Και εγένετο… Βόρεια Μακεδονία – Πέρασε με 153 «ναι» η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή
Πολιτική

Και εγένετο… Βόρεια Μακεδονία – Πέρασε με 153 «ναι» η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή

Πέρασε με 153 «ναι» η Συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. «Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είπαν και οι Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Λυκούδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Δανέλλης. Μόλις η Έλενα Κουντουρά και η Κατερίνα Παπακώστα είπαν «ναι» ακούστηκαν γιουχαΐσματα.

Γιώργος Δημαράς και Αριστείδης Μπαλτάς ψήφισαν «ναι» με επιστολική ψήφο. «Όχι» ψήφισε με επιστολική ψήφο ο Κωνσταντίνος Κατσίκης.

Κατά τη διάρκεια της κρίσιμης ψηφοφορίας, οι δύο πρώην βουλευτές του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς ψήφισαν κατά συνείδηση. Ο κ. Ψαριανός επέλεξε το «παρών» και ο κ. Αμυράς ψήφισε «όχι».

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης έβγαλε ένα πανό στην Ολομέλεια και ψήφισε «όχι».

Ζάεφ: Ιστορική νίκη

Για μια «ιστορική νίκη» έκανε λόγο ο Ζόραν Ζάεφ, αμέσως μετά την έγκριση της Συμφωνίας. Παράλληλα επεσήμανε ότι η Συμφωνία θα φέρει την ειρήνη και την πρόοδο στα Βαλκάνια προκειμένου η Ευρώπη να είναι αιώνια.

Ντιμιτρόφ: Περήφανος για όσα πετύχαμε – Το θάρρος και η ελπίδα νίκησαν τον φόβο

«Περήφανος για όσα πετύχαμε» δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Κοτζιά και τον Γιώργο Κατρούγκαλο, υπογραμμίζει ότι «το κουράγιο και η ελπίδα νίκησαν τον φόβο».

«Το μέλλον είναι εδώ» γράφει ο Ντιμιτρόφ στο Twitter, επικαλούμενος και τα λόγια του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, «ο οποίος συχνά λέει ότι η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή».

«Ζήτω η φιλία μας και η φιλία μεταξύ των εθνών μας! Ζήτω ο ανοιχτόμυαλος πατριωτισμός!», καταλήγει ο Ντιμιτρόφ.

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει το καταστροφικό του πέρασμα με μια εθνική υποχώρηση

«Οι Έλληνες βίωσαν τι σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ και έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του αμέσως μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «σήμερα είναι μία δύσκολη, μια στενάχωρη μέρα για την Ελλάδα», καθώς «η κυβέρνηση, με μία ευκαιριακή πλειοψηφία, ψήφισε την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών». 

«H κύρωσή της σημαίνει την επίσημη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους κατοίκους των Σκοπίων για πρώτη φορά από ελληνική κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Κοτζιάς: Ζόραν και Νικόλα η ιστορία είναι σχολείο και όχι φυλακή

«Σήμερα νίκησε η πολιτική ειρήνης» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή.

«Ζόραν και Νικόλα η ιστορία είναι σχολείο και όχι φυλακή. Μαζί σταθήκαμε στη σωστή πλευρά της» προσθέτει ο κ. Κοτζιάς, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Τουσκ: Αλέξη, Ζόραν μπράβο!

«Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν – μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο», έγραψε λίγο μετά την έγκριση της Συμφωνίας ο Ντόναλντ Τουσκ.

Στόλτενμπεργκ: Ανυπομονώ για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων χαιρέτισε μέσω Twitter ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Χαιρετίζω την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι το οποίο συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Προσβλέπω στο μέλλον η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», αναφέρει ο Στόλτεμπεργκ.

Αντρέεβα: Σκόπια και Αθήνα έγραψαν μία νέα σελίδα στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον

«Ανυπομονούμε για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας που θα οδηγήσουν στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών» έγραψε στο Twitter η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα«Ήδη η Αθήνα και τα Σκόπια, έγραψαν μαζί μία νέα σελίδα στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον», καταλήγει.

Το κείμενο της Συμφωνίας όπως το έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση

Σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε στο δημοσιότητα:

Το επίσημο όνομα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο είναι το συνταγματικό όνομα και χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. Το σύντομο όνομα θα είναι «Βόρεια Μακεδονία».

Η ιθαγένεια είναι Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η επίσημη γλώσσα είναι η «μακεδονική γλώσσα», όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων, που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977, και περιγράφεται στο άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας συμφωνίας.

Στο άρθρο 2 της συμφωνίας προβλέπεται ότι η Ελλάδα δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη της γείτονος υπό το νέο όνομα και τις ορολογίες σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς που η Ελλάδα είναι μέλος.

Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας.

Το άρθρο 7 της συμφωνίας αναφέρει:

Τα μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και ιστορική κληρονομιά.

Όταν γίνεται αναφορά στο Πρώτο Μέρος (σ.σ.: Ελλάδα), με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας Ελλάδας αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Όταν γίνεται αναφορά στο Δεύτερο Μέρος (σ.σ.: ΠΓΔΜ), με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο παραπάνω εδάφιο (άρθρο 7.2)

Το Δεύτερο σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα της, η Μακεδονική γλώσσα, ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Τα μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών διήρκησε τρεις μέρες και σημαδεύτηκε από τη σφοδρή αντιπαράθεση και τις λεκτικές εξάρσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet