Πώς το ΔΝΤ μπορεί να «στήσει» τις κάλπες – Τι θα αποφασίσει ο Τσίπρας
Πολιτική

Πώς το ΔΝΤ μπορεί να «στήσει» τις κάλπες – Τι θα αποφασίσει ο Τσίπρας

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει πως οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και μάλιστα στο τέλος της τετραετίας, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και τα σενάρια που κυκλοφορούν στο περιθώριο της συνάντησης του Washington Group και της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου φέρνουν ξανά σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία τη συζήτηση για εκλογές εντός του έτους.

Η συζήτηση αυτή εδράζεται στην παραδοχή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για την περίοδο 2019-2020 και η κρίσιμη παράμετρος αφορά στον ακριβή χρόνο εφαρμογής τους. Εάν, δηλαδή, η κυβέρνηση δεν καταφέρει να αποτρέψει τις πιέσεις του ΔΝΤ για επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 και όχι από το 2020 και να μην κατορθώσει να εξασφαλίσει το «ναι» από τους δανειστές για τουλάχιστον εξάμηνη αναβολή της εφαρμογής του μέτρου της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, που θα φέρει νέες και σημαντικές περικοπές στις συντάξεις και θα πρέπει να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2019, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό για κάλπες εντός του 2018. Το κλίμα θα βαρύνει ακόμη περισσότερο εάν υπάρξει ολιγόμηνη «τεχνική» παράταση του μνημονίου, όπως φέρονται να συζητούν -κατά τη γερμανική Suddeutsche Zeitung- οι δανειστές, καθώς θα ακυρωθεί το κυβερνητικό αφήγημα για έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το πολιτικό κόστος της εφαρμογής των μέτρων αυτών, το οποίο θα αρχίσει να μετρά από τη στιγμή που θα καταλάβουν οι πολίτες τα μέτρα στην τσέπη τους. Αυτό είναι, άλλωστε, και το κίνητρο για την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, ώστε να πετύχει αναβολή της εφαρμογής του μέτρου για τις περικοπές στις συντάξεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, υπέρ των εκλογών εντός του έτους συνηγορεί και η εκτίμηση που περιγράφεται ως το σενάριο της λεγόμενης «δεξιάς παρένθεσης», δηλαδή να εισπράξει η κυβέρνηση της Ν.Δ. τη φθορά από τα δημοσιονομικά μέτρα και έτσι να επιχειρηθεί η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών το 2020, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προκαλεί πρόωρες εκλογές με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, το σενάριο αυτό περιπλέκεται εάν η επόμενη κυβέρνηση δεν βρει τις 200 ψήφους για να καταργήσει άμεσα την απλή αναλογική, η οποία θα εφαρμοστεί έτσι σε μια πιθανή εκλογική αναμέτρηση το 2020 και θα καταστήσει μοιραία τον ΣΥΡΙΖΑ κομβικό παίκτη ή ακόμη και ρυθμιστή του πολιτικού σκηνικού.

Εξυπακούεται ότι ο χρόνος των εκλογών δεν συναρτάται μόνο με τις εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και με τα εθνικά θέματα. Κυρίως με το Σκοπιανό, το οποίο απειλεί να χωρίσει τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, λόγω των διαφωνιών των ΑΝΕΛ. Όμως, όπως φαίνεται τις τελευταίες ημέρες, τόσο η στάση των Σκοπιανών που απορρίπτουν τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας για ονομασία erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση, όσο και η καθυστέρηση στην όλη διαδικασία, μπορούν να μεταθέσουν την όποια λύση για το φθινόπωρο, όπως παραδέχθηκε σε συνέντευξή του και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Όπερ σημαίνει ότι τυχόν πολιτικές εξελίξεις που περιλαμβάνουν κάλπες θεωρητικά δεν αναμένονται νωρίτερα από το φθινόπωρο, εφόσον οι εκλογές γίνουν πράγματι εντός του 2018.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet