Λόγω «στραβού κλίματος» ανέβαλε το ΣτΕ τη συνεδρίαση για τον «νόμο Παππά»
Πολιτική

Λόγω «στραβού κλίματος» ανέβαλε το ΣτΕ τη συνεδρίαση για τον «νόμο Παππά»

Οι δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της υπόθεσης έβλαψαν το κλίμα και έφεραν τη ματαίωση της διάσκεψης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του προέδρου του ΣτΕ, λίγη ώρα αφού έγινε γνωστό ότι διεκόπη η συνεδρίαση, η οποία θα αποφαινόταν επί της συνταγματικότητας του «νόμου Παππά», πάνω στον οποίο στηρίχθηκε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του προέδρου του ΣτΕ αναφέρονται τα εξής:

«Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».

Νωρίτερα το πρωί, περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της διάσκεψης, η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση διακόπηκε έπειτα από έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δικαστών και του προέδρου του δικαστηρίου Νικολάου Σακελλαρίου, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣτΕ η επόμενη διάσκεψη θα ανακοινωθεί 24 ώρες πριν.

Η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου καλείται να κρίνει τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, AΝΤ1, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

Οι προσφυγές των καναλιών συζητήθηκαν στις 4 Ιουλίου 2016 ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου, ενώ συμμετείχαν 30 ακόμη δικαστές, μεταξύ των οποίων και τρεις αντιπρόεδροι.

Με τις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).

Ειδικότερα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί με τις επίμαχες προσφυγές τους στρέφονται, μεταξύ των άλλων, κατά όλων των αποφάσεων που αφορούν στο σύνολο της διαδικασίας των δημοπρατούμενων αδειών, όπως είναι η από 1/3/2016 απόφαση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής «ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας» και παράλληλα ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Παράλληλα, στρέφονται κατά του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, αλλά και όλων των άλλων προγενέστερων και μεταγενέστερων υπουργικών αποφάσεων σχετικών με το ζήτημα της χορήγησης των 4 αδειών τηλεοπτικών σταθμών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).

Ανακοίνωση από τους δικαστές του ΣτΕ

Ή Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Νικόλαος Σακελλαρίου, δήλωσε πως ο λόγος της ματαίωσης της σημερινής διάσκεψης της Ολομέλειας για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών «είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας για τα θέματα αυτά».

«Επομένως» αναφέρει η Ένωση του ΣτΕ «όσα αντίθετα αναφέρονται στον Τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Ποτάμι: Βαθύτατη ανησυχία για τη λειτουργία των θεσμών

«Η εικόνα που εκπέμπεται από τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας δημιουργεί βαθύτατη ανησυχία για τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα μας» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Επίσης, προσθέτει πως «όταν διακόπτεται η συνεδρίαση ενός ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, εν μέσω αντεγκλήσεων και καταγγελιών, για προσπάθεια υπαγόρευσης αποφάσεων, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα».

Το Ποτάμι επισημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δικαστών θα ορθώσει το ανάστημά της σε κάθε προσπάθεια κυβερνητικής παρέμβασης στο έργο της και θα υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. «Η κυβέρνηση λειτουργεί με νοοτροπία καθεστώτος και η αντίσταση στα σχέδια της είναι πράξη δημοκρατίας» καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet