Καθυστέρηση εβδομάδων ή και μηνών για την επιστροφή των δύο στρατιωτικών
Πολιτική

Καθυστέρηση εβδομάδων ή και μηνών για την επιστροφή των δύο στρατιωτικών

Την αίσθηση ότι η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, ίσως και μήνες, απέκτησαν οι βουλευτές που έδωσαν το «παρών» στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες από Τούρκους εμπειρογνώμονες, με έμφαση στα κινητά των δύο στρατιωτικών, ενώ αποκάλυψε ότι θα σταλεί και Έλληνας εκπρόσωπος σε αυτές τις έρευνες, οι οποίες θα κρατήσουν δύο με τρεις εβδομάδες.

Έπειτα θα διαμορφωθεί το κατηγορητήριο, σύμφωνα με την εικόνα των βουλευτών, συνεπώς η διαδικασία de facto θα κρατήσει περισσότερο. Μάλιστα, έξω από την αίθουσα βουλευτές εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους ότι η υπόθεση μπορεί να διαρκέσει ως και έναν χρόνο, εφόσον υπάρξουν περαιτέρω χρονοτριβές. Γενικά, κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων μετά τη συνεδρίαση είναι ότι οι απαιτήσεις που προβάλλει η Τουρκία είναι ποιοτικά αναβαθμισμένες, πράγμα που απορρέει από το γεγονός ότι μέχρι στιγμής ανάλογα περιστατικά επιλύονταν γρήγορα και αναίμακτα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Κοτζιάς.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός τόνισε την ανάγκη να κλείσουν αυτή τη στιγμή όλα τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν στην εξωτερική πολιτική της χώρας, με σκοπό το βάρος να πέσει στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας κατά τρόπο αποτελεσματικό.

Κουμουτσάκος: Λάθος το ότι η Τουρκία είναι «νευρική δύναμη»

Επιμένει η Ν.Δ. στο αίτημά της για ενημέρωση της Βουλής από τους κ.κ. Κοτζιά και Καμμένο, καθώς θεωρεί ότι η κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής από τον υπουργό Εξωτερικών δεν κάλυψε όλο το φάσμα των θεμάτων που θα έπρεπε να καλυφθούν, λόγω της απουσίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας από την συνεδρίαση, καθώς ο κ. Καμμένος βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

«Επαναφέραμε το αίτημά μας διότι παραμένει αναπάντητο», είπε σχετικά ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος. Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ για τον τρόπο που προσεγγίζουν τη στάση της Τουρκίας, την οποία θεωρούν μια νευρική δύναμη, εννοώντας ότι η νευρικότητα είναι στοιχείο παροδικό, ενώ η Ν.Δ. την ερμηνεύει ως σταθερή στρατηγική, γιατί η Τουρκία αισθάνεται ισχυρή. Μάλιστα σχολίασε σχετικά ότι «λάθος εκτιμήσεις οδηγούν σε λάθος στρατηγικές» και δήλωσε ότι η Τουρκία «καθίσταται ένας αμφισβητίας της διεθνούς νομιμότητας στην ανατολική Μεσόγειο, παρεμποδίζοντας την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας-Κύπρου».

Μάλιστα επανέλαβε ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο αποδείχθηκε ότι όχι μόνον δεν βοήθησε τις σχέσεις των δύο χωρών, όπως υποστήριζε η κυβέρνηση, αλλά τις τραυμάτισε. Επικαλέστηκε προς τούτο το γεγονός ότι (και) στην περίπτωση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αποδείχθηκε ότι δεν λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας που υποτίθεται ότι υπήρχαν, ενώ στηλίτευσε και τη στάση του ΥΠΕΘΑ λέγοντας ότι «εάν χρειάζεται πέντε μέρες για να τοποθετηθεί υπουργός Άμυνας αυτό συνιστά μείζον ζήτημα».

«Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το θέμα. Όμως αρχίζει πλέον να αποκτά σταθερό χαρακτήρα η πολιτική ομηρείας που ακολουθείται και γίνεται εργαλείο εξωτερικής πολιτικής», σχολίασε ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών την πρόταση του κόμματός του για τη συγκρότηση Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου, κάτι, που φέρεται να έγινε αποδεκτό από τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Ν. Χριστοδουλίδη, που ήταν παρόν.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet