Κυρ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών
Κοινωνία

Κυρ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

«Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 84ης ΔΕΘ, δεσμευόμενος για έργο με σαφή χρονοδιαγράμματα και μεθοδική δουλειά. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μεταξύ άλλων τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ και από το 28% στο 24% για τις επιχειρήσεις, τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες από την 1η Ιουλίου 2020 έως το 2023 και την αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια στις νέες οικοδομές. Μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους για «ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα». Αναφορές στον Ελευθέριο Βενιζέλο.

«Σήμερα, ακριβώς δύο μήνες μετά τις εκλογές, η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. Δεν έγινε η ζωή των Ελλήνων καλύτερη μέσα σε δυο μήνες, δεν έχω αυταπάτες. Αλλά επιστρέφει η εθνική αυτοπεποίθηση ότι ενωμένοι μπορούμε επιτέλους να χτίσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε. Μπαίνουν λιθαράκι-λιθαράκι τα θεμέλια για την αναγέννηση της χώρας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε, τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε ευχηθεί «να ξανασυναντηθούμε φέτος εδώ, αλλά μία βδομάδα νωρίτερα. Έτσι κι έγινε. Με την απόφαση του ελληνικού λαού, σας απευθύνομαι σήμερα, για πρώτη φορά από αυτό το βήμα, ως πρωθυπουργός».

«Από αυτό το βήμα είχα καλέσει τον λαό σε μία Συμφωνία Αλήθειας. Σήμερα σας καλώ σε μία Συμφωνία Δημιουργίας. Συμφωνία Δράσης και Αποτελέσματος. Συμφωνία Αναγέννησης και Προόδου, που θα τηρηθεί με σαφές χρονοδιάγραμμα και μεθοδική δουλειά» τόνισε.

«Δεν θα κρύψουμε τις δυσκολίες, που είναι πολλές, όπως και οι προκλήσεις, όπως η ΔΕΗ ή η διαχείριση του μεταναστευτικού και θεσμικές, όπως τα ζητήματα της δικαιοσύνης. Αλλά θα αποφύγω τις αναφορές περί καμένης γης. Η πολιτική μας συμπυκνώνεται σε τέσσερις λέξεις: Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε. Οι πολίτες ξέρουν ποιοι πλήγωσαν τη χώρα, καθήκον μας είναι να επουλώσουμε τις πληγές» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Όσα υποσχεθήκαμε ήταν καλά μελετημένα και κοστολογημένα. Γι’ αυτό και μπορούμε να τα εφαρμόσουμε. Από τους πρώτους δύο μήνες, οι πολίτες κατάλαβαν πως είμαστε μια κυβέρνηση που ό,τι λέει, το κάνει κιόλας. Και έτσι σκοπεύουμε να πορευτούμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, στο μέτωπο της ανάπτυξης, «ξεμπλοκάρονται επενδύσεις που βάλτωναν για καιρό στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της πολιτικής αδιαφορίας. Προωθούνται άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και Αεροδρόμιο Αθηνών. Για το τελευταίο, είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο. Μπήκε μπροστά το σχέδιο ανάταξης της ΔΕΗ. Και μην ξεχνάμε ότι, ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, τελειώσαμε οριστικά με τα capital controls» τόνισε.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, «η κοινωνία είδε ξανά το κράτος δίπλα της. Δρομολογείται η ανάπλαση στο Μάτι, λειτούργησε το 112, καταφέραμε οι πυρκαγιές να μη στοιχήσουν φέτος ούτε μια ζωή».

«Δυστυχώς, η ΔΕΘ είχε γίνει βήμα ηχηρών εξαγγελιών, που μετά διαψεύδονταν. Σήμερα, σπάω μια κακή παράδοση. Δε θα ακολουθήσω την πεπατημένη. Καταθέτω ένα ετήσιο σχέδιο το οποίο θα κριθεί στην επόμενη Έκθεση. Από σήμερα, στο βήμα της ΔΕΘ δεν θα εκπέμπονται υποσχέσεις, θα αναλαμβάνονται δεσμεύσεις. Το βήμα της ΔΕΘ γίνεται βήμα δωδεκάμηνου προγραμματισμού, μεσοπρόθεσμων κατευθύνσεων και δημοκρατικής λογοδοσίας» ανέφερε.

Επανέλαβε ότι η οικονομία και η ανάπτυξη, που είναι το πρόταγμά του, αποτελούν το «κλειδί» για κάθε βήμα της χώρας. «Όρο για την ασφάλεια και την ευημερία της. «Αλλά και κεντρική ιδεολογική μας διαφορά με τους πολιτικούς αντιπάλους μας».

Επιπλέον, σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια το “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης. Είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Που δεν μιλά μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά αναζητεί κοινές λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της ηπείρου μας. Από την κλιματική αλλαγή και την τεχνολογική επανάσταση, μέχρι το προσφυγικό και τις ευκαιρίες της κοινής αμυντικής πολιτικής». «Ούτε νταούλια, ούτε ζουρνάδες. Μόνο σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, καλή προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Με έμφαση ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η ανάπτυξη είναι το πιο σημαντικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Αποτελεί πολιτική προτεραιότητα από την οποία θα κριθεί η επιτυχία της κυβέρνησης. Θα μειώσουμε την ανεργία. Θα δημιουργήσουμε πολλές καλές δουλειές. Θα βελτιώσουμε το εισόδημα των πολιτών» είπε.

Όπως συμπλήρωσε, στο μέτωπο της οικονομίας «έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα ακολουθήσουμε συνετή δημοσιονομική πολιτική. Κάθε μέτρο μας θα είναι αυστηρά κοστολογημένο και μέσα στις δυνατότητές μας. Ταυτόχρονα, όμως, θα στραφούμε δυναμικά στις επενδύσεις για την παραγωγή νέου πλούτου και την τόνωση της απασχόλησης. Με ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων, θα κερδίσουμε ισχυρή αξιοπιστία. Και στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, θα διεκδικήσουμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα. Τα οποία, με τη σειρά τους, θα μας προσφέρουν μεγαλύτερο χώρο για αναπτυξιακές, αλλά και για κοινωνικές πολιτικές» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως πρόσθεσε, «είναι καλύτερο να συζητάς, παρά να ζητάς και είναι καλύτερα να υπερασπίζονται άλλοι το δίκαιό μας, παρά να αναλωνόμαστε σε μάταιους μονολόγους χωρίς αντίκρισμα».

Φορολογικές ελαφρύνσεις

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων. Ειδικότερα:

  • Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.
  • Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%, ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
  • Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%, καθώς και στα μερίσματα, από 10% σε 5%.
  • Αναστέλλεται για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.
  • Δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή αναβάθμιση κτηρίων, ενώ αναστέλλεται ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
  • Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης.
  • Μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
  • Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
  • Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
  • Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα, «θα δημιουργήσει συνθήκες ώστε η Ελλάδα να γίνει έδρα μεγάλων πολυεθνικών που καλύπτουν την περιοχή μας». Θα αποσαφηνίζει και την έννοια της φορολογικής κατοικίας. Το νομοσχέδιο θα δίνει κίνητρο σε επιχειρήσεις που θα ενισχύουν τους εργαζόμενους τους με παροχές σε είδος.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «καμία φιλοεπενδυτική πολιτική δεν μπορεί να εκληφθεί ως διαβατήριο για εργοδοτική ασυδοσία». Ξεκαθάρισε δε πως «καμία αντεργατική συμπεριφορά δε θα γίνει ανεκτή… Στόχος μας είναι η προστασία των εργαζομένων, η στήριξη της πλήρους απασχόλησης, η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Δεν μπορείς να είσαι υπέρ της εργασίας και ταυτόχρονα να την υπερφορολογείς. Ειδικά σε μια οικονομία με εκτεταμένη αδήλωτη-υποδηλωμένη εργασία» είπε.

«Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα της υποδηλωμένης εργασίας και της κατάχρησης των ευέλικτων μορφών εργασίας. Θεσπίζουμε αμέσως προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η μόνιμη απασχόληση. Συνολικά 600.000 εργαζόμενοι θα δουν άμεσα βελτίωση των αποδοχών τους» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση διευκολύνει τις επιχειρήσεις και «γι’ αυτό και απαιτεί από αυτές να πληρώνουν τους μειωμένους φόρους, να τηρούν την εργατική νομοθεσία και να φροντίζουν τους υπαλλήλους τους, αλλά και να σέβονται το περιβάλλον… Η ελληνική επιχειρηματικότητα πρέπει να αλλάξει εργοδοτικά πρότυπα. Με τον ίδιο τρόπο που προσωπικά είμαι σύμμαχος της υγιούς και δημιουργικής επιχειρηματικότητας, μετατρέπομαι και σε σκληρό αντίπαλο όποιου την προσβάλλει με την αντεργατική και αντικοινωνική συμπεριφορά του» είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι πριν κλείσει το 2019 προωθούνται δυναμικά πολλά επενδυτικά σχέδια, που θα προσφέρουν πολλές καλές θέσεις εργασίας: Ελληνικό, ζώνες πολεοδόμησης, καζίνο. Όπως είπε, στην Eldorado Gold υπογράφηκαν οι τρεις αποφάσεις που έμεναν στα συρτάρια επί τρία χρόνια, παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ. H Cosco κατέθεσε νέο σχέδιο, το υπουργείο θα έχει απάντηση μέσα στον επόμενο μήνα, είπε.

Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε και τις επενδύσεις στον κλάδο του φαρμάκου, αναφέροντας την πρώτη, της πολυεθνικής Pfizer, που αποφάσισε να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης κι Ανάλυσης Δεδομένων. Όπως είπε, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα σε όσες εταιρείες του κλάδου επενδύσουν, να συμψηφίζουν έως 50 εκατ. ευρώ για το 2019 μέρος των επενδύσεων αυτών με τις υποχρεώσεις τους έναντι του ελληνικού Δημοσίου και το clawback.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης, εξήγγειλε ότι άμεσα καθιερώνονται ευνοϊκότεροι όροι για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων. Απλοποιούνται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και διευκολύνεται η εγκατάσταση επιχειρηματικών πάρκων. Παράλληλα, εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

«Προχωρούμε με ένα νέο σχέδιο για τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Προσφέρουμε στις τράπεζες όλα τα κατάλληλα εργαλεία. Ζητούμε από τις τράπεζες να μειώσουν τα “κόκκινα” δάνεια, σε μονοψήφιο ποσοστό, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια» είπε.

Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η υπερύθμιση κι ο ασφυκτικός έλεγχος, «στο όνομα της δήθεν προστασίας των εργαζόμενων, φέρνει συχνά τα αντίθετα αποτελέσματα. Η αγορά αντιδρά με υπέρμετρη ελαστικοποίηση, ιδίως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πως από 1ης Ιουλίου 2020 ξεκινά η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε μονάδες έως και το 2023, μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης. Υπενθύμισε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2020 το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ηλεκτρονικά, χωρίς τη φυσική παρουσία του ασφαλισμένου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ψηφιακή πραγματικότητα είναι το 4ο πεδίο που κρίνεται η ανάπτυξη. «Σήμερα η Ελλάδα είναι ουραγός, 26η στους 28 της Ε.Ε. Ο 21ος αιώνας απαιτεί ένα Ψηφιακό Κράτος. Γρήγορο, αποτελεσματικό και παραγωγικό υπέρ του πολίτη. Δέσμευσή μας, να βρεθούμε στον ευρωπαϊκό μ.ο. μέσα στην επόμενη τετραετία. Εργαλείο μας, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Αρχίζουμε με την ηλεκτρονική πύλη http://GOV.GR , που θα γίνει γέφυρα αλληλεπίδρασης πολίτη – κράτους» είπε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι μέχρι το 2020 απλουστεύεται το πλαίσιο για διαδικασίες, όπως αυτές που αφορούν του απόδημους. «Αν πρέπει να ξεχωρίσω μία θεσμική πρωτοβουλία άξια να τονιστεί σήμερα, αυτή είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους και η καθιέρωση του θεσμού της επιστολικής ψήφου. Το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στο 2019» είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες, που θα επιτρέπουν την απομακρυσμένη ταυτοποίηση.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η προστασία του πολίτη αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, είναι όμως και προϋπόθεση ανάπτυξης. «Γιατί πώς θα ανθίσει μια γειτονιά που πολιορκείται από το έγκλημα; Ποιος έμπορος θα ανοίξει μαγαζί όταν απειλείται ο τζίρος του από ανεξέλεγκτο παραεμπόριο;» διερωτήθηκε και εξήγγειλε την πρόσληψη 1.500 αστυνομικών, την ανασύσταση των Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και ΔΕΛΤΑ, καθώς και την ανανέωση του στόλου των περιπολικών της ΕΛΑΣ.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών και 2.000 νέων γενικών γιατρών πρωτοβάθμιας υγείας, λέγοντας ότι οι πρώτοι 800 θα αναλάβουν αμέσως τα καθήκοντά τους. Όπως τόνισε, «η Υγεία ωφελεί και την οικονομία: Ο εξορθολογισμός των προμηθειών στα νοσοκομεία και η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής εξοικονομούν χρήματα. Ο ιατρικός τουρισμός αυξάνει τα δημόσια έσοδα. Για να έχουμε πόρους να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες αξιοπρεπούς περίθαλψης».

«Δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς σύγχρονη Παιδεία και πρωτοπόρα έρευνα, με ασφαλή και εξωστρεφή πανεπιστήμια» είπε για τα εκπαιδευτικά θέματα ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «αποκαταστήσαμε το άσυλο διακίνησης ιδεών. Προωθούμε τα ξενόγλωσσα τμήματα. Απελευθερώνουμε τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων από τη γραφειοκρατία».

Κατά τον πρωθυπουργό, «ενέργεια και περιβάλλον αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για την πατρίδα μας. Η παραγωγή ενέργειας πρέπει πλέον να συνδυάζεται με την προστασία των φυσικών πόρων. Η χώρα πρέπει να μπει στον δρόμο της απεξάρτησης από τον άνθρακα» συνέχισε ο πρωθυπουργός. Όπως σημείωσε, στην επόμενη διϋπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων θα εγκριθεί ένα νέο σχέδιο ηλιοθερμικό έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνολογία ρευστού άλατος στην Κρήτη, που θα καλύψει 10% των αναγκών του νησιού. Και το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ κινείται στην ίδια κατεύθυνση, με την αδρανοποίηση μονάδων που δεν είναι πλέον βιώσιμες εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, «προχωράμε σε ταχύτερη απεξάρτηση από τον λιγνίτη. Εκπονούμε Εθνικό Σχέδιο για την Ηλεκτροκίνηση, αρχίζοντας από τα λεωφορεία. Δίνουμε κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας και πράσινη ανάπλαση κτηρίων. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων με έμφαση στην πρόληψη και την ανακύκλωση. Ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή μας για απαγόρευση χρήσης πλαστικών από το 2021».

Η «ανάπτυξη για όλους» αφορά κατ’ εξοχήν τη Βόρεια Ελλάδα κι ορίζεται από το τρίπτυχο Επενδύσεις-Υποδομές-Καθημερινότητα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι είναι «απόλυτη προτεραιότητά μας η προστασία κι ενίσχυση των προϊόντων της Μακεδονίας. Θα προστατεύσουμε το brand Μακεδόνια, την πραγματική Μακεδονία και θα το υποστηρίξουμε με μια μεγάλη εκστρατεία» ανέφερε.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα για την ανάπλαση της ΔΕΘ, ώστε να κηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός.

«Τέλος τα μεγάλα λόγια για το Μετρό της Θεσσαλονίκης» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «με την κατάσταση που κληρονομήσαμε, θα ήταν ένα έργο κολοβό». Αντιθέτως, τώρα, «θα επιστρέψουμε στο αρχικό σχέδιο, με απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων. Έτσι, το Μετρό θα λειτουργήσει τον Απρίλιο του 2023» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως θα ανατεθούν στα ΚΤΕΛ αστικές και περιαστικές διαδρομές, ώστε ο ΟΑΣΘ να λειτουργεί καλύτερα στην πόλη.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να κλείσω με δύο αναφορές που έρχονται από το παρελθόν. Αλλά νομίζω ότι κρατούν όλη την ισχύ και τη ζωντάνια τους» είπε προς το τέλος της ομιλίας του στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η μία έρχεται από τα Χανιά και η άλλη από εδώ, απ’ τη Θεσσαλονίκη: “Γνωρίζομεν ότι ο αγών μας ούτος, είναι εκτάκτως δυσχερής. Αλλ’ όσον δυσχερής είνε ο αγών, τόσο υψηλά είνε τα έπαθλα του αγώνος τούτου. Και άλλο τόσον ακατάβλητος οφείλει να είναι -και θα είναι- η εις αυτόν εμμονή μας”: Χανιά, 1903.

Θεσσαλονίκη, 1928: “Με δύο μόνον λέξεις δύναμαι να σας είπω, την στιγμήν αυτήν, ότι αναλαμβάνομεν να αναπτύξωμεν όλους τους κλάδους της εθνικής παραγωγής. Και να καταστήσωμεν πλέον ανεκτήν την τόσον δύσκολον σήμερον ζωήν του λαού. Θα… σπρώξωμεν την Ελλάδα εις τον δρόμον της προόδου. Και να την καταστήσωμεν αγνώριστον”.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Νεαρός ριζοσπάστης πολιτικός στην Κρήτη, το 1903, αλλά και ώριμος οραματιστής εθνικός ηγέτης στη Θεσσαλονίκη το 1928. Με τρόπο λιτό και σαφή, θέτει το σχέδιο της χώρας: αγώνας συνεχής για την πρόοδο, για μία Ελλάδα αγνώριστη σε σύγκριση με το κακό παρελθόν της. Για μια καλύτερη ζωή του λαού. Γι΄ αυτό, δηλαδή, που σήμερα αποτυπώνεται στο σύνθημα Ανάπτυξη για Όλους! Σε αυτήν τη γραμμή θα κινηθούμε, λοιπόν, με οδηγό τα λόγια- παρακαταθήκη του Βενιζέλου. Ο αγώνας μας είναι και πάλι “δυσχερής”, η επιμονή μας όμως παραμένει “ακατάβλητη”. Αλλά και τα έπαθλα του αγώνα, όπως και τότε, είναι και τώρα “υψηλά”: Ενωμένοι οι Έλληνες θα φέρουμε την πατρίδα μας στον δρόμο της προόδου» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet