Σκληρές διαπραγματεύσεις και στο εσωτερικό για τη συμφωνία
Πολιτική

Σκληρές διαπραγματεύσεις και στο εσωτερικό για τη συμφωνία

Τα προβλήματα που πιθανόν να δημιουργηθούν στην κυβέρνηση Τσίπρα όταν έρθει η συμφωνία με τους δανειστές στη Βουλή, έχουν προκαλέσει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός συγκάλεσε χθες σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.

Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κορωνάκη, τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση και τον γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Μαντά.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Πάνο Καμμένο.

Ο κ. Καμμένος ως κυβερνητικός εταίρος, έχει ήδη “ρίξει προειδοποιητικές βολές” προς το Μαξίμου, υποστηρίζοντας ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα δεχθούν την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά, η οποία αποτελεί για εκείνους κόκκινη γραμμή. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να γίνει δεκτό κάτι τέτοιο εάν στη συμφωνία υπάρχει μία ισχυρή δέσμευση για το ελληνικό χρέος.

Αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι πρώτες αντιδράσεις πάντως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η ελληνική πρόταση και η καταρχήν θετική αποδοχή της από τους δανειστές της χώρας.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα παραμείνει αρραγής και η συμφωνία θα εγκριθεί στο Κοινοβούλιο. Τόνιζαν όμως, εν είδει προειδοποίησης προς τους κυβερνητικούς βουλευτές, ότι τυχόν μη ψήφισή της ισοδυναμεί με απώλεια της δεδηλωμένης.

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα κάνει μαγειρέματα πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού. Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα χρειαστεί την πλειοψηφία η οποία συγκροτήθηκε από τις εκλογές. Δεν θα ξαναδείτε σενάρια Παπαδήμου» δήλωσε στο Mega ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

«Η συμφωνία θα είναι τέτοια, που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη και της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και του ελληνικού λαού (…) Είμαστε βέβαιοι ότι η συμφωνία που θα έρθει προς ψήφιση θα κερδίσει την πλειοψηφία των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας και δεν θα έχουμε δυσάρεστες για τη δημοκρατία μας εξελίξεις» πρόσθεσε ο κ. Παππάς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαρβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε, επίσης στο Μega, ότι εφόσον δεν ψηφιστεί η συμφωνία στη Βουλή ή ψηφιστεί δίχως τη στήριξη των βουλευτών της συγκυβέρνησης, τότε η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη.

Η συμφωνία είναι διαχειρίσιμη πολιτικά και θα περάσει από τη Βουλή, εκτίμησαν τόσο ο υπουργός εργασίας Πάνος Σκουρλέτης όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

«Έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα έτσι ώστε να υπάρξει μια συμφωνία, η οποία θα είναι οικονομικά βιώσιμη και θα ανοίγει προοπτικές. Εδώ θα είμαστε τις επόμενες μέρες να δούμε ποια θα είναι η κατάληξη», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Για συμφωνία που έχει «όλα εκείνα τα πολιτικά χαρακτηριστικά» που για την ώρα την καθιστούν «πολιτικά υπερασπίσιμη» έκανε λόγο μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.

Με την άποψη αυτή διαφώνησε ο Αλέξης Μητρόπουλος εκτιμώντας ότι πρέπει το κοινοβούλιο να αναχθεί στον κυρίαρχο ρόλο του και «αν μπορεί να στείλει μήνυμα στο Σόιμπλε ότι αυτός ο λαός έχει περήφανους αντιπροσώπους που στέλνουνε κάποτε κάποτε και μήνυμα εθνικής αξιοπρέπειας». «Το τελευταίο καταφύγιο του λαού σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που οι δανειστές επέβαλαν εκβιάζοντας, η Βουλή πρώτα μπορεί να στείλει μήνυμα αξιοπρέπειας, εθνικής περηφάνιας στους δανειστές και μετά εκλογές, αυτή είναι η άποψή μου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος.

Την ανάγκη στήριξης της συμφωνίας από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει εμπλοκή, η οποία μπορεί να επιλυθεί μόνο με προσφυγή στον λαό. «Ελπίζω και πιστεύω ότι θα πειστούμε όλοι να προχωρήσουμε όλοι μαζί», ανέφερε μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» ο κ. Φλαμπουράρης, ενώ επεσήμανε: «Δεν πρόκειται να κάνουμε κυβερνήσεις Πικραμμένου, Παπαδήμου. Άρα θα απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό και θα τον καλέσουμε να πάρει την τύχη του στα χέρια του».

«Θέλω να πιστεύω και πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει για έγκριση μνημονιακές πολιτικές”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Για δύσκολο συμβιβασμό, με επώδυνα χαρακτηριστικά, που όμως οδηγεί στην ανατροπή μιας νεοφιλελεύθερης ατζέντας έκανε λόγο το πρωί μιλώντας για την πιθανή συμφωνία με τους εταίρους ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος. «Θέλουμε να δώσουμε μια δυνατότητα στην οικονομία να ξαναξεκινήσει και να μοιράσουμε τα βάρη λίγο πιο δίκαια. Γι΄ αυτό τον λόγο η ουσία των δικών μας φορολογικών παρεμβάσεων ήταν να επιβαρυνθούν κυρίως τα μεγάλα εισοδήματα», συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Εγκλήματα» χαρακτήρισε τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές, όπως μέχρι στιγμής έχει δει το φως της δημοσιότητας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μιχελογιαννάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1. Είπε ωστόσο πως«είναι θετικό ότι τη γλίτωσε το ΕΚΑΣ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, οι μαζικές απολύσεις, οι συλλογικές συμβάσεις και η επαναφορά του κατώτατου μισθού, το επίδομα θέρμανσης και κίνησης», όμως, τόνισε ότι «αυτά δεν φθάνουν». «Οφείλουν να μας πουνε τι σημαίνει δίκαιη ιδιωτικοποίηση, να μας πουν τι θα πει προστασία του φτωχού νησιώτη», υπογράμμισε ο κ. Μιχελογιαννάκης.

Ενστάσεις κατά της διαφαινόμενης συμφωνίας εξέφρασαν βουλευτές της αριστερής πτέρυγας όπως, η Ελένη Σωτηρίου και ο Κώστας Λαπαβίτσας.

Αν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Τετάρτης και κλείσει οριστικά η διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, τότε θα αρχίσουν οι κομματικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Θα συνεδριάσουν διαδοχικά, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet