Πρόκληση Ερντογάν για Κύπρο και τουρκικές «απειλές» κατά ΗΠΑ
Κόσμος

Πρόκληση Ερντογάν για Κύπρο και τουρκικές «απειλές» κατά ΗΠΑ

Με προκλητικές αναφορές για την Τουρκική εισβολή και την πολιτική του Αττίλα συμπληρώνει το άρθρο του στους New York Times, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι «τη δεκαετία του ΄70, η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους παρά της αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον». Την ίδια στιγμή σε δηλώσεις του ενώπιον υποστηρικτών του στην παραθαλάσσια πόλη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει απερίφραστα ότι το γεγονός ότι «οι ΗΠΑ γύρισαν την πλάτη στον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, για έναν χριστιανό Αμερικανό πάστορα έχει ενοχλήσει και αναστατώσει την Άγκυρα».

«Αν οι ΗΠΑ μας γυρίζουν την πλάτη τους… επιλέγοντας αντί ημών έναν πάστορα, συγγνώμη…συνεχίζουμε τον δρόμο μας με αποφασιστικά βήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν ενώπιον του πλήθους και συμπλήρωσε πως «η αντιμετώπιση από την Αμερική του στρατηγικού της εταίρου μας ενόχλησε, μας αναστάσωσε».

Λίγο νωρίτερα στο άρθρο του στους New York Times ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμιζε ότι η «Τουρκία έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι μπορεί μόνη της να φροντίζει τις υποθέσεις της εάν οι ΗΠΑ αρνούνται να ακούσουν» και προειδοποιεί την Ουάσινγκτον ότι αν συνεχίσει την πολιτική των κυρώσεων η ίδια θα αναζητήσει αλλού νέους «φίλους και συμμάχους».

Στο άρθρο του ο Ερντογάν κάνει μια μακρά αναφορά στις συμμαχικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Σημειώνει όμως πως αυτές οι ιστορικές σχέσεις βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω μιας σειράς πρόσφατων διαμαχών. Αναφέρει συγκεκριμένα την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και την μη έκδοση του Γκιουλέν που διαμένει στις ΗΠΑ, τον εξοπλισμό των Κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και τέλος τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ την Κυριακή.

«Η Τουρκία έχει δείξει επανειλημμένα ότι φροντίζει μόνη της τις υποθέσεις της αν οι ΗΠΑ αρνούνται να ακούσουν», προειδοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος αναφέροντας την κατάληψη της βόρειας Κύπρου το 1974. «Τη δεκαετία του ΄70 η τουρκική κυβέρνηση παρενέβη για να προλάβει σφαγές εθνικών Τούρκων από τις Ελληνοκυπρίους παρά τις ενστάσεις της Ουάσινγκτον», αναφέρει συγκεκριμένα.

«Πιο πρόσφατα, η αδυναμία της Ουάσινγκτον να κατανοήσει τη σοβαρότητα των ανησυχιών μας για την εθνική μας ασφάλεια από τη Βόρεια Συρία είχε ως αποτέλεσμα δύο στρατιωτικές επεμβάσεις που είχαν ως αποτέλεσμα της αποκοπής της πρόσβασης του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στα σύνορα του ΝΑΤΟ αλλά και την απομάκρυνση των Κούρδων ενόπλων από την πόλη του Αφρίν», σημειώνει ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος.

«Όπως και τότε θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα», τονίζει ο Ερντογάν και προειδοποιεί πώς η «η Ουάσινγκτον πρέπει να εγκαταλείψει την λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να αποδεχτεί ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές πριν να είναι αργά… Η αποτυχία αναστροφής αυτής της τάσης της μονομερούς πρακτικής και ασέβειας θα απαιτήσει να αρχίσουμε να αναζητούμε νέους φίλους και συμμάχους», προειδοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος.

Στον ίδιο τόνο είναι και η απάντηση του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε το Σάββατο. Σε αυτό ο κ. Καλίν τονίζει ότι «οι απειλές και οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας δεν θα έχουν αποτέλεσμα» ενώ προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν την Τουρκία στο σύνολό της. «Το σύνολο του τουρκικού λαού αντιτίθεται στις πολιτικές των ΗΠΑ οι οποίες αγνοούν τις νόμιμες απαιτήσεις ασφαλείας της Τουρκίας» ανέφερε το «δεξί χέρι» του Ερντογάν.

«Οι απειλές, οι κυρώσεις και το μπούλινγκ εναντίον της Τουρκίας δεν θα έχουν αποτέλεσμα, το μόνο που θα κάνουν είναι να ενισχύσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας. Ωστόσο, θα απομονώσουν περαιτέρω τις ΗΠΑ τόσο έναντι της Τουρκίας όσο και έναντι της διεθνούς σκηνής», γράφει ο Καλίν στην εβδομαδιαία στήλη του στην εφημερίδα Daily Sabah. Ο Καλίν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ ενεπλάκη σε διαμάχες με τον Καναδά, το Μεξικό, την Κούβα, την Κίνα, τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ, τη Γερμανία και άλλες χώρες, κυρίως για εσωτερική κατανάλωση. «Αυτό έχει πλήξει την αξιοπιστία των ΗΠΑ ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου. Η αντίληψη στην Τουρκία δεν είναι διαφορετική» καταλήγει ο αξιωματούχος.

Οι σχέσεις των δύο χωρών περνούν σοβαρή κρίση με αφορμή μια σειρά από θέματα–από τα αντικρουόμενα συμφέροντα στη Συρία, μέχρι τη φιλοδοξία της Άγκυρας για την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων, αλλά κυρίως την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος δικάζεται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία. Τα πράγματα μάλιστα εντάθηκαν περαιτέρω αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ διπλασίασε τους δασμούς στο τουρκικό αλουμίνιο και χάλυβα κατά 20% και 50% αντίστοιχα.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet