Σκοτσέζικο ντους ο νέος προϋπολογισμός
Πολιτική

Σκοτσέζικο ντους ο νέος προϋπολογισμός

Στην κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού ο οποίος συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες να είναι ο τελευταίος που συντάσσεται επί μνημονίων, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών με προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης το 2018 που θα φτάνει το 2,4% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ένας προϋπολογισμός υψηλών προσδοκιών, αλλά και δύσκολων στόχων παρότι ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση.

«Είναι προφανές πως αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός των προγραμμάτων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, παραδίδοντας, πριν από λίγο, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι εντός στόχων, ο προϋπολογισμός του 2017 έχει μία αρκετά σημαντική υπέρβαση στα έσοδα που θα αξιοποιήσουμε, ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης. «Ελπίζουμε μέχρι να γίνει σχέδιο προϋπολογισμού και μέχρι να περάσει ο επόμενος καιρός για να το εγκρίνουμε, τον Δεκέμβριο, να υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές προβλέψεις και καλύτερες δυνατές πρόνοιες» τόνισε ο κ. Βούτσης παραλαμβάνοντας από τον κ. Χουλιαράκη το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Παρά τις κυβερνητικές προσδοκίες περί τελευταίου μνημονιακού, ο προϋπολογισμός του 2018 βασίζεται για ακόμα μια χρονιά στην γνωστή μνημονιακή συνταγή της αύξησης των εσόδων και μείωση των δαπανών με τους φόρους το 2018 να αυξάνονται κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, με την πρόβλεψη για τις εισπράξεις από τους άμεσους φόρους να φτάνουν στα 22,6 δισ. ευρώ το 2018 από 21,5 δισ. ευρώ φέτος και από την έμμεση στα 27,7 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 3,2% σε σχέση με το 2017.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση έρχεται να παρουσιάσει το θετικό πρόσημο του προϋπολογισμού καθώς αυτός ενσωματώνει τη συνέχιση δράσεων κοινωνικής πολιτικής αλλά και την έναρξη νέων, μεταξύ των οποίων:

  • Η εφαρμογή του προγράμματος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, με πιστώσεις ύψους 760 εκατ. ευρώ που θα  ανακουφίσει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες φτώχειας.
  • Η διάθεση ποσού 320 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίστηκε από την επισκόπηση των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών και προορίζεται για την προστασία ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών και για παρεμβάσεις στον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας.
  • Η συνεισφορά του δημοσίου, με ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού έρχεται κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης. Πιο συγκεκριμένα, θα καταργηθούν το επίδομα απροστάτευτων τέκνων (3 εκατ. ευρώ), τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (5 εκατ. ευρώ) και τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών (4 εκατ. ευρώ) με την συνολική εξοικονόμηση να φτάνει τα 12 εκατ. ευρώ.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet