Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας, με το βλέμμα σε Σκόπια και… Αδριανούπολη
Πολιτική

Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας, με το βλέμμα σε Σκόπια και… Αδριανούπολη

Τα φώτα στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνεχίζουν να κρατούνται εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες στην Αδριανούπολη και τη συνάντηση ΤσίπραΈρντογαν στρέφει η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, θέλοντας να κρατήσει μακριά από αυτά την έναρξη, κατ’ ουσίαν, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την παρουσία στη Σύνοδο του Πάνου Καμμένου -μαζί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά– ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει διαφοροποιηθεί από τη συμφωνία των Πρεσπών και γενικότερα τους χειρισμούς του Μαξίμου στο ζήτημα.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο παρέμενε μετέωρη μέχρι την τελευταία στιγμή, ωστόσο εξ αρχής η στρατηγική του Μαξίμου ήταν να «σηκώσει» ψηλά στην ατζέντα και να πιέσει με κάθε τρόπο την Άγκυρα για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Το σκεπτικό είναι ότι πλέον πέρασε η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία, άρα μπορούν να εκλείψουν οι… αβρότητες και το ζήτημα μπορεί να αναδειχθεί από διμερές σε διεθνές -αν και τα πρώτα μηνύματα από το ΝΑΤΟ, σε παλαιότερες δηλώσεις του γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ήταν αρνητικά.

Για «αναίτια και παράνομη κράτηση» των δύο μίλησε, εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα, ενώ ήδη έχει κινητοποιηθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο. Με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και να εκδίδουμε συντονισμένες εκκλήσεις προς την τουρκική πλευρά για την άμεση απελευθέρωση των στρατιωτικών, είτε δημοσίως είτε σε διμερείς επαφές». Παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ασκήσει και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία έχει ζητήσει από τον Ευρωπαϊκό Δικηγορικό Σύλλογο (CCBE) την αποστολή παρατηρητών στην Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά την πΓΔΜ και τη λεγόμενη «Διαδικασία του Βερολίνου», κατά τη χθεσινή σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στο Λονδίνο, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η συμφωνία των Πρεσπών συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια αναβάθμισης των Βαλκανίων, ενώ κατέταξε στην ίδια λογική και τις προσπάθειες επίλυσης των ανοιχτών ζητημάτων Ελλάδας – Αλβανίας (σ.σ.: είχε διμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα). Τη συμφωνία των Πρεσπών χαιρέτισε και η κυρία Μογκερίνι, ζητώντας τη διαρκή στήριξη Τσίπρα – Ζάεφ για την υλοποίησή της.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τόνισε στην παρέμβασή του ότι βγαίνουμε από μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τα Βαλκάνια, κυρίως μετά το πάγωμα της διεύρυνσης της Ε.Ε. το 2014 και την προσφυγική κρίση που ακολούθησε, με την Ελλάδα να βιώνει τις συνέπειες από τα κλειστά σύνορα και τη λεγόμενη «βαλκανική οδό». Έτσι, κατά τον κ. Τσίπρα, η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί κλειδί για τη διεύρυνση της Ε.Ε. και την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ αναδεικνύει τέσσερις θεματικές προς τούτο: ολοκληρωμένη πολιτική για το προσφυγικό, ανάπτυξη περιφερειακών υποδομών μεταφορών και logistics, ενίσχυση της ενεργειακής διασύνδεσης και προώθηση της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, το Μαξίμου συντηρεί το μέτωπο με τον ΣΕΒ με αφορμή τις συντάξεις και τις εργασιακές σχέσεις, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να αποκαλεί μάλιστα «λαγό του Κυριάκου Μητσοτάκη» τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Θεόδωρο Φέσσα. Σε ό,τι αφορά στον «Κλεισθένη», η διαφωνία Καμμένου με την απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν ανησυχεί το Μαξίμου, δεδομένου ότι σίγουρα θα ψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη το ΚΚΕ, οπότε εξασφαλίζεται η πλειοψηφία και, σε αντίθεση με τη ρύθμιση για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας που απαιτεί πλειοψηφία 200 ψήφων προς τούτο, μπορεί να εφαρμοστεί κανονικά από την προσεχή εκλογική αναμέτρηση.

Στο τραπέζι παραμένουν και τα σενάρια ανασχηματισμού που πυροδότησε το ερωτηματολόγιο που διανεμήθηκε από το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στους βουλευτές, ζητώντας τους να αξιολογήσουν τους υπουργούς. Όμως, ερωτηθείς για το ζήτημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε με τον… κλασικό διαχρονικό τρόπο: «Ο ανασχηματισμός είναι μία αποκλειστική προνομία του πρωθυπουργού κι εκείνος θα αποφασίσει εάν και πότε θα προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση». Αιφνιδιαστικά πάντως χθες βράδυ ανακινήθηκαν και εκλογικά σενάρια, καθώς 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη», με την οποία ανοίγουν τον δρόμο για τετραπλές εκλογές τον Μάιο του 2019: εθνικές, ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές. Με άλλα λόγια, ζητούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές να μην γίνουν τον Οκτώβριο, όπως προτείνει η κυβέρνηση με τον «Κλεισθένη», αλλά τον Μάιο, μία Κυριακή πριν από τις ευρωεκλογές.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet