατί βάζουν ζητήματα», που οι επικριτές τους θέλουν να ποινικοποιηθούν. «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα απειλούνται σύντροφοι με Ειδικά Δικαστήρια και μάλιστα από ποιους;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίδης.

Τόνισε ότι στην περίπτωση διάσπασης «πολύς κόσμος θα πάει σπίτι του και αυτό (θα) είναι η μεγαλύτερη απώλεια». Πρόσθεσε ότι ουδείς είναι ευχαριστημένος από τη διακυβέρνηση της χώρας, επισημαίνοντας ότι «δεν φθάσαμε στα όρια της αριστερής διακυβέρνησης με ποιοτική αναβάθμιση σε σειρά ζητημάτων».

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα που μπορούμε να παλέψουμε», κατέληξε ο κ. Σακελλαρίδης.

Η λιτότητα είναι δημιουργική καταστροφή, δεν είναι «λάθος», η λιτότητα αποτελεί ορθή πολιτική για το κεφάλαιο, τόνισε στην ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Μηλιός. Ο ίδιος είπε ότι η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να περάσει και πρότεινε ως ενδεικνυόμενη διαδικασία το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε αυτούς τους μήνες ζούμε τη μεγάλη ανατροπή των δικών μας προεκλογικών και μετεκλογικών δεσμεύσεων και της λαϊκής εντολής, υποστήριξε στην παρέμβασή της η Σοφία Παπαδόγιαννη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. «Πάμε για τρίτο μνημόνιο που θα προστεθεί στα μνημονιακά συντρίμμια» είπε, σημειώνοντας ότι η νέα συμφωνία φέρνει εμβάθυνση της ύφεσης.

Αναφερόμενη στα αντίμετρα που θα επιδιώξει η κυβέρνηση είπε ότι η επιτροπεία θα είναι τόσο ισχυρή που η κυβέρνηση αυτή θα είναι ξανά όμηρος των δανειστών, ενώ άσκησε έντονη κριτική για έλλειμμα δημοκρατίας στο κόμμα.

«Εδώ και χρόνια λέμε ότι μνημονιακές πολιτικές και δημοκρατία δεν πάνε μαζί. Αυτό το ζούμε και στο κόμμα μας. Δεν υπάρχει όργανο που να έχει νομιμοποιήσει τις επιλογές της κυβέρνησης τις οποίες επιβάλει μονομερώς» ανέφερε και τάχθηκε κατά του έκτακτου συνεδρίου γιατί «θα επιβάλει τον εκβιασμό των δανειστών».

Επίσης, εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε συστημική προσαρμογή και ζήτησε να γίνει άμεσα διαρκές συνέδριο, πριν η κυβέρνηση της αριστεράς υπογράψει μνημόνιο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ήσυχος υποστήριξε ότι το σχέδιο Α’ απέτυχε, πως πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη εκείνοι που είχαν και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, αλλά και ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις και για τους συντρόφους που είχαν την ευθύνη του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρειαζόμαστε συντεταγμένο σχέδιο άμεσης απεμπλοκής, υποστήριξε και τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου απεμπλοκής από το μνημόνιο και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή. «Δεν γίνεται να έχουμε επικεφαλής στη διαπραγματευτική ομάδα τον κ. Χουλιαράκη που είναι πιο τρόικα από την τρόικα», είπε και αναρωτήθηκε πόσο είναι καθαρό πολιτικά το γεγονός ότι την ίδια ώρα που στελέχη έδιναν τη μάχη υπέρ του «Όχι» στο δημοψήφισμα άλλα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξαφανισμένα.

«Είμαστε σε σημείο όχι απλά αδιεξόδου, αλλά σε σημείο πνιγμού», είπε και ζήτησε όλοι συλλογικά να σχεδιάσουν μέσα από ένα συνέδριο το «πώς θα απεγκλωβιστούμε».

Υπάρχουν διαδικασίες που οδηγούν σε διάσπαση, αλλά για μένα αυτή η λέξη είναι απαγορευμένη, τόνισε ο Αλέκος Καλύβης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Ο κ. Καλύβης είπε ότι δεν επιθυμεί την πτώση της κυβέρνησης, αλλά ομοίως δεν επιθυμεί την εγκατάλειψη της αριστερής πολιτικής, ενώ έκανε αναφορά σε εναλλακτική λύση «συμφωνημένης και συγκροτημένης εξόδου από το ευρώ», προσθέτοντας ότι αυτό από την πλειοψηφία θεωρήθηκε ως καταστροφή.

Τονίζοντας ότι η συμφωνία δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμη, ούτε κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη, ο κ. Καλύβης έκανε λόγο για απεμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ και την αναγκαιότητα εξεύρεσης ενός «οδικού χάρτη» πορείας του κόμματος. Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, είπε ότι τη διαχειρίστηκε μια ομάδα, με το κόμμα «στη γωνία» και χωρίς καμία «κομματική νομιμοποίηση».

Χαρακτήρισε το έκτακτο Συνέδριο, ως διαδικασία «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών», καλώντας σε σύγκληση Διαρκούς Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, διότι «δεν τίθεται θέμα ηγεσίας, αλλά πολιτικής γραμμής».

«Δεν ήταν μόνο το σύνθημα ΄καμία θυσία για το ευρώ΄, αλλά και το σύνθημα ΄καμία αυταπάτη για τη δραχμή΄ και με αυτό το σύνθημα κερδίσαμε τις εκλογές» είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας.

«Πολιτικό δημοσιογραφικό ρουλεμάν που επιχειρεί σήμερα να ρίξει στα σκυλιά τον Γιάννη Βαρουφάκη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη Νάντια Βαλαβάνη», κατήγγειλε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Αντώνης Νταβανέλος. «Απαιτώ από το Μαξίμου να ασκήσει τη δύναμη που έχει για να ξεσκίσει αυτό το ρουλεμάν» τόνισε.

Είπε ακόμη ότι αυτή τη συμφωνία οι διεθνείς καπιταλιστές και το ντόπιο καθεστώς επιχειρούν σήμερα να τη φορτώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ για να τον συντρίψουν στη συνέχεια. «Τέτοιες αντιμεταρρυθμίσεις πάντα τις πασάρανε σε σοσιαλδημοκράτες και μετά συνετρίβησαν. Μας τις πασάρουν και θα τσακίσουν το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε.

Στο ερώτημα αν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο αποτροπής της συμφωνίας, είπε ότι υπήρξε το σχέδιο Α’, το οποίο έχει περιγράψει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σχέδιο το οποίο αναφερόταν σε μονομερείς ενέργειες και χρηματοδότησή τους με στάση πληρωμών, με φορολογία του συσσωρευμένου πλούτου. «Αυτά τα εξέφραζε το σύνθημα ΄καμία θυσία για το ευρώ΄, που ήταν σχέδιο για την υπεράσπιση του λαού» είπε ο Αντώνης Νταβανέλος που κατήγγειλε την ύπαρξη «περίκλειστου κόμματος μέσα στο κόμμα, αυτό το περίκλειστο κόμμα που πήρε τις αποφάσεις».

Είπε, επίσης, ότι θα δώσει μάχη για γενική απεργία απέναντι στο μέτρο της κατάργησης του αγγελιοσήμου, καταγγέλλοντας ότι αυτό θα είναι μέτρο πριμοδότησης των καναλαρχών.

Πορευθήκαμε με βεβαιότητες που διαψεύσθηκαν και συγκεκριμένα ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς, ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο για το χρέος και ότι μια διαπραγμάτευση θα μπορούσε να θέσει τέρμα στα μνημόνια, ανέφερε στην ομιλία της η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγκου.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει δικαιωθεί η αντίληψη για την ύπαρξη ενός Plan B, αλλά ούτε και η αντίληψη ότι ο χρόνος της Αριστεράς στην κυβέρνηση έχει τελειώσει.

Τόνισε ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμπέδωσης της αντίληψης περί τερματισμού της αριστερής κυβέρνησης, αλλά και της αντίληψης ότι με τη συμφωνία «είναι όλα καλά».

Η κυρία Σβίγκου πρότεινε συγκροτημένο και ανοιχτό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι «το πείραμα της κυβέρνησης της Αριστεράς δεν έχει τελειώσει», προσθέτοντας ότι «ο κόσμος αυτήν την στιγμή είναι μαζί μας, αλλά πρέπει να του δώσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο», καθώς «τα σχέδια για Grexit, για ανατροπή της κυβέρνησης και για εμπέδωση του μνημονίου ως μονόδρομου, δεν έχουν τελειώσει».

Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης συνιστά συντριπτική ήττα, δήλωσε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης που αναρωτήθηκε πώς αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε μάχες, έγινε ένα περίκλειστο κόμμα.

Ο κ. Καραγιαννίδης ζήτησε χαμηλούς τόνους και έκανε ειδική αναφορά στην εφημερίδα «Η Αυγή», από την οποία είπε ότι πρωτίστως εκείνη πρέπει να τηρήσει χαμηλά τους τόνους, διότι η ενότητα δεν είναι ευσεβής πόθος, αλλά πολιτική πρακτική.

Είπε επίσης ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το να ζητάνε κάποιοι επιπτώσεις για ανθρώπους που έδωσαν μάχες με τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή τόλμησαν να διαφοροποιηθούν.

Ο κ. Καραγιαννίδης κατήγγειλε «το ξεκατίνιασμα μεταξύ συντρόφων στα τηλεοπτικά παράθυρα», είπε ότι θα έπρεπε ήδη να υπάρχει ένα σχέδιο στην περίπτωση που δεν γίνει η συμφωνία, ένα εναλλακτικό σχέδιο το οποίο θα έπρεπε να είχε σχεδιαστεί, και καυτηρίασε το γεγονός ότι ποινικοποιούνται ο Γιάνnης Βαρουφάκης και η Νάντια Βαλαβάνη και δεν έχει εκδοθεί μια ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Άλλη λύση δεν υπήρχε» ανέφερε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας. «Όποιος έχει άλλη πρόταση οφείλει να την πει. Άλλο δρομολόγιο δεν μπορούσε να υπάρξει σε αυτή τη φάση» είπε, τονίζοντας πως είναι αναγκαίο να υπάρξει συγκροτημένη συζήτηση και πως «οι διασπάσεις δεν είναι λύση». 

«Δεν μπορεί να αφήνουμε τον ελληνικό λαό έρμαιο, δεν είναι αυτό στάση ευθύνη της Αριστεράς, για να είμαστε εμείς εντάξει με το συνειδησιακό μας πρόβλημα» πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσαν σπουδαίο αγώνα απέναντι σε άγρια θηρία» δήλωσε ο διοικητής του ΙΚΑ Γιάννης Θεωνάς, καλώντας «να μην ανατραπεί η πρώτη αριστερή κυβέρνηση με τη διάσπαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

«Ζούμε τις τελευταίες πράξεις ενός προαναγγελλόμενου τέλους του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε η Ελένη Πορτάλιου, κάνοντας παράλληλα λόγο για «οδυνηρή ήττα» και υποστηρίζοντας πως στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ούτε plan A σοβαρό.

«Η στρατηγική των θεσμών είναι να μας εξοντώσουν και να μας οδηγήσουν σε Grexit. Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι η συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να ετοιμαστεί και για το Grexit και για την αδυναμία της να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις και μετά από 6 μήνες σκληρής προσπάθειας και δώδεκα νόμων που οι περισσότεροι από αυτούς ακύρωσαν μνημονιακές ρυθμίσεις, έρχεται και φέρνει το τρίτο μνημόνιο. Εδώ υπάρχει τρέλα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος.

«Γιατί φτάσαμε εδώ; Το δίλημμα είναι λοιπόν όπως είπε ο πρόεδρος, δύσκολος συμβιβασμός ή άτακτη χρεοκοπία διότι δεν είχαμε κάποια καλύτερη εναλλακτική λύση; Γιατί αν πραγματικά το δίλημμα ήταν αυτό τότε τι λέγαμε στον κόσμο; Τι λέγαμε όταν ζητούσαμε την ψήφο του; Τι είπαμε στη Βουλή και χειροκροτήθηκε ο πρόεδρος; Είπε ότι αποφάσισα να πρωτοτυπήσω και να εφαρμόσω το πρόγραμμα μου», είπε ο κ. Πετράκος και αναρωτήθηκε γιατί φτάσαμε εδώ.

Σχολιάζοντας την άποψη ότι φτάσαμε σε συμφωνία γιατί δεν είχαμε εναλλακτική, είπε ότι η εναλλακτική πρόταση ήταν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet